Без бюджет няма Шенген, еврозона и заеми с добра лихва, смята Асен Василев

3307
Без бюджет няма Шенген, еврозона и заеми с добра лихва, смята Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че предложението на ПП и "Демократична България" за правителство на малцинството с втория мандат се прави, тъй като ГЕРБ вече 2 месеца не представят "ясна визия" за развитието на държавата.

"Текущият бюджет не трябва да се удължава, няма как да ни приемат в Шенген без бюджет догодина. Имаме да връщаме 3 млрд. дълг от времето на ГЕРБ и като отидем да теглим заем на международните пазари, при какви лихви ще ни ги дадат без бюджет? Ако се иде на избори през март, както президентът каза и както ГЕРБ ни бута в тази посока, до началото на юли няма да имаме бюджет. Няма да има яснота за бизнес рамката, за инвестициите, няма да има 25 ст./л за горивата през 2023", аргументира се той пред bTV за искането служебният кабинет да внесе бюджет или да има редовно правителство, което да го изготви.

Асен Василев иска президентът да се разбърза с мандатите

Консултациите(бел. ред. - при президента) не виждам до какъв резултат доведоха до момента, точно нулев, затова са отговорни основно ГЕР...

Правителство с втория мандат ще има, ако се изпълнят 9-те условия, които поставиха ПП и ДБ, каза още Василев. "Ще гласува всеки, който вярва във визията ни за България, да си довършим интеграцията ни в Европа – влизане в Шенген и еврозоната. Възможно е, ако имаме редовно правителство, което работи в тази посока.

Василев коментира и друга важна тема - Gemcorp. Каза, че дълго време не е бил запознат с доклада на ДАНС за Gemcorp, когато е бил министър на финансите. Именно след изнасянето на този доклад стана ясно, че компанията има връзки с Русия и меморандумът с българската държава беше прекратен.

В интервюто, дадено в деня, в който Народното събрание гласува "за" временна комисия за Gemcorp, Василев отхвърли всички обвинения на ГЕРБ по темата. Той нарече "опорка" твърдението, че кабинетът "Петков" е дал на концесия на офшорка цялата ни енергетика: "Как ще подпишеш международен договор, без да мине ратификация в парламента?".

"Това не е договор, а меморандум и вече не е подписан. Само се отвлича вниманието. Нека ГЕРБ си разследва и провери, ще кажат накрая, че няма нищо и само ще сме си изгубили времето", заяви Василев.

ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет

ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по време на пресконференция. ...

На обвинението, че докладът на ДАНС стоял "2 месеца в чекмеджето", бившият финансов министър каза: "Аз разбрах на Министерски съвет, че има такъв доклад – каза го министърът на енергетиката. Няма щета за държавата, няма подписан договор, защо продължаваме с това нещо?". Не е изключено и Кирил Петков да не го е получил навреме, смята Василев.

Припомняме, че пред БНТ изпълнителният директор на фирмата Атанас Бостанджиев също отрече меморандумът да е в сила.

Той коментира още факта, че в един от месеците станахме първи по ръст на индустриалното производство в ЕС. Според него това е така, "защото бизнесът не е рекетиран и работи нормално".

А след като "Лукойл" обяви, че прехвърля икономическата си дейност в България от 2023 г., но с условия, съпредседателят на ПП каза, че ""Лукойл" няма как да поставя условия на България, България трябва да поставя условия на „Лукойл“". Става въпрос за поискания от ръководството на компанията износ за трети страни на продукти от преработен руски нефт, което е в нарушение на дадената ни от Европейската комисия дерогация.

Депутат от ГЕРБ: Gemcorp може да даде страната ни на арбитраж

Gemcorp може да даде страната ни на арбитраж, ще сезираме ДАНС и МВР Това стана ясно от думите на народния представител от ГЕРБ Десисла...

"Единствената голяма рафинерия, която работи с руски петрол, е „Лукойл“. Тя е златна рафинерия, защото износът на руски петрол през Босфора е сериозно намален", заяви Василев в отговор на въпрос дали "Лукойл Нефтохим" може да затвори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com