Депутатите решиха проблема със "Зелената карта" и разчистиха още пътя към еврозоната

3503
Депутатите решиха проблема със "Зелената карта" и разчистиха още пътя към еврозоната
Снимка: iStock/Guliver

Казусът с международната застрахователна система "Зелена карта" беше решен от парламента снощи чрез промени в Кодекса за застраховането. Те минаха без дебат с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. "Възраждане" бяха против, а от БСП се въздържаха.

Депутатите добавиха нова разпоредба, предложена от Министерски съвет. Тя гласи, че застрахователите трябва автоматично да заплащат недоказани щети при катастрофи в чужбина. Промените целят да се гарантира спазването на правилата в европейската застрахователна система „Зелена карта“. Те минаха на първо четене на 21 юли, а на 26 юли - на второ.

Така казусът вече не е сред пречките по пътя на България към еврозоната - един от приоритетите на правителството "Денков - Габриел".

ОЩЕ: Кабинетът одобри управленска програма - ето петте приоритета

"Зелена карта" обединява 48 държави, които използват системата, за да обезщетяват пострадалите при пътни инциденти, причинени от МПС с чуждестранен регистрационен номер. Така се избягва и нуждата шофьорите да доказват на границата на всяка държава, която посещават, че са застраховани. Системата действа посредством национални бюра, в които членуват местните застрахователи.

Проблемът за България възникна преди няколко години, когато български застрахователи оспориха истинността на исканията за обезщетения, идващи от чужбина. Така се натрупаха висящи задължения, които не само застрашиха страната от изключване от системата, но и заплашиха присъединяването ни към еврозоната.

Причината е, че ефективното функциониране на "Зелена карта" е едно от условията, които България трябва да изпълни за въвеждането на еврото. Казусът доведе до спорове между застрахователите и държавата, които обаче стихнаха, след като българското бюро съобщи, че задълженията му рязко са намалели.

ОЩЕ: Бизнесът скочи срещу готвените промени в Кодекса за застраховането

Разпоредбата, която бе приета снощи, гласи, че когато българското бюро получи искане за плащане от друго национално бюро, то го заплаща, след което иска в 7-дневен срок от съответния български застраховател да му възстанови сумата. Застрахователят има 15 дни да направи това - иначе бюрото си взима парите от банковата гаранция, която всеки член на бюрото трябва да предостави и поддържа като условие за членството си.

Така се въвежда принципът "първо плащаш, после оспорваш", който е в основата на "Зелена карта", пише в. "Сега". Комисията за финансов надзор (КФН) ще съблюдава спазването на тази схема както от страна на бюрото, така и от застрахователите.

Според финансовия министър Асен Василев, който внесе законопроекта, промените няма да доведат до нови задължения за българското бюро или за застрахователите, а само изискват от тях да изпълняват съществуващите задължения по системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика