Повечето социолози упорстват с измъчена изборна победа на БСП

12039
Повечето социолози упорстват с измъчена изборна победа на БСП
Снимка: БГНЕС

Ако евроизборите бяха днес, БСП печели 590-690 хиляди гласа, което прави 5-6 представители в Европейския парламент, ГЕРБ печели 550 – 650 хиляди гласа и 5 – 6 представители в ЕП, ДПС печели 370 – 420 хиляди гласа и 3 – 4 представители в ЕП, ББЦ печели 200 – 250 хиляди гласа и 1 – 2 представители в ЕП. Това показва социологическо проучване на "Галъп" четири дни преди изборите за ЕП на 25 май.

Интересен факт е, че собствениците на "Галъп" Андрей Райчев и Кънчо Стойчев присъстват в книгата на професор Емил Хорозов „Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник”. Чрез други свои агенции, в съдружие или само със собственик и/или управител Андрей Райчев  - "Алегро плюс" ЕООД (147 500 лв.), "Реформа Адвъртайзинг" АД (410 000 лв.), "Галъп Интернешънъл Институт" (110 000 лв.), "Болкан Бритиш Соушъл Сървейс" (240 000 лв.) и "Медиа Системс" плюс "Научно технoлогично обслужване-НТО" ООД (950 000 лв.) те, според проф. Хорозов, са замесени в източването на 4 млн. лева от Фонд „Научни изследвания” в периода 2008-2010 година. Професор Хорозов твърди за тези агенции, че редовно са печелили проекти чрез подмяна на рецензии и нагласяване на документи, както и при откровен конфликт на интереси. Проектите, които са получили, са на обща стойност 1 857 000 лева.

Райчев учуден, че много социолози дават победа на БСП

Нелогично е поведението на някои социлогически агенции за изборите. След като „Алфа Рисърч” и „Галъп” дават обр...

Професор Емил Хорозов е директор на Фонд „Научни изследвания” от януари 2010 година до март 2011 година. В началото на 2011 година оглавява комисия, която да установи нарушенията във фонда, а след като публикува доклад с оценка за всички пропуски, подава оставка.

Изследването

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май. Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици. ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен, пише БГНЕС.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След него се нарежда коалицията около "България без цензура" и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност - електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден.

Това е прогнозата на "Галъп интернешънъл" за предстоящите на 25 май избори за български представители в Европейския парламент. Тя почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка.

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа.

Влизане на "Атака" и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Очакваните мандати са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и РБ.

Общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон около 2,5 милиона, което е между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас.

Другите проучвания

През седмицата излязоха няколко изследвания за предстоящия евровот. Според Института за модерна политика БСП ще получи 20,5%, а ГЕРБ – 19,3%. Проучването показва данни 10 дни преди изборите. В сравнение с данните от проучването на ИМП през април, когато лека преднина имаше ГЕРБ, в настоящето проучване за май преднина от 1.2% се регистрира за БСП.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа – 7%. Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията "България без цензура-ВМРО-ЗНД-Гергьовден" – 7.5 %, "Атака" – 4.5 % и АБВ – 3.5 %.

В проучването на агенция "Медиана", която също присъства в книгата на професор Емил Хорозов „Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник”,  се посочва, че Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете, след тях със 17.1% се нарежда ГЕРБ. Според "Медиана" място в Европейския парламент биха намерили още "България без цензура" с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%. С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%, сочат данните на "Медиана". Без никакви шансове да изпратят свои представители в Европейския парламент изглеждат АБВ с 2.9%.

Според агенция "Афис" със сигурност за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ – 17,6%, за ДПС – 8,3%, за ББЦ – 6,7%. Проучването е с данни от седмица преди европейския вот. Агенция Афис допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25,3%, БСП – 24,6%, ББЦ – 13,4%, ДПС – 12,8%.

Проучването на Галъп от 20 май показва, че за БСП биха гласували 18,3%, за ГЕРБ също 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1%.

Европа

Според сайта Poll Watch, който обединява и анализира допитвания, направени в 28-те страни членки на ЕС, групата на ЕНП се очертава да получи 217 места в ЕП, което е с 58 по-малко в сравнение с изборите от 2009 г. Социалистите се очертава да получат 201 места в EП, което е със 7 места по-малко в сравнение с изборите преди пет години. Евроскептичните затвърждават пробива си, показва още Poll Watch и посочва, че се очертава те да спечелят общо стотина места, което е три пъти повече в сравнение с настоящия състав на ЕП.

Сидеров, Бареков и Местан - политиците, на които българите не вярват

Волен Сидеров и Николай Бареков са политическите лидери, към които българите изпитват най-голямо недоверие. Това оповести Юлий Павлов, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com