Автор в "Биволъ" предполага: Задкулисието готви Николай Младенов за наследник на Борисов

39861
Автор в "Биволъ" предполага: Задкулисието готви Николай Младенов за наследник на Борисов
Снимка: БГНЕС

Известният блогър и журналист в сайта "Биволъ" Татяна Кристи сподели в своя профил във Facebook мнение, че дипломатът Николай Младенов може да се окаже наследник на поста на премиера Бойко Борисов.

Повод за коментара ѝ стана публикацията в "Ню Йорк Таймс", която засипва със суперлативи и високи оценки Младенов, който в края на 2020 година приключи мандата си като специален представител на ООН в Близкия изток.

Слухове и догадки - какво може да дойде след Бойко Борисов?

През последната седмица, позабравеният на българската политическа сцена министър на отбраната и външен министър в първото правителство ...

"Слуховете и совалките на мутренското статукво да пльоснат за премиер някоя по-рафинирана кукла на конци, стават все по-осезаеми", написа тя.

По думите на Кристи "на задкулисието вече не му трябва необразован простак, който да носи толкова много негативи за България с безбройните си мутренски изцепки".

"За пореден път ще търсят някой уж „неопетнен“ да го изтъпанчат като алтернатива. Пиарът към Николай Младенов пратеникът на герб към ООН започва да набира скорост. Наскоро този български политик и дипломат, с банални корени от ДС, отказа „по лични причини“ поредно си назначение към международната организация", пише тя.

Журналистът изразява мнение, че статията за дейността му "много мирише на нагласен пиар". 

"Кариерата на Младенов, чийто кум е Борисов, както казах, е безумно банална реплика на хора с номенклатурен произход – баща, чичо, членове на ДС, той самият активен комсомолец, промените от 1989 не му дават шанс за партийна и ДС кариера, защото е още млад. Завършва естествено английската гимназия в София, естествено след това Международни отношения. Както е известно, децата на висшата комунистическа номенклатура бяха изстреляни след промените по фондации, както въпросния, специализации/учене на Запад и разбира се, автоматично в дипломатическата кариера и международни организации", допълва Кристи.

Николай Младенов поиска по-радикални промени в Конституцията от тези на ГЕРБ

"За мен въпросът с Конституцията е изключително сериозен и той не може да бъде разглеждан така набързо и без много сериозен анализ. Бъл...

Тя определя Младенов като "що-годе шлифован дипломат с приличен английски, макар и с безумно скучно и клиширано говорене и излъчване".

"Типичен бюрократ от кариерата. Но той и няма как друго за излъчва. Следете с внимание тази личност с приближаване на изборите и няма да е лошо някои журналисти – например тези от „Свободна Европа“ да му зададат въпроси – дали смята да има нещо общо с предстоящите парламентарни избори", завършва тя.

Припомняме, че по-рано тази година в различни медии се появи информация, че Младенов може да стане премиер на мястото на Бойко Борисов. 

Кой всъщност е Младенов – основните щрихи в политическата му кариера са добре описани в българската секция на Wikipedia. Но в социалната мрежа Facebook все по-често се споделя и припомня стар коментарен материал, препечатан в сайта "Гласове", зад който стои Явор Дачков. Материалът е и препечатан в Webcafe. Написаното се появява първо във вестник "Репортер", негов автор е политологът Антон Тодоров, който беше депутат от ГЕРБ и беше принуден да излезе от парламента след като в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия си позволи да заплаши водещия на блока Виктор Николаев. Коментарният материал на Тодоров е фокусиран върху теза на Николай Младенов относно кариерните ни дипломати още докато самият Младенов беше външен министър. Въпросът е доколко дипломатите ни са обвързани в миналото и настоящето си от бившата Държавна сигурност и какво следва да се направи за подобряване на положението. А материалът е писан преди Тодоров да стане част от парламентарната група на ГЕРБ при третото правителство на Бойко Борисов.

В цитирания материал се обръща внимание кои са родителите на Николай Младенов и по-точно кой е баща му – Евтим Младенов, вече покойник. Той е подполковник от Държавна сигурност, а в материала си Антон Тодоров развива тезата, че се е издигнал до поста не благодарение на професионалните си качества. Тодоров продължава и с коментар за работата на самия Николай Младенов – какво прави за развитието на кадрите в дипломацията ни и за дипломацията като цяло: "Всичко това поражда основателни съмнения дали пък днешният външен министър Николай Младенов не е просто една реинкарнация, прероден Павлик Морозов", гласи едно от заключенията в материала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика