Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров

6872
Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров
Снимка: БГНЕС

Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на прокурорската колегия и правосъдния министър Цецка Цачева да започнат процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от позиция, публикувана в личния му блог, която е изпратена и до Инспектората на ВСС и Европейската комисия.

Според Закона за съдебната власт процедурата може да се започне от трима членове на ВСС или правосъдния министър, трябват поне 17 гласа и след това указ на президента, пише в. "Сега".

На всеки 3 месеца депутатите ще канят главния прокурор за изслушване

Правната комисия в парламента ще кани на всеки три месеца главния прокурор за обсъждане по прилагането на закона и дейността на прокура...

Според Калпакчиев Цацаров е уронил престижа на съдебната власт, като е предизвикал съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние. Причината е, че е отишъл на среща с издателя на "Сега" Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ по време на предизборна кампания и докато фирми на двамата са засегнати от прокурорски проверки. Дончев оповести, че Цацаров му е оказал натиск за редакционната политика на вестника и му е държал сметка за "Да, България" и телевизия Би Ай Ти. Главният прокурор отрече, без да дава обяснения. Мнозинството във ВСС реши да не го изслушва.

"Главният прокурор поначало не бива сам да се поставя в ситуация, в която има риск да се дискредитира ръководената от него институция. Попадането в подобна ситуация само по себе си е силно проблематично и недопустимо от гледна точка на високите професионални изисквания към поведението му", посочва Калпакчиев. "Съдържанието на етичните стандарти, с което е длъжен да се съобразява главният прокурор, неизбежно следва да държи сметка и за актуалния контекст, и за въздействието върху общественото мнение на останалите неразрешени проблеми и кризи в легитимността на съдебната власт и в частност - на прокуратурата. Това влияе на общото ниво на недоверие, изпитвано от българските граждани по отношение на способността на съдебната власт да осигури върховенството на правото."

Според Калпакчиев законодателят изрично е посочил, че действия или бездействия на магистрат, които водят до накърняване на престижа на съдебната власт, поставят под съмнение нейната независимост, безпристрастност и почтеност, са основание за дисциплинарна отговорност.

Малко вероятно е предложението на Калпакчиев да събере нужната подкрепа. ВСС гласува именно със 17 гласа Цацаров да не бъде изслушван за срещата в ЦУМ. Представляващият съвета Димитър Узунов припомни, че главният прокурор е бил избран със същия брой гласове - тоест лобито му е непоклатимо.

Калин Калпакчиев: Мнозинството на ВСС проявява зависимости при ключови решения

"Искаме оставката на Димитър Узунов, защото той грубо наруши закона определяйки еднолично представителите на ВСС, които да участват в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com