Дебатът по вота на недоверие: От "искате в Евразия" до "убивате енергетиката" (ВИДЕО)

5363
Дебатът по вота на недоверие: От "искате в Евразия" до "убивате енергетиката" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Над  часа депутатите дебатираха първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков" за политиката в сектор "енергетика". Той беше внесен с подписите на "Възраждане", ИТН, БСП и отцепилия се от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев.

В мотивите му се обяснява как от "безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа" България е с "пречупен гръбнак на икономиката". В текста на мотивите се прави сравнение между затварянето на блокове на "Козлодуй", спирането на проекти, които щяха да разширят зависимостта от Русия като "Южен поток" и АЕЦ "Белене", и Зелената сделка на ЕС.

Основният повод за вота е внасянето на териториалните планове за справедлив преход от кабинета "Денков" в Европейската комисия. В мотивите се съдържат още заплахи за "риск от икономическа катастрофа" в "цели региони на Южна България", както и до "демографски колапс в нашата страна" при бъдещо спиране на въгледобива в маришкия басейн.

Гласуването на вота на недоверие ще е утре (13 октомври) в 15ч.

Дебатът

Дебатите в пленарна зала стартираха със скандал, след като Тошко Йорданов "Има такъв народ" и Искра Михайлова от "Възраждане" (кандидат-кмет на Стара Загора, бел. ред.) атакуваха управляващите с уж изтекъл план за изказванията на министрите за вота на недоверие. Още: Вот на недоверие: Прогноза кога ГЕРБ ще "подхлъзне" ПП-ДБ

"Гвоздейков (министърът на транспорта, бел.ред.) трябва да говори за Лукойл; Шалапатова (министърът на труда, бел.ред.) трябва да прави паралели между природните ресурси и най-ценния ресурс - човешкият капитал; и, разбира се, Денков, който е секретарка на Делян Пеевски, трябва да обобщи визионерски, отвъд дребните предизборни кавги, и да посочи колосалния напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове", цитира "плана" Йорданов".

"Министърът на финансите Асен Василев внася спокойствие за цените на тока и бюджета", при това с изричното уточнение - "ако успее от трибуна, ако не - пред медиите, в кулоарите", продължи да чете лидерът на депутатите на ИТН. Той нарече "Продължаваме промяната - Демократична България" шарлатани и смешници и демонстративно остави разпечатаните опорни точки.

"Съжалявам, че единственото, което успяхте да отговорите, са някакви комедийни изказвания от ИТН. Там има хора, които отдавна правят шоу, но тук става въпрос за българската енергетика и за бъдещето на България. Ако нямате позитивни решения и политики, с които българите да живеят по-добре, само използвате страха на хората с надеждата да направите малки предизборни лозунги", отговори съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Днес ще плашите избирателите си отново със студ, мрак, високи сметки, както го правеше служебното правителство миналата година. Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини и внушения. Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС. Подозирам, че други от вас биха се радвали, ако можеше да сме част от Евразийския съюз на Путин", каза още той. Още: Кабинетът реши: Край с АЕЦ "Белене"

"Да използвате вот на недоверие в предизборна кампания показва политическа немощ. Ще се борим за хората в енергийния сектор, за чист въздух, за образовани деца, за да бъдем европейци първа класа, ще се борим за нашата родина", допълни Петков.

Заместване на въглищните мощности

Министърът на енергетиката Румен Радев обяви, че в хода на намаляването на замърсяването от производство на енергия мощностите от въглищните централи ще бъдат заместени и от нови ядрени мощности - два блока AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй" - и нови мощности от помпено-акумулираща водноелектрическа централа. Хоризонтът е до 2038 г.

Румен Радев каза, че в актуализираните териториални планове за справедлив въглищен преход има индивидуален подход към трите региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Обяви, че в комплекса "Марица-изток" са предвидени нови индустрии, за да се има работа и в бъдеще за хората. В Перник се предвижда "съхраняването на топлофикационната услуга с внедряването на нискоемисионни технологии". По думите на министъра на енергетиката в Кюстендил ще има индустриална зона, съответно нови работни места. Още: Енергийният министър за ПАВЕЦ "Чаира": Заварихме плачевна ситуация

"Убивате енергетиката"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че "убиват българската енергетика последователно, категорично и неостъпчиво". Като примери даде политиката на правителството по отношение на ядрената енергетика, където сложи кръст на проекта "Белене", отмяната на дерогацията за руския петрол и закриването на тецовете. Нинова обърна внимание, че ГЕРБ-СДС и ДПС отсъстват от залата и доволно отчете, че двете формации "ще оставят ПП-ДБ да се пържи в собствен сос".

Тя заяви, че Бойко Борисов е отговорен за случващото се в момента, тъй като "12 години водеше енергетиката към фатален изход". "Днес той няма да дойде и няма да се изкаже в подкрепа на правителството. Но утре ще натисне копчето и ще го спаси. А ще ходи из страната и ще обяснява колко сте некомпетентни. Главният виновник се скрива", завърши лидерът на БСП.

Мнението на премиера

Опозицията днес поиска вот на недоверие заради цитиран провал в сектор "енергетика". Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам, господа от опозицията - енергиен апокалипсис няма и няма да има", каза от своя страна премиерът Николай Денков.

"Защо се провали опозицията? Защото всички изложени „аргументи“ нямат нищо общо с истината", каза той и даде примери:

  1. Първо, правителството и Брюксел, както често се цитира, не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток. Базовите мощности, включително ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение.
  2. Второ, вече се работи активно по внедряването на редица нови мощности. Има договор и се работи по два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е с мощност 1000 мегавата. Подготвя се изграждането по нов ПАВЕЦ с капацитет, който многократно надвишава капацитета на ПАВЕЦ „Чаира“, а вече се работи и за ремонтирането на ПАВЕЦ „Чаира“. Освен това се работи по разширяването на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури работата през зимата.
  3. Най-важното: до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 000 мегавата до 30 000 мегавата, т.е. два пъти и половина, при положение че максималното потребление в България в най-студените дни на зимата не надвишава 8000 мегавата.
  4. Трето, няма никаква опасност да затворим мощности, които са необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно - България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено ако модернизира технологичните си мощности. Това е, което правят съседните страни, защото това е единственият начин да се осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще внасяме електроенергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще тръгне ли делото за пране на пари срещу Елена Йончева докато е без имунитет?

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика