Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се подаряват подаръците за Коледа?

21 декември 2021, 11:27 часа

По времето на социализма децата са били изненадвани с желания подарък на Нова година, когато всъщност се е празнувало посрещането на Дядо Мраз. В днешно време познатият на всички белобрад старец е известен като Дядо Коледа. Той ни посещава вечерта след Бъдни вечер и оставя подаръците под елхата.

Редно е подаръците да се разменят и подаряват рано сутрин на Рождество Христово – това е традицията, която бива спазвана днес.

Дали обаче някой от вас подозира от къде всъщност тръгва този обичай и кога се превръща в масова практика? Именно днес ще ви разкажем за това.

Защо Дядо Коледа се казва Дядо Коледа?

Кога размяната на подаръци се превръща в масова практика?

Още през 18 век, когато Коледата се превръща в семейно тържество, хората започват да си разменят подаръци, като основната идея на този жест е да се породи вълнение, радост и положителни емоции. Дори много от семействата са си измисляли най-разнообразни игри, свързани с откриването на самия подарък. Така поднасяте се е превръщало в забавление, съпроводено от смях.

Преди Втората световна война е имало и друг обичай, отново свързан с подаряването на подаръци. Производителите на различни продукти, било то мляко, месо и други, обикаляли из покрайнините и продавали стоката си. Като бакшиши те получавали празнично украсени кутии за Коледа. Не след дълго тази благородна идея бива комерсиализирана и размяната на подаръци се превръща в традиция, спазвана от милиони, а дори и милиарди хора по света.

Без значение каква е вашата лична мотивация за избор и покупка на подарък, то правете го с желание и от сърце. Подарък, поднесен с любов и внимание, никога не се забравя, независимо от материалната му стойност.

Насладете се на празничните дни и ги прекарайте с най-любимите си хора – те са вашият безценен подарък!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес