Медиана: Бареков вече изпреварва ДПС, БСП пак е най-силна

29805
Медиана: Бареков вече изпреварва ДПС, БСП пак е най-силна
Снимка: БГНЕС

Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете на европейските избори, ако те се провеждат днес. След тях със 17.1% се нарежда ГЕРБ. Място в Европейския парламент биха намерили още "България без цензура" с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%. Това показват данните от национално представително изследване на агенция "Медиана", представени от управителя ѝ и собственик Кольо Колев, предаде БГНЕС.

Интересен факт е, че социологическа агенция „Медиана” и собственикът ѝ Кольо Колев присъстват в книгата на професор Емил Хорозов „Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник”. „Медиана” е една от агенциите, които, според проф. Хорозов, са замесени в източването на 4 млн. лева от Фонд „Научни изследвания” в периода 2008-2010 година. Професор Хорозов твърди за тези агенции, че редовно са печелили проекти чрез подмяна на рецензии и нагласяване на документи, както и при откровен конфликт на интереси.

Сидеров, Бареков и Местан - политиците, на които българите не вярват

Волен Сидеров и Николай Бареков са политическите лидери, към които българите изпитват най-голямо недоверие. Това оповести Юлий Павлов, ...

Професор Емил Хорозов е директор на Фонд „Научни изследвания” от януари 2010 година до март 2011 година. В началото на 2011 година оглавява комисия, която да установи нарушенията във фонда, а след като публикува доклад с оценка за всички пропуски, подава оставка.

Според "Медиана" с шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторския блок с 4,3%, НФСБ с 3,6% и "Атака" с 3,5%. Без никакви шансове да изпратят свои представители в Европейския парламент изглеждат АБВ с 2.9%.

Към момента БСП води с около 3% пред основния си опонент ГЕРБ, като причина за това е не толкова нарастване при левицата, колкото спад при ГЕРБ, посочи Кольо Колев. Той припомни, че през април БСП е водила на ГЕРБ с 21.9% срещу 19.6%. Фактор за спада на ГЕРБ е и навлизането на "България без цензура" на политическата сцена. Според "Медиана" Николай Бареков е привлякъл около 14% от гласоподавателите на ГЕРБ на последните парламентарни избори.

Данните показват, че с наближаване на изборите намалява готовността и желанието да се участва в тях, отчете Колев. Причина за това вероятно е липсата на желана вътрешнополитическата алтернатива – критичността към настоящото управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаваща част от избирателите, обясни директорът на "Медиана".

Едва 17% от анкетираните отговарят положително на въпрос "По-добре ли ще бъде, ако ГЕРБ се върне на власт". Според 32% ситуацията би била същата, а според 35% би било по-зле Борисов отново да управлява. 25% пък посочват, че правителството на Пламен Орешарски е по-добро от това на Борисов, а на обратното мнение са 20%. Според 40% двата кабинета са еднакви.

Социологът очаква изборна активност, сравнима с тази от 2009 година – между 2,5 – 2,6 млн. избиратели или около 43% от реално наличните избиратели. Подобно относително ниска избирателна активност дава шанс на по-малките партии с твърд електорат, като очакваната изборна бариера за тези избори е 150 – 160 хил. гласа.

Според данните от изследването събитията в Украйна дават отражение върху активността и рейтинга на политиците, като преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събития в Украйна. Политическият елит в страната до голяма степен влиза в конфронтация с преобладаващото обществено мнение, което отрича Русия като инициатор и "виновник" и дестабилизатор на региона, обясни Колев.

По отношение на рейтинга на политиците Колев обясни, че той остава нисък и продължава да пада. За отбелязване е спадът от 9% на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение. С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голямата пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Изследването на "Медиана" е проведено в периода 8 – 13 май сред 1014 пълнолетни лица, като е поръчано и финансирано от НФСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com