Борисов: Само "Български пощи" ще разпространяват печатни издания в страната (ВИДЕО)

12727
Борисов: Само "Български пощи" ще разпространяват печатни издания в страната (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предложи на кабинета да забрани на частни фирми да се занимават с разпространението на печата на територията в цялата страна и възложи задачата на "Български пощи". Решението беше гласувано на Минситерски съвет, като допълнителна точка. За това съобщи самият Борисов във Facebook.

На практика това означава, че от разпространението на хартиените вестници следва излезе депутатът от ДПС Делян Пеевски, който държи монопола в сектора през "Табак Маркет" АД.

Премиерът мотивира предложението си с призива на "Репортери без граници" (Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RS), които преди дни бяха в София. Той обяви, че въпреки че не успял да се види с тях заради Европейския съвет, ги слушал "внимателно" и "единственото, което държавата може да направи" в тяхна подкрепа и в подкрепа на свободата на словото е да не оставяме частници да правят разпространение".

Затова тази връзка днес взехме решение за възлагане на “Български пощи” ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. “Български пощи” са 100% държавни и имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание, че отиде там, където искат да го прочетат", мотивира предложението си Борисов.

Actualno.com припомня, че България се намира на 111 място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от "Репортери без граници". Мястото на страната не се променя спрямо 2018 година и остава най-ниското в ЕС и региона. На 17 октомври генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел, говорител и ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в организацията бяха в България и се срещнаха с президента Румен Радев. Двамата изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти. Седмица по-късно решението на Кабинета идва като отговор на техните призиви.

Тук можете да видите цялото изявление на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.

Министър-председателят благодари на всички, които са работили през годините за отпадането на Механизма за проверка и сътрудничество. "Включително и на Сергей Станишев", добави той в началото на заседанието на Кабинета в МС.

Отпадането на мониторинговия доклад на ЕК е успех за цялата страна. "Благодаря на всички, които направиха така че да имаме добър доклад за България. Съжалявам, че някои  политически наши опоненти реагират все едно нещо лошо се е случило. Било подарък за правителството. Никъде на казват правителстовото или Борисов, или който и да било, казват България. Утре ще дойдат да управлят - ще имат една държава, която не е под ударите на механизми. А това, което ще продължи в Европа да се прави - всички държави да бъдат наблюдавани за върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията. Оновните принципи на ЕС. Случи се нещо хубаво за България. Но дори отделянето ни от Румъния не е хубаво, защото трябва да вървим съседите, Балканите заедно, за да има просперитет този регион", каза Борисов.

"Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече, още повече всеки ден, всеки час да се бориме за върховенството на закона, за борбата с корупцията, контрабандата и това, което към днешна дата са отчели, че се прави добре, но ние, които винаги сме били критични към себе си - знаеме, че още не сме идеални. Трябва да положиме още допълнителни усилия", завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика