Проф. Георги Чернев: Бойко Борисов и Младен Маринов гасят пожарите на научния прогрес, но водата е на привършване!

6967
Проф. Георги Чернев: Бойко Борисов и Младен Маринов гасят пожарите на научния прогрес, но водата е на привършване!
Снимка: личен архив

Критики към сегашното управление и система валят постоянно и особено силно в последните две седмици. Поредната идва от професор Георги Чернев, един от известните български дерматолози. Actualno.com поговори с него и от политическа гледна точка - какво каза той, научете в следващите редове.

Проф. Чернев, вече обяснихте публично спънките относно информирането на обществеността за проблемите с лекарствата за високо кръвно. Също така и за спънките относно иновациите в областта на иновативната меланомна хирургия. Има ли изход от ситуацията? Защо се прави това?

Не знам кой не разбра за този проблем. Вярно е. За мен тази ваша информация е 100% вярна. Премиерът и вътрешният министър трябва да бъдат подведени под отговорност и най-вероятно това ще се случи. Това е само част от проблема.

Важни теми, разработени от моите асистенти, които биват плашени, че нямат да вземат специалност и колоквиуми, ако участват на конгреси в България и публикуват нови данни, както и да тематизират , дебатират вече международно приети трудове по темата - да , това е реалността.

Коя е другата част от проблема? Може ли да конкретизирате?

Разбира се. Това е убийството на младите хора и специалисти и на научния живот в страната. Потъпкването на ценностите е ежедневна политика, на важното, значимото, на това да сме българи и да се чувстваме достойни посредством собствените си постижения. Особено ако самите ʺтеʺ не участват. Вече 10 години правителството подкрепя такава политика. Репресии на иновациите и на потъпкване на идеалите. После се питат защо умирали пациентите? И сме нямали наука?

Каква по-точно политика водят спрямо научния живот?

На вечно незнаещи и недочули. На недоразбрали или чак сега научаващи за случващото се. На невинните жертви, които ако им се помолим, вероятно може и да помогнат, но трябва първо да обмислят. Накъде духа вятърът и дали е попътен или насрещен? На големите мислители по теми от които и хал хабер си нямат.

Какво движи такива решения и хора?

Отговорът е прост - кой е засегнат и къде може да натрупат дивиденти. Оттам и решенията впоследствие, за които те не се подписват, ами някой секретар или трето лице, за което те нямали абсолютно никаква представа. И отговорност. Нима ви учудва и се надявате някой да поеме отговорност?

Как какво ги движи - вие телевизия и интернет нямате ли? А мобилен телефон?

Министър-председателят каза, че раздава милиони за наука. Какво мислите за това?

Попитайте го къде ги раздава и какви са резултатите от раздаването. Това не е игра на карти, а игра с човешките съдби. Аз не съм все пак негов секретар. Нека да даде обяснение той. Самият той твърди по телевизията, че раздава. Не ме е информирал на кого, въпреки, че отправихме през пресата официално запитване. Отчитам запитването и въпроса ви като значим и много интересен.

Вие сте от водещите учени на България. Имате към момента най-високата академична активност по брой публикации в международните бази данни за всички времена. Получавали ли сте финансиране? Иновациите и растежа на младите не са ли приоритет на правителството? Темите, които ви занимават са един вид пожар с главно "П" от научна гледна точка? Редно ли е да го угасят?

Финансиране? Никога и за нищо. Нека въпросните лица обяснят по какви критерии финансират и кого. Предполагам, че критериите се определят по китайския хороскоп/календар и дали има пълнолуние.

Правителството не се интересува от иновации и растеж. Не знам защо напоследък ми се върти една друга дума - грабеж? Не знам дали тази дума има нещо общо с темата за финансирането и вашите въпроси? Създадохме младо поколение от учени на международно ниво, поединично и методично унищожавани от правителството и със знанието и благословията на министър-председателя Бойко Борисов и под егидата на силовия министър и неговите израстъци и придатъци. Тези млади хора са и бяха богатството за България и международната общност. Методично бяха репресирани от системата заради иновативното си мислене, като постепенно загубиха вяра в науката и иновациите. Поради репресии и незачитане. Данни за това са дадени в прокуратурата. Затова ще отговаря сегашното правителство - за унищожаването на цвета на нацията. За нейното приравняване с критериите на статуквото. За обезличаването на едно поколение. За загубата на критерии за адекватност. Пожар е наистина, както казахте и е умело туширан до скоро от пожарникарите, но трябва да знаят едно: водата в маркуча им е на привършване.

Кои са тези лица - репресирани и смазвани от статуквото?

Това са асистентите ми, които показаха в рамките на обучението си през годините завиден интелектуален потенциал. Израснаха научно, стигнаха по показатели ранга на хабилитирани лица и надминаха многократно ръководителите си. Те бяха и са унищожавани от ʺмозъчния тръстʺ на ГЕРБ и вече споменах от кого точно. Ще ги разберете и поименно. Това е най-малкият проблем. Въпрос на време.

А има ли голям проблем?

Да, последствията са чалгализиране и опошляване на цялата нация, изместване на фокуса от важните теми за разсъждение, създаването на паралелна държава, на корпупционни ядра, на шкафчета с по 2 милиона евро, пистолети, мерцедеси, охрани, мисирки, европейски проекти, източване, паралелна държава. Промяна на мирогледа.

Паричните потоци да определят морала, а не моралът и науката да движат паричните потоци. Това е големият проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю