ЦУМгейт се превърна в телевизионен скандал що е то морал

3333
ЦУМгейт се превърна в телевизионен скандал що е то морал
Снимка: БГНЕС

Моята цел беше да изложа систематично фактите за това, което се случи по аферата "ЦУМгейт". Дори без проверката фактите показват, че главният прокурор се е срещнал с бизнесмен (бел. ред. – Сашо Дончев), срещу компании на когото се извършват проверки. Г-н Цацаров е използвал посредничеството на друг бизнесмен (бел. ред. – Георги Гергов), срещу компании на когото също текат проверки. Не може да се очаква, че при това положение и при тези проверки главният прокурор ще е безпристрастен. Така членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев обясни защо Сотир Цацаров трябва да подаде оставка като главен прокурор и защо официално покани правосъдния министър Цецка Цачева и прокурорската колегия да стартират процедура за отстраняването на Цацаров.

По думите на Калпакчиев Сотир Цацаров е отказал да коментира фактите пред ВСС. Това е много притеснително, смята Калпакчиев. Макар и да не функционираме по правилата на правовата държава, имаме елементи на правова държава. Затова съм посочил следното – правосъдният министър и трима от членовете на прокурорската колегия имат право да инициират производство срещу главния прокурор, подчерта Калпакчиев. Той не отговори директно на въпрос на Нова телевизия дали вярва, че Цецка Цачева ще инициира проверка срещу Цацаров, но подчерта, че Цачева трябва да използва правомощията си и ако не го направи – да каже защо.

ВСС с нов удар срещу Лозан Панов

Висшият съдебен съвет прие решение, с което порицава председателя на ВКС Лозан Панов за "недопустим опит за намеса" преди предстоящите ...

Когато имаме основателни съмнения, че главният прокурор е зависим, това срива авторитетът на цялата институция, категоричен беше Калин Калпакчиев. Той добави, че има практика за такъв случай – Красьо Черния. В този случай беше посочено, че е без значение какво е съдържанието на SMS-ите на Черния – от значение беше самият акт на комуникация, подчерта Калпакчиев.

Позиция против

В защита на Сотир Цацаров говори представителят на ВСС Димитър Узунов, станал известен с прякора „Човекът на Бойко”.

Узунов посочи, че както от изявлението на Цацаров, така и от думите на Сашо Дончев и Георги Гергов не се установява главният прокурор да се е поддал на външно влияние. Цацаров е казал на срещата, че става въпрос за частен случай и че не може да помогне (бел. ред. – става въпрос за жалбата на „Овергаз” пред ЕК заради господстващо положение на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”), каза представителят на ВСС.

Проверка на срещата в ЦУМ все пак ще има

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че е започнал проверка за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя и би...

Нито г-н Дончев, нито г-н Гергов са криминално проявени, не са обвиняеми и не са страни по дела, даде друг аргумент Узунов. Прокуратурата е образувала наказателно производство срещу КЕВР, не срещу Дончев. Варненската прокуратура е започнала производство заради срутването на хотел „Вероника” в Слънчев бряг, но не срещу компания, собственост на Георги Гергов, заяви Узунов (бел. ред. – собственик е „Слънчев ден” АД, в което Гергов има участие).

Президентът в никой случай няма да се поддаде на интригата на г-н Панов (бел. ред. – председателят на ВКС Лозан Панов). Президентът няма правомощия да проверява когото и да било в съдебната система, коментира още Узунов.

На въпрос след като всичко е толкова чисто няма проверка, Димитър Узунов обърна темата към очерняне на главния прокурор. Защо не се разследва полупиянската прегръдка на г-н Панов с адвоката на Цветан Василев? Защо г-н Панов ходи в една известна адвокатска кантора, почна да напада Узунов, без да каже в прав текст коя е кантората (бел. ред. - вероятно става въпрос за кантората на адвокат Иван Тодоров). Не чух никакво оборване на правни аргументи – нека твърденията срещу Лозан Панов да се проверят, отговори Калпакчиев. Според него щом ВСС не иска проверка на Панов, това означава, че темата се използва само за дезинформация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика