Пати Остин пристига днес за участие в „Музиката на Америка“

2177
Пати Остин пристига днес за участие в „Музиката на Америка“

Днес в София посрещаме прочутата американска джаз и соул певица Пати Остин, която идва за първата си изява пред българска публика. Звездата пристига директно от Лондон, където се представи в престижния джаз клуб „Рони Скотс” и поради огромния интерес изнесе пет концерта за два дни. На 17 май в 20:00 ч. носителката на „Грами” ще излезе на сцената на Зала №1 в НДК за концерта For Ella от цикъла „Музиката на Америка“. В него публиката ще се наслади на брилянтните й изпълнения, а тя ще разкаже интересни факти за живота на Ела Фицджералд по повод 100-годишнината от рождението на легендата. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на фондация „Америка за България“.

Репетициите за концерта вече започнаха. Под диригентството на Ангел Заберски струнна секция от Оркестъра на Класик ФМ радио и Ангел Заберски Брас Асоциация подготвят съвместното си изпълнение на 10-те песни от програмата. Сред тях са шедьоврите на Гершуин Our Love Is Here to Stay и The Man I Love, а също несравнимите джаз стандарти Satin Doll, How High the Moon и Too Close for Comfort, които Ела Фицджералд направи известни. В програмата присъства и първият голям хит на Фицджералд – A-Tisket, A-Tasket, поставил началото на нейната световна кариера. Всички песни са в аранжименти на Патрик Уилямс – прочут композитор, аранжор и диригент, работил с Франк Синатра и много други майстори на джаза. Утре предстои последната работна репетиция на българските музиканти, вече с участието на Пати Остин и Олаф Полциен, пианист и музикален директор на продукцията. Също утре звездата ще даде няколко интервюта за медиите, едно от които ще бъде специално за Светослав Николов, програмен директор на Джаз ФМ радио, който още преди повече от година започна да работи активно за идването на Пати Остин в България.

Пати Остин ще издаде нов албум с песни на Ела Фицджералд

Пати Остин ще издаде нов албум с песни от репертоара на Ела Фицджералд. Това сподели самата тя на своя Фейсбук профил по повод 100-годи...

Като повечето големи артисти, Остин е пожелала да се концентрира изцяло върху изявата си в деня на концерта. Съобразно изискването на певицата в гримьорната й в НДК ще бъдат осигурени разнообразни плодове и зеленчуци, които са задължителна част от вегетарианското меню на звездата. Тя държи също да има на разположение плодови сокове от червена боровинка, портокал и ябълка, различни видове черен чай и оригинално френско шампанско. Пати Остин държи всичко да е поднесено стилно и в хармония с природата, без да се използват пластмасови или картонени чинии и чаши.

Ограничено количество билети за концерта на Пати Остин могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и в Билетния център на НДК.

За Пати Остин

Родена е в семейството на джаз тромбониста Гордън Остин. Едва на четири години тя прави своя дебют на сцената на „Аполо тиътър“ в Ню Йорк, когато на сцената я извежда лично кръстницата й Дайна Уошингтън. На 9 години Пати заминава на турне в Европа с оркестъра на кръстника си Куинси Джоунс. Впоследствие легендарният музикант продуцира нейни албуми и я включва в свои проекти, сред които The Dude, а също и в Off the Wall на Майкъл Джексън и Give Me the Night на Джордж Бенсън. И трите албума са отличени с наградата „Грами“.

Цигуларят Гил Шахам ще направи майсторски клас с български студенти

Големият американски цигулар Гил Шахам, който ще участва в цикъла „Музиката на Америка“ на 30 януари т.г., ще работи с млад...

През 70-те години тя е безспорната кралица на звукозаписната сцена в Ню Йорк. Гласът й звучи заедно с големите звезди Пол Саймън, Джеймс Браун, Джо Кокър, Бет Мидлър, Робърта Флек, Лутър Вандрос и Даяна Рос. Тя озвучава и рекордно количество запомнящи се рекламни клипове. В началото на 80-те Пати печели широка популярност чрез участието си в поредица от албуми с Куинси Джоунс, включително бестселъра Sounds... And Stuff Like That!, двойния From Q, With Love с песента If This Time Is the Last Time. Тя участва и във феноменалния проект на фънк версия на „Месия“ от Хендел, също осъществен от Джоунс, и се включва редовно в негови концерти и шоу програми – от Монтрьо през Япония до Сеул.

В нейната ранна солова кариера блестят хитовите дуети с Джеймс Инграм Baby, Come to Me, номиниран за „Грами“ и How Do You Keep the Music Playing? с номинация за „Оскар“. Албумът The Real Me от 1988 г., едно от най-популярните заглавия в нейния каталог, съдържа забележителна колекция от поп и джаз стандарти, включително Cry Me a River, Smoke Gets in Your Eyes и Mood Indigo.

Работата с GRP Records включва албумите от 1991 г. Carry On, Love is Gonna Getcha (с хита Through the Test of Time), That Secret Place, както и Patti Austin Live (записан в клуб Bottom Line в Ню Йорк), които показват нейните невероятни артистични умения и брилянтни превъплъщения. Албумът от 1998 г. In and Out of Love се задържа почти две години в джаз класациите. През 1999 г. и 2000 г. тя записва за Warner Brothers превъзходния албум On The Way to Love, продуциран от Пол Браун.

Пати Остин има и голям композиторски талант. Тя е автор на соул баладите си I’ll Never Get Over You и Love’s Been Kind to Me Lately, с Нарада Майкъл Уолдън създава танцувалните фънк песни Do-Si-Doe-In’ и Why You Wanna Be Like That, както и романтичната Don’t Go Away, а с Бренда Ръсел написва и изпълнява извисяващата Between the Sun and the Moon.

През последните години певицата направи серия от концертни участия като солист на симфонични оркестри (на Сан Франциско, Детройт, Балтимор, Финикс, Минеаполис и др.) с песните на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън.

Великият цигулар Гил Шахам идва за първи път в България през януари 2017-та година

Великият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Гил Шахам ще гостува за първи път на българска сцена през януари ...

За „Музиката на Америка“

„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и се финансира от фондация „Америка за България“. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла от последните години са концертите с филмова музика, както и проектите Disney in Concert и Pixar in Concert. В програмата гостуват редица носители на най-престижната музикална награда – „Грами“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com