На първо четене: Задължават застрахователите да изплащат обезщетение веднага при катастрофи в чужбина

1271
На първо четене: Задължават застрахователите да изплащат обезщетение веднага при катастрофи в чужбина
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, засягащ системата "Зелена карта", който е и стъпка напред към членството на България в еврозоната.  Законопроектът е внесен от Министерския съвет и бе подкрепен от ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС. От "Възраждане" гласуваха "против", а ИТН не се включиха в гласуването. 

С приемането на закона се задължават застрахователите автоматично да заплащат недоказани щети при катастрофи в чужбина. Промените целят да се гарантира спазването на правилата в европейската застрахователна система „Зелена карта“.

Бизнесът скочи срещу готвените промени в Кодекса за застраховането

Българските застрахователи ще са длъжни да изплащат обезщетения веднага, ако техен клиент участва в инцидент в чужбина, а едва след това да оспорват претенциите. Досега част от българските застрахователни фирми отказваха да плащат при инциденти на техни клиенти в чужбина и с това бяха натрупани задължения за десетки милиони левове. Според новия текст, при евентуално неспазване на това задължение се дава право на Комисията по финансов надзор да може да санкционира дружествата, предаде 24 часа.

Причината България да приеме този законопроект е, че дълги години част от застрахователите не са спазвали задълженията и са натрупани доста големи дългове към Бюрото "Зелена карта". При преговорите за влизането ни във валутния механизъм ERM II обаче изчистването им е поставено като условие, което трябва да бъде изпълнено след приемането ни в механизма и преди приемането ни в еврозоната.

"Този законопроект е условие, което България трябва да изпълни, за да влезе в еврозоната или иначе казано - рекет към нас. България става заложник на интересите на едни западни застрахователни компании", каза депутатът Деян Николов от "Възраждане", като посочи, че това е много унизително за нас като държава. Срокът за предложения между двете четения ще бъде три дни. Така законопроектът ще бъде гласуван на второ четене другата седмица. 

Асоциацията на застрахователите с нов председател

Новият председател на Асоциацията на българските застрахователи е Юри Копач, изпълнителен директор на Дженерали Застраховане АД. Той по...

Още през декември браншовите организации алармираха, че новите текстове уреждат източване на национален капитал. Предлаганите промени, според тях са изключително притеснителни и опасни.

"Да приемем в наш кодекс автоматично задължение Националното бюро "Зелена карта" да плаща щети, означава да позволим източване на национален капитал", подчерта тогава юристът Ирина Абаджиева. Тя поясни, че всички членове на националното бюро "Зелена карта – българските застрахователи, ще бъдат задължени автоматично да покриват и несъществуващи щети в други държави и за да компенсират това източване, те ще са принудени да повишат цената на застраховката "Гражданска отговорност". Това е задължителна застраховка и всички ще се окажем потърпевши, подчерта тя.

Адв. Абаджиева обърна внимание, че законопроектът няма финансова обосновка и че мотивите, с които е внесен, не обосновават предлаганите промени. По думите й, тази законодателна инициатива най-малко може да се обясни с ангажименти по приемането ни в ERM2.



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика