"Стоп на цензурата във Фейсбук": Граждани излязоха на протест пред TELUS (ВИДЕО)

9897
"Стоп на цензурата във Фейсбук": Граждани излязоха на протест пред TELUS (ВИДЕО)
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Десетки граждани излязоха на протест пред сградата на TELUS на столичния площад "Македония" в следобедните часове на сряда, за да изразят недоволството си от блокирането на профили във Фейсбук заради изразяване на политически позиции или такива в подкрепа на Украйна.

Сдружение БОЕЦ организира протеста пред компанията, която стои зад модерирането на Фейсбук в България. Той е под надслов "БЛОКИРАНИТЕ блокират TELUS".

Протестиращите залепиха листове с надписи "Стоп на цензурата на TELUS и Meta" на входната врата на офиса на TELUS.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев заяви, че е организирал демонстрацията в защита на свободата на словото. "Изтрити са постове в подкрепа на Украйна. В същото време руските хибридки се разпространяват с пълна сила и не нарушават никакви стандарти. Десетки са примерите на блокирани профили, зад които стоят живи хора. Излезте от Фейсбук и влезте в живия живот. Социалните мрежи са гнусни, защото мафията наложи тотално медийно затъмнение и единствената трибуна, която имаме, са социалните мрежи и шепата оцелели свободни медии в България. На тази трибуна разобличаваме престъпленията на нашите управляващи и когато бъдем заглушени, тогава се чува само гласът на кремълската пета колона", заяви той пред гражданите.

Facebook блокира още един журналист - заради пост за Слави Трифонов

След като профилът на карикатуриста от в. „Сега“ Христо Комарницки отново бе блокиран от Facebook, модераторите на социална...

Според него отговорност за цензурата носи TELUS. "Проблемът е в Meta, но TELUS са нейните машини. Тук виждаме модела на институцията „чадър-бухалка“. Прокуратурата например е чадър над Доган, Борисов, Владислав Горанов, Гешев е и бухалката. Този модел вече е в медиите. Моделът влезе и в социалните мрежи. TELUS са модератори за България и хората, дори подсъзнателно, започнаха сами да си налагат автоцензура", заяви той.

Георгиев атакува Борисов и Пеевски и заяви, че в България няма съдебна система, няма прокуратура - това обаче "не означава, че те са невинни". "Това трябва да бъде казано на глас, без страх. Путин също не е осъден военнопрестъпник. Путин престъпник ли е? Ако напишете „Да“ във „Фейсбук“, ще бъдете блокирани и вашият пост ще бъде изтрит", добави той.

Редица общественици като Христо Комарницки, Манол Глишев, Иво Балев, Радослав Бимбалов и самият Георги Георгиев бяха блокирани във Фейсбук или все още са. "Това не са терористи и екстремисти, не ползват реч на омразата. Защо тогава са блокирани? Кой носи отговорност за това? В същото време профилът на Копейкин е недосегаем", заяви лидерът на БОЕЦ.

ОЩЕ: Анонимно и произволно: Така ли Facebook наказва свободата на словото? (ВИДЕО)

След споделяне на публикация за Украйна Христо Комарницки отново бе блокиран от Facebook

След споделяне на публикация за Украйна карикатуристът Христо Комарницки отново бе блокиран от Facebook. Това стана ясно след като той ...

Един от засегнатите - авторът Манол Глишев - се включи с реч пред протестиращите: "Много от нас са редовно цензурирани в най-популярната социална мрежа. Едната гледна точка е продемократична и проукраинска, а другата – проруска, антидемократична и соц-носталгична. Смятам, че втората няма право да съществува, тя стои против фундаментални човешки права".

"Целият свят се е демократизирал, а тези хора казват, че са алтернативата. А в България те командват парада, те създават медийния пейзаж. БНТ, БНР, БТА – тези големи национални медии, които формират нашия национален дискурс по всички теми, в тях русофилщината, путинизмът, антидемокрацията са единствената гледна точка. Докато останалите всъщност не съществуваме, ние сме заглушени, няма ни в БНТ, няма ни в БНР, няма ни в БТА. Ние се борим за своето информационно съществуване", заяви Глишев. Според него срещу TELUS протестират не само у нас, а и в други страни - например в Германия.

Припомняме, че скандалът с TELUS се разгоря в края на ноември, когато разследващият сайт BIRD.BG разкритикува компанията, че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия. Освен това от BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията. От TELUS нарекоха тези действия тормоз и обявиха, че ще съдят медията.

В средата на декември лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев влезе в сградата на TELUS и попита защо Facebook трие постове на сдружението, разкриващи нередности около Бойко Борисов и Иван Гешев, а също така блокира профили. Георгиев не получи конкретен отговор.

Снимки: Михаил Митев, Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com