“Отговорите“: С Любомир Кючуков, Ивайло Илиев и проф. Климент Найденов (ВИДЕО)

5420

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Война в Близкия Изток – терористичната групировка “Хамас“ нападна Израел, Израел отвърна на удара. В студиото - дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и международни отношения.

Първи вот на недоверие за сглобката. Ще оцелее ли правителството преди и след местните избори. Анализираме с политолога Ивайло Илиев, който е наш колега, журналист в Actualno.com.

Как влияят на екологичното равновесие в България въглищните централи. И как се развива демографската криза у нас. Разговаряме с проф. Климент Найденов, декан на геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“.

Терористичната атака на “Хамас“ срещу Израел

Хамас“ на практика торпилира опита на САЩ да се установят дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел.

Вътрешните причини за войната са свързани с много сериозно нагнетяване на напрежението.

Още: Джихадистките групировки готови за война срещу Израел - всяка обяви кога ще се намеси

Трябва да имаме предвид, че и в “Хамас“, и в самия Израел на практика ръководствата са радикални. Това каза в “Отговорите“ Любомир Кючуков:

Още: Блинкен към Израел: Докато Америка я има, никога няма да се защитавате сами (ВИДЕО)

“Това изключително много усложнява ситуацията. Конкретният повод е атаката на израелската полиция през април на джамията Ал-Акса и арестуването на много палестински граждани там. И неслучайно сегашната атака на “Хамас“ се нарича “Потопът на Ал-Акса“, което е пряка релация към събитията от април.

Очевидно това е дълго подготвяна атака. Не само Иран отрича, че има нещо общо, но и САЩ в официално изявление казаха, че Иран е съучастник, защото е участвал по принцип в подготовката и в обучението на “Хамас“. Но че нямат никаква информация за конкретно участие на Иран в подготовката на сегашната акция. И мисля, че това до голяма степен поне за момента дава отговор на въпроса за участието до сега. Големият проблем е оттук нататък как ще се развият събитията по отношение на Иран и на други възможни участници в този конфликт.

Още: ЦАХАЛ призна: Имаше "знаци" в нощта преди смъртоносната атака на Хамас

За съжаление това, което се наслагва като впечатление, че и двете страни се отнасят с пълно пренебрежение към цивилните жертви. Както терористичният акт на “Хамас“, така и сегашната ответна реакция на Израел, свързана с изравняване със земята на палестински селища в ивицата Газа.

Още - във видеоматериала.

Първи вот на недоверие за правителството

С вота на недоверие опозицията в НС като скрита любовница всява интриги в сглобката. Това каза в “Отговорите" Ивайло Илиев:

"Свикнали сме самата процедура да е по-скоро формална, но след като веднъж вече имахме успешен вот на недоверие, то не бива да се подценява.

Още: Дебатът по вота на недоверие: От "искате в Евразия" до "убивате енергетиката" (ВИДЕО)

В този план вотът на недоверие ще даде знаци за доверието вътре – обект на анализ ще е как ГЕРБ и ДПС ще гласуват за този вот, или пък изобщо няма да гласуват. Според мен няма да видим монолитно гласуване, а напротив – ще има нюанси, ще има и „въздържал се“, ще има и негласували – все знаци, които тепърва ще повишават напрежението вътре в самата „сглобка“.

Още: Още неслучил се вотът на недоверие Корнелия Нинова се закани за нов (ВИДЕО)

Именно затова инициаторите на вота на недоверие са по-скоро като скритата любовница във връзката, която иска да всее интрига и раздор между влюбените. В този смисъл вносителите знаят, че вотът ще бъде неуспешен, но и знаят, че ще предизвикат сътресения и ще засилят едни процеси, които могат да доведат до промяна на структурата на властта.

Съвсем не в кръга на шегата, такава архитектура на властта надали световното познание и опит помнят.

Изначално забравяме защо се случи тази "сглобка" и това правителство – политическият избор беше на практика безалтернативен. Отварям една скоба - имам усещането, че по-слаба парламентарна опозиция не сме имали много години назад.

Още - във видеоматериала.

Демографската криза у нас

По-склонни сме да дадем хилади левове за нов телефон, отколкото да отгледаме дете. Това каза в “Отговорите“ проф. Климент Найденов по повод демографската криза:

“С 60 хиляди души горе-долу намаляваме на година, това е числото. Демографските процеси са инерционни. Това, което заварваме, се е случило преди 20-30 години. И в момента дори и да предприемем политики, след 20-30 години ще се усети какво се случва.

Може би изкуствено до 1989 г. беше напомпвано населението или по-скоро заради тези масови производства хората раждаха повече деца и се получи едно увеличение на населението. В момента ги няма тези производства. Имаме дигитална революция вече, затова и намаляване на нуждата от брой хора, които в Европа и в другите развити държави в света, които да обслужват тези производства. Африка са на съвсем друго ниво на развитие, там трябват хора, затова се и раждат хората.“

Още: Демографска катастрофа: Всяка година у нас изчезва един град с размерите на Ловеч

Имаме ли някаква демографска политика и каква изобщо трябва да бъде тя?

“Трудно си давам отговор на този въпрос. Аз станах доктор по демографска политика преди петнайсетина години. Тогава имах едно мнение за това, сега може би съм доразвил мнението си.

Демографска политика има в интерес на истината. Имаме я на документи. Доколко държавата я изпълнява, пак ви казвам, нямаше да стигнем до тук, ако имаше истинска демографска политика от една страна.

Още: България се топи. Трябват ѝ хора

От друга страна демографската политика е относително слаб инструмент за въздействие на различни процеси. По-скоро тя трябва да бъде обвързана, и това е новото ми становище по въпроса, с икономическата политика.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю