Валери Мектупчиян, изп. директор на "Спиди": Добрите ни резултати ни карат да гледаме смело към нови инвестиции

122741
Валери Мектупчиян, изп. директор на "Спиди": Добрите ни резултати ни карат да гледаме смело към нови инвестиции

Actualno.com разговаря с изпълнителния директор на "Спиди" АД Валери Мектупчиян навръх 15-годишнината на компанията.

Г-н Мектупчиян, „Спиди” навършва 15 години. Каква е равносметката Ви за това немалко време дейност?

Преди 15 години създадохме „Спиди” с увереност, че ще стигнем далеч и бяхме готови да дадем всичко по силите си, за да успеем. Днес „Спиди” е най-голямата българска куриерска компания с над 1100 служители, със стабилни позиции на пазара, с впечатляващи финансови резултати. Накратко, това е нашата равносметка. Но в „Спиди” не обичаме да гледаме много назад, а само напред – към новите предизвикателства. Вярвам, че с мениджърския екип и служителите на „Спиди” ще продължим да успяваме!

Напоследък в компанията се наблюдава ръст на оборотите. На какво отдавате тази тенденция?

Бих искал да подчертая, че това не е изключение от последните няколко години, а по-скоро трайна тенденция. Дължи се на първо място на професионализма на мениджърския екип, на отговорността на служителите, на старанието на куриерите на „Спиди”. Тяхната професионална работа е ключът към успеха на компанията.

За добрите резултати тази година помагат и няколко нови проекта, които в момента реализираме. Един от тях е Speedy Parcel Shop, с който в началото на 2013 г. протегнахме ръка за партньорство на малкия и среден бизнес в страната. Към момента новите открити обекти по проекта са вече 70. Увеличават се с всяка изминала седмица. Амбициите ни са до края на годината да ги направим 100. Това е един от проектите, които очакваме да носят успехи на компанията в дългосрочен план.

В какви проекти възнамерява да инвестира "Спиди" в бъдеще?

Радан Кънев: Иван Костов вижда "демонизиране" на Пеевски, а аз - обществена реакция

Радан Кънев безспорно е едно от новите лица в българската политика. Той е роден в София, завършва Френската гимназия в столицата. Бил е...

Имаме интересни идеи, някои от тях вече са в ход. Наскоро представихме първите си 20 електромобила Renault Kangoo Zero Emission, които вече обслужват клиенти в централната градска част на София. Отличават се с по-особен брандинг – освен традиционното жълто, сме сменили синьото ни лого със зелено. Целта е да привличаме вниманието към екологичната кауза, за която се опитваме да даваме личен пример. Инвестицията в електромобилите ни е над 800 хил.лв.

Друга наша стъпка в посока опазване на околната среда е смяната на материалите, от които се произвеждат опаковките. Вече са от материали, които се разграждат на 100 %. Поставили сме си за цел в тригодишен период да намалим с около 30 % обема на вредните емисии, отделяни в резултат дейността на компанията.

Каква е прогнозата Ви за края на годината, какви ще са резултатите на фирмата?

„Спиди” ще отбележи поредна успешна година. Очакваме успешна година с приходи от 64 млн. лв., което е с около над 20% спрямо резултатите от миналата година.

Към момента, на база отчета за 9-месечието на 2013 г., отбелязваме 21% преизпълнение в сравнение със същия период за 2012 г. Бележим ръст, спрямо приходите от миналата година и се движим с 10% над плановете. Печалбата към 9-месечието е  8 млн. лв. или около 24% ръст спрямо 2012-а.

Георги Къдрев от Imagga: Колкото по-амбициозна целта, толкова по-голям шансът за успех

Георги Къдрев е на 28 години и е роден в гр. Русе. Завършил е Информатика и Технологично предприемачество във ФМИ на СУ. Къдрев е съосн...

Какво предстои оттук насетне за „Спиди”? Имаше информация, че възнамерява да купи друга компания – вярно ли е това?

Отличните финансови резултати на "Спиди" през последните няколко години ни дадоха възможност да гледаме смело към нови инвестиции и да повишим социалната ангажираност в различни сфери. Със сигурност и през 2014 г. ще продължим разработването на успешния проект Speedy Parcel Shop, ще инвестираме в екологичните ни проекти, ще подкрепяме различни младежки образователни и спортни дейности.

Не е тайна, че имаме амбиции за още по-голямо разрастване, в това число и за излизане на нови пазари в съседни държави. Това обаче е решение, което ще се вземем след детайлен анализ на потенциалните възможности и рискове. През първата половина на 2014 г. вероятно ще има новини в тази посока.

Ще има ли подобрение на бизнес средата през следващата година според Вас?

Куриерският пазар бележи ръст през последните години и аз вярвам, че това е ясна индикация за излизане от икономическата криза. Що се отнася до промяната на бизнес климата в страната – това зависи от редица политически фактори и решения. Едва ли има бизнес сектор в България или компания, чиито собственици и служители да не желаят подобряване на средата. В „Спиди” се гордеем, че през годините не сме били зависими от политическите промени, а икономическите кризи сме използвали като възможност. Оптимисти сме за развитието на бизнеса, на куриерския сектор и в частност на „Спиди”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю