Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пак няма да приемем еврото, преди година бяхме по-близо": Прогноза на макроикономист (ВИДЕО)

05 юни 2024, 19:30 часа • 17360 прочитания

"Изглежда, че не изпълняваме един от най-основните критерии за влизане в еврозоната - този за инфлацията". Това заяви в Студио Actualno  макроикономистът Стоян Панчев, който прогнозира, че България няма да може да приеме еврото от 1 януари 2025 г. и ще има поредно отлагане.

Още: ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

Трябва да запълним инфлационна "дупка"

"Последните данни показват, че дупката между това, което имаме като инфлация, и това, което трябва да изпълним, е около 2,3%. Миналия път, когато пак не изпълнихме критериите и не влязохме - през 2023 г., не ги изпълнявахме с под два процентни пункта" - т.е. тогава сме били по-близо до еврозоната според Стоян Панчев.

Още: НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

Дълго чаканият конвергентен доклад ще излезе през юни тази година. "Според мен ще пише, че не изпълняваме критерия за инфлацията. Трябва да се вижда перспектива инфлацията да остане в рамките на изискванията на критериите от Маастрихт", смята макроикономистът. Важно е да видим ще има ли коментар за бюджетния дефицит, защото и там може да имаме проблем, твърди той. "Има по-малко приходи, отколкото очакваше миналата есен Министерството на финансите, плюс политически съревнования, водещи до нови разходи. Може да се окаже, че трите процента дефицит също не са изпълнени. Няма да изпълним критериите и няма да влезем през 2025 г.", гласи окончателната прогноза на Стоян Панчев.

Той добави нещо ключово - че от лятото на 2021 г. досега трябва заплатата ни да се е увеличила поне с 30%, за да сме останали на същото ниво (заради инфлацията). Ако това не е изпълнено, значи сме обеднели.

Вижте още в интервюто: с какви очи ни гледа Европа; работната заплата расте, но достатъчно ли?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес