Борисов оправда избора на Гешев със закона, който "написахме заедно с Христо Иванов"

6843
Борисов оправда избора на Гешев със закона, който "написахме заедно с Христо Иванов"
Снимка: БГНЕС

Не подкрепям протестите срещу избора на Иван Гешев. "По принцип не обичам протестите", заяви министър-председателят Бойко Борисов след въпрос на bTV по темата "избор на главен прокурор", като уточни, че е диалогичен и предпочита всичко да се решава в разговори, не да се стига до напрежение.

По въпроса с избора на Иван Гешев за главен прокурор, Борисов попита каква всъщност е позицията на БСП по въпроса, след като Мая Манолова сега се сетила да говори и да казва колко е манипулирано всичко, а "тримата души от квотата на БСП във ВСС гласуват за Гешев", но БСП официално си мълчи. Премиерът не пропусна да каже и как президентът Румен Радев в деня на изборите говорел за избора на главен прокурор и как е контролиран от управляващите, но всъщност политическите квоти в двете колегии на ВСС – Прокурорската и Съдийската, гласували за Гешев както избрани от ГЕРБ представители, така и от БСП.

Здравка Калайджиева: Прокуратурата цели да всява страх

"Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се съгласи с този избор (на Иван Гешев за главен прокурор - бел.ред.)...

За мен не е проблем изборът на Гешев, защото навремето така променихме закона с Христо Иванов, че прокурорите да си избират прокурор, а съдиите – съдии, подчерта Борисов. Припомняме, че Христо Иванов подаде оставка моментално след като парламентът прие законовите промени за съдебната реформа. Основата на тези промени бяха предложения на АБВ, водена от експрезидента Георги Първанов – припомнете си какво стана във въпросния ден в този материал!

"Аз нямам неизпълнено обещание", повтори Борисов и заяви, че се надява до дни "Български пощи" да поеме цялото разпространение на печатни издания до всички сергии. Възложил съм на финансовия министър да провери може ли да дотираме това, добави той и заяви по адрес на карикатуриста Христо Комарницки, че си изкарва хляба с него – с по над 350 карикатури годишно, тъй като Комарницки повдигна въпроса. Припомнете си какво каза Борисов за разпространението на печатните издания в този материал!

Борисов каза и, че бившият ни посланик в Русия Илиян Василев му пишел редовно в чат и там казвал, когато бил сбъркал. Василев е известен с отлявлените си критики спрямо управлението на Борисов във Facebook.

По отношение на глобата за bTV, наложена от ЦИК, Борисов не се съгласи, че оказва натиск, а обясни, че се сърди, когато се правят внушения в изборния ден. Става въпрос за репортаж на 27 октомври – за проблемите на различни градове, който беше изтълкуван като внушение и телевизията ще бъде глобена с между 2000 и 5000 лева. "Не ни попречихте, бихме на първи тур, даже това нервира хората", уточни лидерът на ГЕРБ, когато му беше казано, че телевизията е показвала конкретни проблеми от много градове, включително такива, където ГЕРБ не управлява.

Пореден протест срещу Гешев в центъра на София

Пети протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор блокира центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Движението по бул. "Цар...

За финал Борисов обяви, че прави чест на Руската федерация, че не реагирала реципрочно на пресния шпионски скандал в България. "Когато дипломат на висок пост го хвана да вербува моите началници, мигновено го гоня", подчерта премиерът и не каза с кой се е срещал първият секретар на руското посолство у нас, но че въпросният човек е казал на Борисов и всичко след това така било направено, че Русия да не може да каже нищо. Премиерът не пропусна да обясни как при обратен случай т.е. Русия да е пострадалата страна, гоненето щяло да бъде най-малкото.

"София стана прекрасна, преди 10 години беше един сив, гаден град. На следващите избори ще гласувам за кмет на София, който спре да говори какво ще доправи и много ясно ще каже, че трябва да забраним камините, да наложим тежък данък на старите автомобили, да стане центърът платен за автомобили", каза Бойко Борисов за местните избори. Какъв акцент видя той в тях - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика