Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще обеднеем ли заради еврото: Иванка Шалапатова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

29 февруари 2024, 13:45 часа • 13634 прочитания

Ще обеднеем ли заради въвеждането на еврото, когато България влезе в еврозоната? Ето какво каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова:

“Не виждам такъв риск, тъй като в 20 от 27 страни-членки на Европейския съюз не е постигнат този ефект. Не виждам как в България ще го постигнем.

Всъщност данните на Хърватия са свързани с това, че реално икономическото развитие на страната е по-силно след присъединяването към еврозоната. Между другото такъв е примерът и на Ирландия. Нека да видим и съседна Гърция, когато тя използва конкретни механизми на Европейската банка.

Още: Шалапатова отрече да е извършвала неправомерни разходи

Нека да кажа, че като че ли нагнетяването на страха на хората е по-актуална практика в момента. Затова моето послание е нека всеки гражданин, който има притеснение от тази поредна промяна, защото ние като общество сме на прага на най-различни промени, ето, ако щете, Зеленият преход. Предстои затваряне на стари въглищни мощности и замяната им с нови екологични. Хората се притесняват дали ще останат без работа и са напълно прави да се притесняват, защото това е една много сериозна промяна.“

Пари за преквалификация ще се намерят ли?

Още: Шалапатова не очаква сътресения с приемането на еврото

“Нашето министерство е осигурило възможност на всяко едно от тези лица между 15 и 20 хиляди, на техни близки и роднини. В момента сме започнали работа с всички министерства – на икономиката и индустрията, на иновацията и растежа, енергетиката, МРРБ. Заедно работим за устрояването на всяко едно от тези лица.“

Намам индикации, че няма да съм минстър след ротацията, каза още Иванка Шалапатова.

За 9 месеца 45 хил. неактивни се върнаха на трудовия пазар, а Агенцията по заетостта заработи много по-ефективно. Работим активно и по програми за дигитални обучения, допълни тя.

Още: И догодина може да не влезем в Еврозоната, казват икономисти

От видеоматериала ще научите още:

  • За какво синдикатите критикуваха социалния министър;
  • Какво успя и какво не успя да свършите за 9 месеца Иванка Шалапатова;
  • Има ли възможност за повишаване на заплатите на социалните работници;
  • Кое е най-важното предстящо в социалната сфера.
Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес