Борисов за молекулата срещу коронавирус: Ако има ефект, не 4, 40 милиона евро ще им дадем

14074
Борисов за молекулата срещу коронавирус: Ако има ефект, не 4, 40 милиона евро ще им дадем
Снимка: ПЦ на МС

"Помните ли дебата за молекулите преди 3-4 години? Ние сме от малкото държави, които на година по 60, 70, 80 милиона даваме, може би най-много от всички държави. И сега изведнъж ми казват, ами дай ми още 4 милиона. Не е честно". Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с разработването на молекула срещу коронавирус от българска фирма.

„Досега от тези молекули какъв ефект има години наред? Но ние даваме пари и развиваме тази дейност. Ако има ефект, не 4, 40 милиона евро ще им дадем, но нека да докажат, че е тази молекула. Само за експерименти досега ние даваме на година 50, 60, 80 милиона. Само за експерименти. И те са само чужди компании, български не знам дали има. Може и да има, може и да няма, не съм сигурен“, допълни Борисов.  

Борисов: Бързото отхлабване на мерките може да доведе до нова вълна заразени

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна Среща на върха на Европейската наро...

Въпросната молекула е дело на фирма "Микар 21" и тя работи по нея от 4 години. Смята се, че минимолекулата може да е активна срещу всички видове коронавирус. При представянето ѝ преди месец и половина беше казано, че от лаборатории в Европа има положителни отзиви и до 2 месеца се очакват клинични изпитания. Преди седмица пък стана ясно, че компанията е разработила още две молекули, които да се борят със заразата. Учените обаче, все още търсят финансиране, за да може молекулите да минат всички тестове, преди да се превърнат в лекарство. Към момента е известно, че американска компания вече е на път да даде нужните средства и да купи идеята.

Относно разработването на ваксина от учени от БАН, Борисов заяви, че това е дълъг процес и материята е деликатна. "Бул Био" и нашите химици в БАН много неща правят. Много е деликатна материята, дори и в Германия има етична лекарска комисия, която трябва да одобри експеримента. Месеци наред траят тези неща. Аз обичам да покажа нещо, когато е готово, не обичам предварително да говоря. Работят много активно хората в тази сфера, съжалявам, че цялата тази индустрия е съсипана, сега я възстановявам с много бързи темпове заедно с моите колеги, министри, Бул Био, осигуряваме конюшни, коне, за да може съответно да се джурка и да се прави ваксината след това, за много други болести, тиф, дизинтерия, все тежки. България е била водеща, неслучайно и БЦЖ-то е българско. Имаме прекрасни учени, които в момента това правят. Милиони сме дали вече в научно-развойна дейност по тази тема“, категоричен бе министър-председателят.

Тази сутрин стана ясно, че два екипа в Българската академия на науките работят по разработването на лекарство и ваксина срещу коронавируса. Проф. Венцислав Мутафчийски уточни, че работата на специалистите е в много начален етап.

ОТГОВОРЪТ НА РАЗРАБОТЧИКА към Борисов: "Правите погрешни внушения"

Мария Габриел: Тестовете на ваксина срещу коронавирус върху хора ще започнат през юни-юли

„През юни-юли очакваме първите тестове на ваксини срещу коронавирус върху хора. Това е изключително кратко време спрямо нормална ...

Вижте още:

БАН представи иновации за борба с коронавируса пред Министерския съвет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване