Защо украсяваме елха на Коледа

3945
Защо украсяваме елха на Коледа
Снимка: iStock

Коледната елха е незаменим символ на Рождество Христово в почти всеки дом по света. С течение на времето, тази традиция е станала неразделна част от коледните празненства, но зад нея стои дълга и интересна история. Защо точно украсяваме елхата на Коледа и каква е символиката зад този обичай?

Историята на украсяването

Произходът на традицията се наследява от Древен Египет, където хората поставяли накити върху палмови клонки, вярвайки, че това символизира победата на живота над смъртта. Началото на украсяването с клонки от ели и борове датира от 1597 г., а постепенно тези дървета стават основна част от коледните празненства. Елхите стават все по-пищни, накичват се с гирлянди, коледни играчки и светлини.

Колко на брой са елените на Дядо Коледа

Символиката на коледната елха

Според християнските вярвания, коледната елха е символ на Райското дърво, отрупано с плодове, а на върха й често се поставя звезда, символизираща пътеводната звезда, която води тримата мъдреци към раждането на Спасителя. Украшенията като ангелчета, топки, захарни пръчки и свещи също се вписват в християнската символика, отразявайки красотата на Рождеството.

елха

В Германия, елхата става коледно дръвче, като старите германци вярват, че в нея обитава духът на гората, предпазващ ги, а вечнозеленият цвят на клоните става символ на вярата в Христос. От този момент, идеята за украсяването с играчки, светлини и подаръци под елхата се превръща в традиция.

Украсата на коледната елха по света

В България, обичаят да се украсява елха идва от Русия, където руснаците донасят коледни дръвчета по време на Руско-турската освободителна война. През края на XIX век в Царския дворец в София се появява първата коледна елха, но тогава още не като част от Коледните празници, а по повод новогодишен бал.

Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

В Швеция, бащата на семейството украсява елхата, а в Япония и Китай, където християнството не е толкова разпространено, коледната елха става популярна, като събитието се почита с интерес.

Коледната елха е повече от просто украса в нашия дом. Тя носи в себе си богата история и символика, която отразява вярата, надеждата и радостта на Коледа. Въпреки различията в традициите по света, обичайът да украсяваме елхата на Коледа е универсален, обединяващ хората в една обща празнична атмосфера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОЛЕДЕН ДУХ:

Защо се подаряват подаръци на Коледа

Колко на брой са елените на Дядо Коледа

Оригинални пожелания за Коледа - сложете край на изтърканите фрази

(ВИДЕО) Австралийските секси пожарникари - този път с коледно видео

Как се казват джуджетата на Дядо Коледа?

Любимите къщички на Дядо Коледа по света (СНИМКИ)

Какъв е актуалният адрес на Дядо Коледа?

Кога се подаряват подаръците за Коледа?

На колко години е дядо Коледа?

Как се казват елените на Дядо Коледа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com