Бизнесът скочи срещу готвените промени в Кодекса за застраховането

2984
Бизнесът скочи срещу готвените промени в Кодекса за застраховането
Снимка: iStock

Промените в Кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите (МФ), ощетяват бизнеса и крият рискове. Това се посочва в становище на Съюза за стопанска инициатива (ССИ)

От организацията посочват в прессъобщението си, че на 17 март Министерството на финансите е публикувало отново за обществено обсъждане предишния вариант на разпоредба за допълнение на Кодекса за застраховането (спорния чл. 506а), при който се имплементират в Кодекса само вътрешните правила на Съвета на Бюрата, без да се съобрази с предложенията на Съюза за стопанска инициатива – изпратени до министерството с две писма в началото на март. С второто си писмо Съюзът за стопанска инициатива прецизира юридически предложението за нов текст в Кодекса. От ССИ информират, че до този момент на са уведомени от министерството дали и двете им предложения са съгласувани с Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО), какъв е официалният отговор от ЕОЗППО и най-вече, ако те не са приети, какви са мотивите за това.  

Сигнал до КФН за рязко поевтиняване на застраховката "Гражданска отговорност"

Съюзът за стопанска инициатива заявява, че правенето на реформа "на парче", без да бъде взето предвид становището на експертите в областта, крие редица опасности, няма да постигне желаните резултати и ще засегне не само бизнеса, а и голяма част от обществото. 

Вътрешните правила на Съвета на Бюрата, предложени от МФ за включване в Кодекса за застраховането, са променящи се, не дават правна сигурност и предвидимост и не могат да бъдат поставяни наравно, а още повече да превалират над вътрешното законодателство и европейското право. Те са правила на частноправна организация и нито една държава до момента не си е позволила  да ги включва в свой закон, посочват от ССИ. От Съюза за стопанска инициатива напомнят, че липсата на подобни норми в други страни от ЕС и страни от системата "Зелена карта" е била изрично посочена и от два доклада на КФН, от края на 2022 г. 

С имплементирането само на вътрешните правила на Съвета на бюрата, ССИ предлага да се препраща към "правилата за функциониране на системата Зелена карта", под което се разбира целият правен механизъм на системата - всички актове и процедури, от които вътрешните правила са само част, уточняват от организацията. 

Предложението на ССИ е в текста на Кодекса за застраховането да има изрични препратки към българското законодателство и към европейските правни норми. Извършеният от експертите на Съюза преглед на националното законодателство показа, че този подход се използва от българския законодател, когато волята му е да направи взаимовръзка между правните системи. Като примери могат да бъдат посочени аналогични разпоредби в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), Закона за публичните финанси (ЗПФ), Закон за корпоративното подоходно облагане и др.

Над 180% ръст на изплатените обезщетения по застраховки срещу кражба, грабеж и вандализъм

Застрахователният пазар продължава устойчиво да расте през първите три месеца на 2022 година, сочи редовният преглед на пазара на Асоци...

ССИ предлага и изрична препратка към Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), като така, според организацията, се засилва и механизмът за контрол за спазването на правилата на системата "Зелена карта" от страна на КФН. 

С изричната препратка към специалния закон се цели поставяне на акцент върху контрола над националните и европейските парични ресурси, преминаващи през системата "Зелена карта", и постигане на противодействие на противоправното им пренасочване към финансиране на престъпна дейност. 

ССИ ще настоява и в рамките на процедурата за обществено обсъждане да бъдат разгледани и приети предложените от организацията промени, които според Съюза защитават и се грижат за интересите на застрахователния сектор и на българските граждани.

ОЩЕ: Шишков се разбра със строителите за процедурата за търпимост на големите инфраструктурни обекти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика