Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

1780
Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"
Снимка: PR

На 23 март в зала "България" ще се състои концертът "Магията на вариациите". Това ще бъде вълнуваща пролетна вечер с Вариации на тема Рококо от П. И. Чайковски и Рапсодия върху тема от Паганини на С. Рахманинов. Солисти на вечерта ще бъдат интригуващият пианист Виктор Костов и виртуозният виолончелист Сион Найман, а диригентската палка ще бъде в ръцете на уважавания български диригент Светломир Златков заедно с изключително успешния симфоничен оркестър на Враца.

Талантливите Виктор Костов и Сион Найман носят богат опит и дълбока отдаденост на музикалното изкуство. В програмата ще чуете произведения на Чайковски, Мусоргски и Рахманинов. Страстната интензивност на вариациите обещава пътуване през сърцето на най-обичаните произведения на класическата музика. 

Ще бъдете очаровани, развълнувани и пренесени във вълшебна вселена, докато музиката се разгръща, оставяйки ви без дъх след себе си. Това не е просто концерт, a завладяващо преживяване, доказателство за силата на музиката да надхвърля думите и да докосва душата.

Билети за "Магията на вариациите" ще откриете ТУК.

Повече за артистите

Виктор Костов, снимка: Личен архив

През 2019 г. Виктор Костов завършва Национално Музикално Училище "Л. Пипков". Продължава своето обучение в Национална Музикална Академия "П. Владигеров", като в момента е студент магистратура в класа по пиано на проф. д-р Борислава Танева и класа по дирижиране на доц. Деян Павлов.

Едва на 10-годишна възраст Виктор печели първия си конкурс, а именно XII Национален Конкурс "Млади инструменталисти и певци" – "Светослав Обретенов", Провадия, 2010г. През 2011 г. в гр. Перник Виктор Костов печели първа и специална награда "Орфей" на Международния конкурс за "Млади изпълнители на класически музикални инструменти", като получава възможността да открие следващото издание на конкурса, с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №4 от Й. Хайдн. От тогава досега Виктор е лауреат на множество национални и международни конкурси в България, Сърбия, Гърция, Австрия, Малта, Беглия, Сигнапур и тн.

Виктор Костов, снимка: Личен архив

През 2022 г. заедно с Кристиян Христов (тенор) реализират съвместния си проект "РОМАНТИКА 22" на сцената на Военен Клуб София, който включва изпълнения на Ф. Лист – Концерт за пиано и оркестър, Дж. Гершуин – Рапсодия в синьо за пиано и оркестър и др.

Интервю: Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

Виктор е работил и участвал в множество майсторски класове и курсове с професори от цял свят: Русия – проф. Татяна Левитина, проф. Игор Петрин; България – акад. Атанас Куртев, проф. Виктор Чучков, проф. д-р Борислава Танева, проф. Илия Чернаев; Италия – проф. Рафаел Салинас, проф. Александър Хинчев, проф. Антонио Ди Кристофано, проф. Микеле Росетти; Австрия – проф. Божидар Ноев, проф. Александра Карастоянова-Херментин, проф. Мария-Елизабет Хофмюлер; Германия – проф. Панчо Владигеров – джуниър; Гърция – проф. Агата Леймони; САЩ – проф. Павлина Доковска, проф. Емма Тахмизиян, проф. Иво Калчев.

Сион Найман е роден през 2002 година в град Антверпен, Белгия, в международно семейство. Той започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст в класа на Даниела Черпокова в НМУ "Л. Пипков" в София, България. По-късно специализира при проф. Ромен Гариу в Консерваторията L’Haÿ-les-Roses в Париж, Франция. В момента той е студент на проф. Йенс Петер Майнц в Берлинския университет на изкуствата.

През годините Найман посещава майсторски класове на виолончелисти като Стефан Попов, Миклош Перени, Ласло Фенйо, Мишел Щраус, Жером Перноо, Троелс Сване, Франсоа Гий, Кирил Родин, Денис Северин и др.

Сион Найман, фотограф: Phelia Barouh

Сион е носител на първи награди от множество национални и международни конкурси, като Концертино Прага и Международния конкурс по виолончело "Карл Давидов". Той е също лауреат на Международния конкурс по виолончело "Давид Попер", Музикален конкурс "Кантус Фирмус", Международния конкурс "Млади виртуози" и др. Номиниран е за Млад музикант на годината от Българското национално радио и е стипендиант на Фондация "Стоян Камбарев", Фондация "Ad Infinitum", Общество на Паул Хиндемит в Берлин.

Камерната музика сякаш неусетно става част от музикалния живот на Сион и отскоро той си партнира с цигуларката Лора Маркова, което води до успешни концерти в България и Европа. Печелят първи награди на конкурсите "Музиката и Земята" и "Кантус Фирмус" в България и специалната награда на фондация "Бохуслав Мартину" на конкурса "Концертино Прага". На сцената Сион си партнира с прочути музиканти като Джулиано Мецоканте, Венета Нейнска, Борис Гарлицки, Франциска Хьолшер, Кирил Злотников, Джовани Ньоки, Ромен Гариу, Марко Йльонен, Александър Земцов и др. 

Той е солирал с Оркестъра на чешкото национално радио, Камерния оркестър на Талин, Филхармония Плевен, Филхармония Сливен и Оперен оркестър Варна, и е концертирал по фестивали в Белгия, България, Чехия, Италия, Австрия, Швейцария, Германия и Финландия.

Сион свири на българско виолончело направено от лютиера Апостол Калоферов.

Още: Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

Светломир Златков е роден през 1992 г. в град Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса "Класика и съвременност" в гр. Стара Загора. На 17-годишна възраст Светломир започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов.

Светломир Златков, фотограф: Борислав Златков

През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein. През октомври 2018 г. печели първа награда от Третия международен конкурс за дирижиране "Нино Рота" в италианския град Матера, а през януари 2020 г. - трета награда от Диригентския конкурс на Европейския съюз в София. През юли 2021 г. завоюва и втора награда от Диригентския конкурс на Букурещкия музикален институт. 2022 година му носи и три награди от първото издание на Международния диригентски конкурс "Виенска школа" във Виена - втора награда, Награда "Веберн", както и наградата на Краковската филхармония. Сред оркестрите, с които е работил, се открояват Брукнеровият оркестър Линц, Wiener ConcertVerein, Софийската филхармония, Моравската филхармония Оломоуц, Чехия, Orchestra della Magna Grecia, Италия, St. Petersburg Chamber Philharmonic, Webern Symphonie Orchester, Виена, Оркестърът на Държавната Опера в Шчечин, Полша, Букурещкият симфоничен оркестър, Брашовската филхармония, Симфоничен оркестър Пазарджик, Симфониета София, Симфониета Шумен.

Златков е събирал ценен опит и знание от диригенти като Теодор Куренцис, Томаш Нетопил, Йоханес Шлефли, Марк Албрехт, Ервин Ортнер, Марк Стрингър, Леонид Корчмар, Владимир Кираджиев В периода 2017-2021 г. Светломир Златков работи като асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера, от 2021 до 2023 г. е Главен корепетитор с диригентски задължения в Музикалния театър Линц, Австрия, а от началото на настоящия сезон заема длъжността на Втори постоянен диригент и Завеждащ музикалния отдел на Театъра в Нордхаузен, Германия. Освен диригентска Светломир Златков развива и активна педагогическа дейност, като от 2019 до 2023 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика