Проф. Георги Чернев: Управляващата върхушка подкрепя фармацевтичната индустрия за канцерогенни лекарства*

35464
Проф. Георги Чернев: Управляващата върхушка подкрепя фармацевтичната индустрия за канцерогенни лекарства*
Снимка: личен архив

Сътресения в МВР болница - за това ни разказа проф. д-р Георги Чернев, който до началото на май 2020 година беше част от екипа на лечебното заведение и ръководеше Клиниката по дерматология и венерология на университетската болница на вътрешното ни министерство. Според проф. Чернев, е имало натиск от страна на сегашното ръководство на лечебното заведение той да бъде отстранен. А като основна причина за това проф. Чернев счита своите опити да привлече внимание към данните, че някои лекарства за високо кръвно налягане могат да са канцерогенни - с конкретна информация за това от специализиран източник можете да се запознаете ТУК!

Какво каза сега проф. Чернев - научете в следващите редове!

Професор Чернев, вярно ли е, че има подадена жалба срещу ръководителя на МВР болница в София проф. д-р Ненчо Смилов?

Да, подадена е жалба – срещу д-р Смилов и срещу проф. Соня Марина, която в момента е началник на Кожна клиника на МВР болница.

За какво е жалбата? Каква е причината да бъде подадена и само една ли е?

Причините за тези жалби са доста. Основно – нарушения, като започнем от нарушенията в договора на проф. Марина, която е назначена лично от Смилов без конкурс, неправомерно и без да се информира предишният началник на клиника (бел. ред. - предишният началник е проф. Георги Чернев). Като външно лице, Марина е назначена без конкурс, а договорът ѝ е неправомерен и е променен към 18.05.2020 г., тъй като самите те са разбрали, че договорът е нередовен т.е. има изменение на договора, което доказва поредната фалшификация.

Казахте жалби, не жалба?

Другото е за редица нарушения на Ненчо Смилов, които се смята, че е направил. В момента тече разследване на прокуратурата – вече казах част от данните в жалбите, а другите са за натиск, оказван от Смилов и Марина върху млади лекари да не се появяват на конгреси – заплашвали са ги да не участват в конгреси, на които се споделят иновативни данни и засягат интересите на фармацевтичната индустрия.

Като казвате "заплашвали", какво имате предвид?

Има го в интернет пространството - самите асистенти споделят, че са извикани в един ден и под натиск са написали докладни срещу мен, които са били предварително написани от Соня Марина и Ненчо Смилов. Тези, които са се възпротивили, са били изгонвани и заплашвани – това са двама души, а трети, който е бил принуден, е бил заплашен да избира. Оттук-нататък нещата стават изключително сериозни. Имаме налице хора, които злоупотребяват със служебно положение с цел да навредят на трети лица – това е несъмнено по първоначални данни сериозен конфликт на интереси от позицията, която заемат.

Знаете ли дали по някоя от двете жалби е образувано досъдебно производство?

Не мога да коментирам нищо – само мога да кажа, че има разследване на прокуратурата, разследване на Инспектората по вътрешна сигурност по няколко сигнала. Те ще се увеличават, тъй като доста са нарушенията, които са установени. Отделно съдът ще се занимава с тези лица.

Казахте, че втората "порция" от нарушения, заради които има сигнал срещу проф. Смилов, е защото е оказвал натиск да не се ходи на конгреси на определени Ваши асистенти. За кой конгрес/кои конгреси става въпрос?

За Конгреса на българското дружество по дерматологична хирургия, който беше проведен на 13 март, 2020 година. Натискът е започнал още 3-4 месеца преди това – със заплахите, викани са на различни разговори. Част от тази кореспонденция излезе от интернет пространството, което показва, че асистентите несъмнено са подложени на натиск, не са искали да ги подписват тези неща, казали са, че това е абсолютно нередно и Ненчо Смилов, и Соня Марина са ги принудили да ги подпишат.

Защо е имало натиск да не се участва в един конгрес, който изглежда специализиран?

Да, специализиран, но той засяга две основни теми – едноетапна меланомна хирургия и медикаментозна канцерогенеза. Т.е. дава се гласност на неща, които водят до оптимизация на диагностични и терапевтични алгоритми от една страна, от друга страна е официализиране на данни, които удрят много тежко фармацевтичната индустрия. От тази гледна точка, скоро, на 2-3 май имах разговор с един колега в МВР, професор, който ми каза, че политическият натиск върху Ненчо Смилов относно тази конференция е бил изключително голям – от най-високо ниво, считано в този случай за премиера Борисов. Премиерът Борисов, Дариткова, здравно министерство Ананиев (бел. ред. - здравният министър Кирил Ананиев) – всички те са оказали неимоверен натиск върху въпросното лице да провали конференцията и да направи всичко възможно това да не се случи.

Това е заради темата за меланомите, така ли?

Причината е темата за медикаментозно индуцираните меланоми – темата, която министър Ананиев прикрива вече 2 години, но данните за която непрекъснато и непрекъснато се увеличават. Не знам как ще излезе от тази, бих казал, яма. Прикриването е изключително тежко престъпление – да не информираш хората, които непрекъснато се обаждат и тепърва ще излязат нови публикации, които ще бъдат официализирани. Това е един геноцид върху собственото население. Липсата на проверка, липсата на информираност на пациентите, липсата на санкции към тези фирми – това са неща, които съм коментирал многократно и за съжаление управляващата върхушка в момента играе изцяло в полза на фармацевтичната индустрия и сивите капитали.

Вие сте работил в МВР болница, доколкото знам до 4.05.2020 г. С професор Смилов имахте ли професионални несъгласия, лични несъгласия и какви?

Професионални несъгласия не съм имал, нито лични – никога. Дори ми е бил пациент, многократно ме е посещавал в кабинета, дори е изявявал желание да участва в наши разработки, научни, ако мога така да се изразя, но за съжаление това не се е осъществявало, тъй като е трябвало да положи труд – възприемайте го както искате.

Интервю на Ивайло Ачев

Actualno.com потърси всички страни, които бяха споменати от проф. Чернев в интервюто. Ръководителят на МВР болница проф. Ненчо Смилов категорично отказа да говори директно с Actualno.com, като не пожела да чуе за какво го търсим и препрати към пресцентъра на МВР, тъй като редът за връзки с обществеността на вътрешното министерство го изисква, по думите му. Въпросите към проф. Смилов бяха изпратени по електронен път към пресцентъра на МВР на 27.05.2020 г. по обяд, но до публикуването на интервюто с проф. Чернев все още не разполагаме с отговор. Ако такъв бъде предоставен или ако проф. Смилов иска директно да коментира казаното от проф. Чернев, Actualno.com ще му даде думата.

На 26.05.2020 г. по обяд Actualno.com изпрати въпроси по електронен път още до пресцентъра на здравно министерство - конкретно дали здравният министър Кирил Ананиев е наясно с подадените от проф. Чернев данни пред Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и какви са заключенията на ИАЛ, както и молба за коментар относно твърденията за намеса на г-н Ананиев по темата със сартаните като лекарства с канцерогенен ефект при определени обстоятелства, но до публикуването на интервюто с проф. Чернев все още не разполагаме с отговор. Също на 26.05.2020 г. по обяд Actualno.com изпрати въпроси по електронен път и до Правителствена пресслужба - дали премиерът Бойко Борисов е наясно с темата със сартаните, има ли представен пред него доклад със заключения от ИАЛ, как ще отговори на твърдението, че е оказвал натиск да не се шуми по темата, както и дали ще има някакви действия оттук-нататък на самия премиер като най-важен представител на изпълнителната власт в България. До публикуването на интервюто с проф. Чернев все още Actualno.com не разполага с отговор - ако от здравно министерство и Министерски съвет изпратят отговори и коментари, те ще бъдат надлежно публикувани.

* Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com в предишно интервю, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек - конкретно става въпрос за растеж на меланома!

Още: "Проф. Георги Чернев: Независими научни колективи потвърждават български наблюдения, че сартаните предизвикват меланом"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...