Световно фармакологично списание официализира български наблюдения за рак на кожата и лекарства за кръвно

10259
Световно фармакологично списание официализира български наблюдения за рак на кожата и лекарства за кръвно
Снимка: БДДХ

Пореден научен труд на дерматолога проф. д-р Георги Чернев, при това в съавторство с американски учен, излезе в специализирано чуждестранно списание. Това е втори такъв случай - ето ТУК можете да видите предишния публикуван труд на професора. Темата е до болка позната за редовните читатели на Actualno.com - връзката между лекарствата за кръвно известни с наименованието "сартани" и развитието на рак на кожата.

Какво е новото сега - научете в следващите редове от разговора ни с проф. Чернев.

Професор Чернев, излезе нов научен труд на вашия колектив в известно фармакологично списание - Еxpert Review of Clinical Pharmacology? Бихте ли споделили подробности?

Публикувахме за пореден път случай на окултен меланом след лечение на високо кръвно с медикаменти на БГ пазара, съдържащи активната съставка телмисартан (СТАТИЯТА ТУК)

В рамките на тази статия направихме една пълна ретроспекция на наличните данни в световната литература и в частност допълнение на нашите данни за сартаните и връзката им с меланомите.

Има ли нещо ново? Индикативно или показателно в новите ви данни?

Блокирането на проспективните проследявания и наблюдения на пациенти по темата има своите причини или обосновка. Коментирали сме го досега многократно и не желая да се повтарям, защото влизам в преки обвинения, но с две думи:

1. След установяване на статистически значими данни за значим риск от развитие на меланоми и др. кожни тумори след лечение на високо кръвно със сартани (ангиотензин рецепторни блокери) на базата на сериозни международни ретроспективни анализи, не беше допуснато нито едно проспективно проучване 6 години по-късно. До момента.

2. Причината е вероятно, че някой се бои от резултатите, които биха излезли наяве?! Вие как мислите? Регулатор и организатор на този вид проследявания е – фармацевтичната индустрия? Проверете, ако се смънявате.

Имайки предвид, че първите алармиращи данни в световната литература са от 2015/2016 година, но ако трябва да сме още по-задълбочени - от 2011 година, то търсенето и намирането на нови способи за доказване на причинно-следствени връзки по темата би следвало да е основен приоритет за всеки учен или поне интересуващ се от наука в тази сфера. Анализирането на наличните наши данни по темата доведе до изработването на уникален по рода си и прост по същността си алгоритъм с насочващ ефект, който да провери отново нашите твърдения. Споделихме го в тази статия - и те се потвърждават. В противен случай, трудът нямаше да бъде публикуван.

Бихте ли споделили нещо относно този алгоритъм?

Достатъчно е да се прочете научния труд, който ще доведе до яснота по темата. Въвеждаме нов термин за оценка на потенциално налична причинно-следствена връзка: дозисно зависими времеви интервали на генериране на меланоми и други тумори след въвеждане на терапия за хипертония със сартани/ангиотензин рецепторни блокери независимо или зависимо от това дали са установени нитрозамини като замърсители в партидите.

Анализирахме всички публикувани до момента наши случаи и споделяме мнението, че подобна тенденция е налична и много важна. По този начин избягнахме зависимостта (породена и повсеместно натрапена сред колегите) от необходимостта от проспективните проучвания. Именно те до момента бяха един вид задължителното и най-миродавно средство за доказване на причинно-следствената връзка. На практика доказахме, че има и други начини. И те се възприемат от световната фармакологична общност. Визирам два наши научни труда от 2021 година:

ТУК

ТУК

Въпросните медикаменти, които описвате - рапортувани ли са в ИАЛ? И кои са фирмите-производители?

Да! Медикаментите, които е приемал пациентът, са на 3 фармацевтични фирми и се продават свободно:

1) Туинста / TWYNSTA (Telmisartan/ amlodipine) на фирмата Boehringer Ingelheim

2) Тезео/ Tezeo 80 mg на фирмата Zentiva

3) Телмисартан СТАДА 80/ Telmisartan STADA на фирмата STADA

И трите са обявени в ИАЛ. Липсва реакция и проверка на обявените още преди няколко месеца медиканенти на въпросните фирми. Липсва обществен дебат по темата. Проблемът вече става постепенно огромен, тъй като имаме и починали пациенти вследствие на медикаментозно причинени меланоми. Надеждата ми е в новия здравен министър.

Починалите пациенти, за които споменахте - публикувани ли са техните случаи и приети ли са от международен научен източник като страничен медикаментозен ефект?

Да. Първият случай на валсартан индуциран меланом или първият описан в международна литература случай почина. Приемаше два оригинални препарата за кръвно на известна фармацевтична фирма, към която се обърнахме с писмо с въпроси по този повод. Именно този случай е приет от германската издателска група Springer като първата описана тежка медикаментозна реакция след прием на оригиналните препрати на валсартан.

Какво означава това? Могат ли да бъдат повдигнати искове?

На практика означава една човешка трагедия, за която алармираме отдавна. На практика има още доста засегнати пациенти, за които ще информираме тепърва. Искове могат да бъдат повдигнати и вероятно ще бъдат, но за това трябва да говорите с близките на починалите и с адвокатите им. Нашите интереси са научни и насочени в посока правилен подход в проблемни ситуации в медицината. Правната страна на въпроса също е и ще бъде вероятно тежка и нелицеприятна, но се върви усилено в тази посока. Тепърва скандалът ще се разраства главоломно.

Здравната и общочовешката гледна точка бяха игнорирани през последните 3 години от страна на статуквото. Резултатите са видни и това е само началото. Липсата на чуваемост и експертност по темата завършват по споменатия вече начин.

Има ли и други фирми освен посочените (в предишно интервю) от Вас?

Има нови данни за нови медикаменти, съдържащи телмисартан, валсартан и пр. Скоро ще бъдат обявени и те. Очакваме реализацията им като научни трудове.

Какво се случва след всичко казано и какво следва оттук-нататък?

От прокуратурата сме подложени на кръстосан огън вследствие на неадекватни самосезирания по анонимки, но това е нормално. Екипът ми знаеше, че ще е така. Позорно и срамно. Антибългарско и античовешко, но на практика - ежедневие. Няма такава държава! Няма обаче самосезиране за починалите вече пациенти вследствие на медикаменти, които не са проверявани от прокуратурата, но за които е оповестено в ИАЛ и пресата?

Имената на всеки един участник и данните се препращат до Американски федерален съд и Комисията за защита на потребителите в САЩ (SEC). Отдавна работят по темата и мисля, че ще има ефект. Там не обичат, а и нямат много време за шеги...

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю