Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно

197859
Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно
Снимка: личен архив

През миналата година в поредица от разговори дерматологът проф. Георги Чернев говори за възможни канцерогенни ефекти като странични ефекти***, които създават т.нар. сартани - вид (клас) лекарства за кръвно налягане. Професорът е изпратил до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) сигнали, като в тях посочва примери, подкрепени с клинични данни.

Засега държавата официално не вижда проблем, макар в чужбина вече да признават твърденията на професор Чернев за основателни - дали обаче нашата държава не лъже, можете да прецените сами с помощта и на този материал!

Actualno.com отново потърси професор Чернев, след като в края на 2020 година той публикува специализирана статия с имена на лекарства и производителите им, при които е наблюдавал канцерогенен ефект като страничен ефект***. Има ли някаква реакция в България - научете в разговора ни!

Проф. Чернев, има ли нови лекарствени препарати, за които имате клинични данни които сте рапортували съответно и в ИАЛ за възможен канцерогенен ефект като страничен ефект***? Кои са те, ако има такива?

Почти няма сартан на пазара, в рамките на чийто прием да нямаме регистрирана поява на меланоми. В момента интересното е, че регистрирахме нов медикамент: генерикът на лекарството/ активна субстанция - телмисартан, в рамките на чийто прием колективът ни е регистрирал нови ракови форми или меланоми и те са обявени в ИАЛ.

Това са следните препарати за кръвно, търговски наименования и фирми. След употребата на тези три препарата, съдържащи телмисартан, пациентът развива меланом (под номерация от 1 до 3) .

Интересно е, че при повечето наблюдавани от нас пациенти е налице комбинация от различни препарати, съдържащи сартани или сартаните са в комбинация с хидрохлоротиазид.

В случая описваме първи случай на меланом след употреба на телмисартан:

1. Туинста (Twynsta) 80/5 мг: на фирмата BoehringerIngelheim

2. Tezeo 80 mg: на фирмата Zentiva

3. TelmisartanSTADA 80 mg: на фирмата СТАДА/STADA

Научната публикация по темата е под печат към момента. Обявени са надлежно и към ИАЛ. Не създаваме паника, а се стремим към обективност.

Бихте ли обявили поименно всички останали фирми и техните медикаменти, които до момента са рапортувани в ИАЛ и след чиито прием сте наблюдавали възникване на меланоми и други тумори като възможни странични ефекти***?

Разбира се. Наблюдавахме развитие на меланом и при лечение на високо кръвно след приложение и на комбинацията на телмисартан с хидрохлоротиазид - Тезео HCT 80/12,5 mg, на фирмата Zentiva. Научната публикация по темата е приета и под печат към момента. Обявено е в ИАЛ.

Наблюдавахме за пореден път развитие на меланом след едновременната употреба на тези два препарата при един пациент :

- Diovan 160mg: на фирмата Novartis

- Valsacor 160mg: на фирмата KRKA

Обявени са в ИАЛ.

В миналото, в интервю за блога на Патриция Кирилова, обявихме и фирмите и препаратите, регистрирани от нас в ИАЛ като възможни генератори на меланоми или меланоми, в комбинация с други тумори. Нека пациентите и колегите ни медици бъдат информирани за нашите наблюдения, чиято значимост расте и придобива макар и постепенно международно признание:

1. Novartis-Exforge 10/160mg, обявено в ИАЛ.

2. Чайка фарма - Ко-ирбесо 150/12,5 мг, обявено в ИАЛ.

3. Teva - Olmesta /10 mg, обявено в ИАЛ.

4. Actavis - Valtensin /300 mg, обявено в ИАЛ.

5. Santoz - Diaperam 5/160 mg, обявено в ИАЛ.

6. Zentiva - ValsapH 160/12,5 mg , обявено в ИАЛ.

7. Medochemie - Vapres 160 mg, обявено в ИАЛ.

8. Nobelpharma - Irbesan 300 mg, обявено в ИАЛ.

9. NobelPharma - Co-irbesan 150/ 12,5 мг, обявено в ИАЛ.

15 препарата са обявени към момента, а скоро ще добавим и редица нови препарати. Данните са в процес на непрекъсната обработка. Целта не е да се предизвиква паника, а отговорност и правилни политики. Дали главният прокурор ще обърне внимание - не знам. Дали има по-сериозна тема в държавата в момента от тази - съмнявам се.

Поведението на ИАЛ, здравното министерство и правителството е мълчаливо. Причините за мълчанието би следвало да са ясни на всеки.

Би трябвало тези фирми да обявят веднага откъде произлиза или е закупена основната им субстанция и да се направи на всяка една проверка по отношение наличност или не на нитрозамини (примеси). Това продължава вече над 2 години. Абсолютно възможно е цялата документация да е променена не в полза на истината, но нека поне пациентите и колегите бъдат информирани затова: след употребата на кои медикаменти е регистрирана появата на меланоми или меланоми в комбинация с други тумори като страничен ефект***.

Това като цяло са генерици или оригинали?

И генерици, и оригинали. Но вече дадохме данни и за образуване на тумори или меланоми след употреба на оригиналите на валсартан на фирмата "Новартис" – "Ексфордж" и "Диован". Нееднократно, приети като странична тежка медикаментозна реакция, в чужбина.

Защо държавата не реагира по-видимо и има ли опити за репресия към Вас?

Липсват категорични и ясни реакции от страна на държавата, липсва диалог, както и дебати по тази тема с изследователите и лекарите, с пациентите. Оставам с впечатлението, че целта на сегашната правителствена политика определено не е да се избегнат или предотвратят тези странични ефекти. Оставам с впечатлението, че целта е да бъдат предпазени фирмите и да се скрие информацията. Но това вече не е възможно. Преломният момент отмина. Тепърва, с всеки изминал ден, истината ще изплува отново и отново. Нови данни са налице.

Имате ли данни за репресии и в чужбина?

Имаше опит и репресии върху всяко едно международно списание тази информация да бъде прикрита. Имаше и променени индексации на световни списания по този повод, защото отказват да премахнат една или друга статия, която е публикувана от нас. Това не е нищо ново за Биг Фарма или фармацевтичната мафия, за фирмите, които си купуват цели кабинети и министър-председатели ан блок. Така се действа. Най-лесно е. Но това на нас на практика не ни влияе. Действа дори мотивиращо. Имаме нови данни.

Ние публикуваме в различни списания, а и те ще излязат с позиция относно репресиите, продиктувани от фармацевтичните фирми и техните интереси.

Ще има ли нови научни статии по темата със сартаните?

Разбира се. Програмата е запълнена за години напред. Публикувахме 5 нови случая само около Нова година. Още толкова ще излязат като публикации много скоро. Мисля, че посоката на истината и максималната информираност на пациентите е правилната.

Самите научни трудове са сериозен удар върху част от фармацевтичните производители и платените от тях кукли на конци - българските политици, които всячески се опитват да тушират истината. Те са няколко на брой и са известни. Не е необходимо да се повтарям…..

Едно дело е в състояние да обърне финансовите отчети надолу с главата. А повод за такива дела има вече - стотици засегнати и потенциални жалители. При това само за България. Затова и реакциите на политиците, продиктувани от фирмите, са драстични, затова се купуват политици на кило. Навсякъде. А тук са най-евтини. Като на бит пазар.

Вие заехте и твърда позиция в подкрепа на протестите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов. Тези протести не успяха дотук - промени ли се вашата позиция?

Протестите успяха, независимо че не наблюдавахме ескалация. Техният ефект беше по-скоро възпитателен и поучителен. Мутрите бяха изгонени и обикаляха села и паланки за период от 4 или 5 месеца. Раздаваха петдесетолевки само на доживелите 95-годишни пенсионери, които не знаеха дори какво да правят с тях. Оглеждаха ги, а лицата им бяха радостно-озадачени ... Политика?! Какво да се прави? Политиката на Борисов?

Не знам дали липсата на ескалация би могла да се тълкува като положителен факт, но определено моментът да бъде съборено статуквото беше изпуснат. Размислите могат да бъдат определени и като двупосочни, като и в двата варианта крайният резултат е по-скоро незадоволителен, но все пак наличен. Истинските протести на недоволството изглеждат може би по-различно. Но и мирните протести изиграха огромна роля. Ефектът виждаме чак сега, но е наличен.

Каква е причината да протестирате?

Причината е ясна. Липсата на критерии за оценка на прогреса, а оттам и на еволюцията като цяло във всяка една насока, посока, всеки един раздел.

Липсата на компетентност и адекватност по редица ключови въпроси в областта на здравеопазването, клиничната и научна работа на лекарите.

Допълнително - всеширещата се корупция, лобизъм и протекционизъм в полза на по-силните, мутроолигархичния модел на управление, загубата на ценности от всякакво естество, загубата на младите хора, загубата на каузата, наречена България.

Тотален анархизъм и беззаконие, липса на свободни медии и ежедневници, цензура, репресии - това е точното определение за водената в последните години политика. Дори не бих го определил и като политика, а по-скоро театър.

Слугинажът и поклонничеството на целия кабинет и Борисов в полза на чуждите или локалните и международните корпоративни интереси са ясни на всеки. Това са интересите на по-силните, по-богатите, ненаситните корпорации, където той чинно козирува и стои мирно. Там ролята на Батман не върви.

ОЩЕ: ШВЕЙЦАРСКО ПРОУЧВАНЕ ПОДКРЕПЯ БЪЛГАРСКИ ПРОФЕСОР ЗА ПОВИШЕН РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА ПРИ ПРИЕМ НА ВИД ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО*

ТРУДНО ЗА НАМИРАНЕ ПРОУЧВАНЕ С ДАННИ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО С ПОВИШЕН И ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШЕН РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА

*** Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com в предишно интервю, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек (т.е. не във всеки случай) - конкретно става въпрос за растеж на меланома! За кои рецептори става въпрос, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК! Повече подробности за специализирани научни публикации можете да откриете ТУК!

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю