„Отговорите“: С Радослав Бимбалов, Калоян Паргов и Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

7683

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Блокираните профили на интелестуалци във Фейсбук: Какво произлезе от изслушването на Телус в парламента? Припомням ви, че профилите във Фейсбук на известни личности, сред които и журналисти, бяха блокирани. Сред тях са Христо Комарницки, Радослав Бимбалов, Иво Балев и Манол Глишев. След протест и огромно недоволство Actualno.com научи от свои източници, че модерацията в социалната мрежа за България вече няма да се извършва у нас.Разговаряме с един от наказаните, експертът по рекламата и писател Радослав Бимбалов.

Един по-нетрадиционен и критичен поглед към българската левица. В студиото е Калоян Паргов, изключен от Националния съвет на БСП, но възстановен от съда.

За трета поредна седмица държим под око инфлацията и българската икономика. Този път гост в студиото е икономистът и финансов журналист Владимир Сиркаров.

Блокираните профили във Фейсбук: Какво произлезе от изслушването на Телус в парламента?

МЕТА не може да се справи с тролските фабрики. В социалните мрежи се води истинска хибридна война, особено през последните месеци и последната година. Това каза в „Отговорите“ Радослав Бимбалов, рекламист, писател и наказан във Фейсбук: „По-скоро аз съм рецидивист във Фейсбук, защото съм сред тези, които имат поредица от наказания, поредица от рестрикции, поредица от така наречения бан, в който ти нямаш възможност да правиш нищо. Нито да публикуваш, нито да коментираш, нито да споделяш. Абсолютно нищо. Ти си невидим. Което за човек като мен, който има позиции, е безмислена история да си невидим в социалните мрежи. По-любопитното е, че се засилиха много тези рестрикции през последните месеци и последната година, след старта на войната в Украйна, много се засилиха. Така наречените тролски фабрики се активизираха изключително, специално към мен. Усетих това активиране още към края на миналата година много сериозно. И затова именно ме затвориха два пъти едно след друго, пуснаха ме и десет дни след това пак ме затвориха“.

А тролските фабрики защо стоят отворени?

„Това е любопитното, че МЕТА не знае как да се справи с тролските фабрики. И те се похвалиха, че са открили и блокирали една такава в рамките на целия свят. Това означава, че самата социална мрежа МЕТА не знае как да се справя с хибридната война, а това, което се случва в момента, е много сериозна хибридна война и то не отсега, но през последната година това се засилва. Любопитното е, че в два от случаите, когато съм бил блокиран през последните години, е било защото съм критикувал пост, който преди това съм бил рипортнал. Пост на Костадин Костадинов, в който той очевидно изразява позиции, които са не близко, те са отвъд езика на омразата. Той не е блокиран. Аз съм блокиран, защото цитирам неговия пост. Вижте колко безумно. Доколкото знам, това е неофициално твърдение, политическите личности не биват блокирани така лесно от МЕТА или Телус, който оперира с това в България, защото това изобщо не е ясно и не само за България. МЕТА не разкрива как модерира съдържанието във Фейсбук, което е много сериозен проблем и той ще назрява.“

Ще има ли развръзка и ще стане ли начинът на модериране в социалните мрежи по-прозрачен, ще разберете от видеоматериала.

Един по-нетрадиционен и критичен поглед към българската левица.

Ръководството на БСП стигна до поредно дъно на миналите избори. Това каза в „Отговорите“ Калоян Паргов, изключен от Националния съвет на БСП, но възстановен от съда. Той е и председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи и общински съветник в СОС. Макар и възстановен от съда като член на БСП и на Националния съвет, той присъсва на последния, но няма делегатска карта, което означава, че е лишен от право на изказване и гласуване. Припомняме, че макар и възстановени от съда, двамата с Кирил Добрев бяха изгонени от предпоследното заседание на съвета. Ето какво каза Калоян Паргов: „Имаме напредък в отношенията, най-вече от гледна точка на това, че имаме две решения на Върховния касационен съд, едното от 27 юли миналата година, а другото от края на декември. И двете потвърждават, че съм член на БСП, че съм член на националните й органи, включително и част от актуалното състояние на БСП, което е по-важното, защото с това актуално състояние БСП сега ще участва на тези избори.

И в същото време една проклетия и упоритост от страна на ръководството да не признават решения на съда, въпреки че говорят нонстоп от трибуната на Народното събрание за върховенство на закона, за спазване на законите.

До миналата година нямаше надлежно уведомяване за присъствие на тези заседания. От тази година има един малък напредък, получавам надлежно уведомяване, но не получавам право да участвам и да гласувам посредством получаването на карта, която се дава на всеки един от членовете, когато влиза на заседанието. Не мога да разбера това половинчато отношение, надявам се то да не се претвори в една поредна глупост да не бъда допуснат и на конгреса, тъй като чувам и такива идеи на „Позитано“. Ще задавам въпроси следващата седмица, която е предконгресна. Чувам такива идеи от „Позитано“ 20, което е пълен абсурд. Най-малкото защото с този въпрос се занимаваше и прокуратурата по линия на Наказателния кодекс за неизпълнение на решение на Върховен касационен съд. Тъй като това е наказуемо. Първото деяние е с парична санкция, а за повторение следва и затвор. Надявам се да не стигаме да си търсим партийните права в съда, защото това е един абсурд. Не виждам защо това ръководство, което е стигнало до поредно дъно на миналите избори, продължава да упорства да изключва, да остракира, при положение, че има нужда да събира, тъй като има нужда от много гласове и от много хора, които да помагат в повишаване нивото на присъствие на БСП в парламента, където има изключителен дисбаланс между ляво и дясно.“ Още – във видеоматериала.

Забавя ли се инфлацията в България и ще влезем ли в еврозоната от 2024 г.?

Приемането ни в Еврозоната е възможно да се отложи. Това прогнозира Владимир Сиркаров, икономист и финансов журналист: „Към момента ситуацията в България е сложна, защото се намираме в политическа криза. Това влияе пряко върху процесите, свързани с еврозоната, защото към момента България не изпълнява два критерия. Единият е инфлацията, а другият – синхронизирането на правната рамка с Европейския съюз и еврозоната. Народното събрание с някои странни хватки, липса на кворум, което меко казано не е толкова сериозно, не прие законите. Но това са реалностите. Наистина от икономическа гледна точка инфлацията е голямото предизвикателство. Инфлацията ще се оценява за 2022 г., защото конвергентният доклад на ЕЦБ и Европейската комисия ще оценява 2022-а. Като единствено по този параметър по Маастрихтските критерии имаме казус. Веднага, разбира се, се правят препратки към Хърватия, която също не изпълняваше критерия, свързан с инфлацията, но направиха компромис и Европейската централна банка показа голяма гъвкавост. Така че в някакъв по-средносрочен план да може инфлацията да влезе в рамки. Но със сигурност служебното правителсво през пролетта трябва да поиска конвергентния доклад. Но той трябва да бъде поискан ако и когато правните регламентации бъдат изпълнени. Ако не бъдат изпълнени, според мен съвсем нормално и от чисто техническа гледна точка влизането ни в еврозоната ще бъде отложено. Няма как да се случи. По-соро си мисля, че ще има отлагане, тъй като има и доста технически параметри, които трябва да се уточнят най-вече по линия на централните банки и БНБ. Именно по линия на това, че трябва да се въведе паралелно ценообразуване и в крайна сметка хората да свикнат с цените в лева и в евро. Това разбира се ще бъде пречка пред спекулации с цените. А от гледна точка на това, че виждаме примера с Хърватия и покачването на цените след въвеждането на еврото, по принцип и в исторически план може да се случи подобна допълнителна инфлация от гледна точка на закръгляване, от гледна точка на спекула. Но лично според мен в средносрочен-дългосрочен план това не са съществени притеснения. По-скоро притесненията, свързани с еврозоната могат да се адресират към управлението на евросистемата. Лично според мен ЕЦБ трябва да е доста по-консервативна и паричното предлагане и парите да са възможно най-стабилни. Т.е. спазването най-вече на мандата ценова стабилност.“

Ще се забави ли темпът на инфлацията у нас и колко ще се вдигнат лихвите по кредитите, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...