Доц. Киселова: Двойното гражданство на Кирил Петков прави решенията му невалидни

11464
Доц. Киселова: Двойното гражданство на Кирил Петков прави решенията му невалидни
Снимка: БГНЕС

Попълването на декларацията на Кирил Петков за назначаването му за служебен министър съдържа елемент, който, вижда се от документите, не е верен. Българската държава не води регистър кои граждани имат освен българско гражданство и чуждо. Това каза доц. д-р Наталия Киселова по казуса с канадското гражданство на съоснователя на "Продължаваме промяната" (ПП). Припомняме, че доц. Киселова беше жертвата в случая с плагиатството на Петър Илиев, предложен официално от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" за правосъден министър.

Тя добави, че ако Конституционният съд постанови, че бившият министър е нарушил закона, актовете, подписани от него, ще бъдат обявени за нищожни

От "Продължаваме промяната" коментират проверката на Кирил Петков от Специализираната прокуратура

Във връзка с официално съобщение на Специализираната прокуратура за започната проверка, след подаден сигнал по електронната поща, съдър...

"Според мен президентът Радев не е знаел за казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Възможно е, ако е подписал декларация, Петков да бъде подведен под отговорност. Прокуратурата може да поиска свалянето на имунитета му на кандидат-депутат".

Щом имаш чуждо гражданство, не може да си на публичен пост - защо?

По думите ѝ, ако Конституционният съд постанови, че Петков е бил министър с двойно гражданство, актовете и договорите с преки последици, които е сключил, ще бъдат обявени за нищожни. Останалите документи, подписани от него, пък ще трябва да се оспорват. Евентуално засегнати търговски дружества ще могат да предявят претенции.

"Според канадския закон той е само български гражданин от 21 август", поясни доц. Киселова. Самата тя днес ще внесе своето становище по въпроса. Конституционният съд се занимава с казуса. Вчера бе съобщено, че Специализираната прокуратура също прави проверка по реда на Закона за съдебната власт.

Спецпрокуратурата проверява Кирил Петков заради статия във в. "Труд"

Специализираната прокуратура проверява Кирил Петков, се казва в съобщение на сайта на прокуратурата. В него изрично е упоменато, че про...

От ПП са категорични, че стоят зад Кирил Петков и не приемат добре ангажирането със случая от Спецпрокуратурата. Самият Кирил Петков внесе доказателства в КС, за да защити тезата си относно отказа му от канадското гражданство. КС обаче отказа да се съгласи с искането политикът да бъде страна в делото. Доц. Киселова обясни, че така е правилно. Тя очаква КС да се произнесе в срок, без да има бавене, което допълнително да засили политическото напрежение. "Въпрос на добра воля е всеки да прецени дали да декларира това пред държавните власти", каза тя по повод липсата на общ регистър за гражданството.

Кирил Петков: От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин

Пред БТВ преподавателят по конституционно право подчерта, че държавният глава няма инструменти да провери гражданството на своите министри. "Личното ми мнение е, че президентът не е знаел към момента на попълване на декларацията", коментира тя.Кирил Петков е подал заявление за отказ от канадското си гражданство още на 21 април 2021 г. 20 август 2021 г. е датата, към която канадските власти не считат Кирил Петков за гражданин на тяхната държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика