ЕК уточни: България не може да препродава руски петрол, дори преработен

6479
ЕК уточни: България не може да препродава руски петрол, дори преработен
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

България не може да продава руски петрол на трети страни, дори ако е преработен. Това става ясно от отговор на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на "Свободна Европа".

Вчера (21 ноември) стана ясно, че "Лукойл Нефтохим България" прехвърля цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г. и съответно ще плаща данъците върху печалбата си в страната. Това обяви вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев след постигнато решение между служебния кабинет и ръководството на компанията. Илшат Шарафутдинов – председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ - потвърди договорката на брифинг в Министерски съвет.

Светослав Бенчев: Лукойл Нефтохим може да работи без руски петрол, но не е целесъобразно

Лукойл Нефтохим може да работи без руски петрол, но не е целесъобразно. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова ас...

Разчетите показват - предвид суровия петрол „Брент“ и „Уралс“ – че след прилагане на регламента за изземване на свръхпечалбите, може да разчитаме на приходи от 100 млн. лв. от "Лукойл" в хазната тази година, обяви Алексиев.

Малко по-късно през деня (21 ноември) шефовете на "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че едно от условията да генерират очаквани 100 млн. лв. данъци в българската хазна, е да няма забрана за износа на продуктите, резултат от преработка на руски нефт.

Припомняме, че Европейският съюз въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на войната в Украйна. Поради географско разположение на страната ни България получи дерогация (изключение) от петролното ембарго срещу Русия до 2024 г.

В края на октомври от ЕК уточниха изрично, България е с изключение от санкциите срещу руския петрол, за да се снабдява, а не да препродава. В позицията там обаче не бе уточнено дали става въпрос и за преработен петролен продукт.

"Лукойл Нефтохим": Условие за милиони в хазната е да няма забрана за износа на продукти от руски нефт

Шефовете на "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че едно от условията да генерират очаквани 100 млн. лв. данъци в българската хазна, е да ...

„Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен”, пише в отговора на говорител на Комисията.

От ЕК изясняват относно забраната за препродажбата, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса.

Бившите управляващи са на друго мнение - отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната", която идва ден след обявеното решение на "Лукойл Нефтохим" да прехвърли цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа