Професор от САЩ дойде на конгрес заради български научни трудове за лекарства за кръвно и страничен ефект рак на кожата

13642
Професор от САЩ дойде на конгрес заради български научни трудове за лекарства за кръвно и страничен ефект рак на кожата
Снимка: БДДХ

На 14 и 15 май, в хотел "Маринела" в София се проведе Третия конгрес на Българското дружество по дерматологична хирургия (БДДХ). Какви теми бяха дискутирани там и кое е най-интересното, случило се на конгреса - Actualno.com разговаря проф. Георги Чернев.

Проф. Чернев, как оценявате Третия конгрес на Българското дружество по дерматологична хирургия (БДДХ)?

Като голям успех и сериозна стъпка напред. Няма как да ви дам негативна оценка за нещо, което организирам от повече от една година. Оценката ми е много добра по отношение на темите, които бяха представени и допуснати за дискутиране. Тяхната значимост е сериозна. Представянето на тези теми бе също на много високо ниво и предизвика вниманието на международната дерматологична общност, която по една или друга причина се оказа и много заинтересована от темите, които представихме.

Основен спонсор на третия конгрес на БДДХ (Българско дружество по дерматологична хирургия) беше Международното дерматологично дружество (International Society of Dermatology (ISD), което е със седалище в САЩ. Конференцията ни мина под егидата и мониторинга на Международното дерматологично дружество, един вид като негова регионална конференция. Сертификатите на посетилите конференцията също са под егидата на двете дружества, което се случва доста рядко.

След като БДДХ вече има сертификат за членство в Международното дерматологично дружество (ISD), какви предимства дава това?

След повече от една година на проверки по отношение на темите и публикациите ни в научни списания, международната дерматологична общност - в лицето на това дружество, се оказа и наш спонсор, а отсега нататък и сериозен партнъор.

Международно дерматологично дружество ни индексира като тяхна регионална конференция, а именно - заради темите, обявени като доклади за конференцията. Трима млади наши колеги вече са с покани и закупени билети за Бостън. Надявам се сътрудничеството с тях да се задълбочи.

Международното дерматологично дружество изпрати и свой лектор на конгреса в лицето на професор д-р Нели Конников, която връчи наградата за най-добра презентация и най-добро общо представяне на конгреса - на д-р Ана Битолска. Темите, по които говори д-р Битолска, бяха относно сартаните, меланоми и едноетапна меланомна хирургия". Трудът ѝ беше оценен, при това от Международното дерматологично дружество.

Засега прокуратурата или МВР не са я викали да я попитат защо има публикации и получава награди, но тя е предупредена, че всичко е възможно… (бел. ред. - проф. Чернев е разпитван за негови научни публикации относно сартаните, след като влезе в съдебна битка заради уволнението му като ръководител на кожната клиника на МВР Болница в София, за което казва, че е мотивирано именно заради научната му дейност - подробности докъде стигна тази съдебна сага НАУЧЕТЕ ТУК!)

Снимка: професор д-р Георги Чернев и професор д-р Нели Конников

Тази година имахте и гости от САЩ или поне по програма трябваше да е така – какво представиха те като опит и теми?

Не само по програма. Имахме американски професор като присъствие, наложен от Mеждународното дерматологично дружество като лектор по ключови теми, касаещи отново лечението на рака и преканцерозите.

Какво беше най-впечатляващо от лекциите на конгреса – това, което обществото трябва да знае?

Горещите теми са известни отдавна. Едната касае ангиотензин рецепторните блокери или така наречените сартани и последвалото потенциране на меланомите и рака като цяло и след тяхното приложение. Другата е за едноетапната или така наречена персонализирана меланомна хирургия. Двете са горещи теми именно поради липсата на дефинитивно решение как би следвало да се реагира в бъдеще по всяка една от тях. Темите са неприятни, защото засягат както директно, така и индиректно сериозните парични потоци във фармацевтичната индустрия и медицината.

В последните години Вие много често обръщате внимание на темата със сартаните и какъв е техният ефект, когато говорим за канцерогенност – какво се дискутира по темата на конгреса?

Това беше и основна тема на ожесточените дискусии по време на сесиите. Естествено е. Именно поради тези теми бяхме и финансирани. Навлизаме в нова ера на тълкувание и разбиране на тези теми. Ситуацията е много динамична, поради това беше пратен и лектор от САЩ. Той беше запознат в рамките на цяла една седмица с нашата работа през последните години, с всеки един случай, с подхода ни към всеки публикуван и официализиран досега в световната литература случай, с проблемите с властите, прокуратурата, болничната помощ. Нормално е да се търси яснота по тези теми, особено когато подаваш ръка. Важно е да има доверие, а последното се изгражда, когато има пълна проверка на данните и се установява съответствие между реалността и представените данни. Мисля, че го постигнахме.

Още: Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно

Интервю на Ивайло Ачев

Заглавна снимка (отдясно-наляво): професор д-р Илия Баташки, професор д-р Георги Чернев и д-р Атанас Баташки


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю