Официално за хотел "Вероника": Безотговорност и некомпетентност

5629
Официално за хотел "Вероника": Безотговорност и некомпетентност
Снимка: БГНЕС

Заключенията на експертната комисия, която проучи трагичния инцидент с хотел „Вероника”, при който загинаха четирима души (бел. ред. - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов), вече са готови, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От заключенията става ясно, че инвестиционният проект съответства на визията за проектиране, правилата и нормативите за устройство на територията, нормите за застрояване и изискванията към геозащитните мерки и дейности, техническите изисквания за проектиране, изпълнение, експлоатация и поддържане на геозащитни строежи, сгради и съоръжения в свлачищни райони. За този проект обаче е имало определени условия заради естеството му, а именно - извършване на ново строителство в имота плюс изпълнение на изкопни работи за промяна на фундаментите на съществуващите сгради и промяна на застроената площ и етажност на съществуващите сгради.

Прокуратурата повдигна обвинения за смъртта на четиримата работници от хотел "Вероника"

Окръжна прокуратура – Варна е повдигнала обвинение за извършено престъпление според Наказателния кодекс за смъртта на четири лица...

Нарушенията

На първо място своеволие и пълно неспазване на конструктивния проект. След това - некомпетентност от страна на изпълнителя за риска, който може да се появи при изпълнение на строително-монтажни работи, изрично подчертани в Плана за безопасност. Освен това - допускане на хора, при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя, в противовес с всички изисквания по безопасност на труда. Имало е и работа извън установено работнo време, а тя не е свършена спрямо указаните етапи в проекта. И най-вече - безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които, без да уведомят проектантите, са променили етапността на изпълнение на строително-монтажните работи.

Експертите са категорични - саморазрушаването на съществуващата сграда е възможно единствено при загубване на устойчивостта на основни носещи конструктиви, което е осъществимо с изрязване на армировка и бетонното ядро на част от основните носещи конструктивни елементи. Това е довело до претоварване на останалите носещи конструктивни елементи и пълна загуба на устойчивост. Такава дейност води до моментално разрушаване.

Кои са фирмите

Трудови договори посмъртно за загиналите под срутения хотел работници

Четиримата загинали и петимата оцелели при срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден ще получат трудови договори със задна дата. Тов...

Хотел "Вероника" е актив на червения бизнесмен Георги Гергов. Хотелът е построен преди 47 години като част от почивния комплекс на ЦК на БКП по тогавашните изисквания. През 2014 г. в конструкцията на “Вероника” се появяват пукнатини и собственикът Георги Гергов решава да събори сградата и след укрепване на старите основи да я вдигне пак.

Инвеститорът "Слънчев ден" АД, където участие има Гергов, който е и председател на дружеството, наема строителната фирма "Планекс холдинг" за строителните работи. Фирмата-подизпълнител, наета от варненската "Планекс холдинг", за да извърши срутването, е регистрираната в София "Бултранспорт груп".

Под наказателна отговорност вече са привлечени двамата технически ръководители и Координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата-изпълнител -„Планекс” ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - „Бултранспорт груп“ ООД. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма „Дигинг“ ООД, който е участвал лично в процеса по събаряне в деня на инцидента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com