Дончев намекна за вътрешни проблеми в ГЕРБ заради сапунката "Изборен кодекс"

3185
Дончев намекна за вътрешни проблеми в ГЕРБ заради сапунката "Изборен кодекс"
Снимка: БГНЕС

В политиката много аргументи – състоятелни и не съвсем състоятелни, могат да бъдат изтъкнати в защита на дадена теза, но за мен взетото решение за преференцията в Изборния кодекс беше грешно. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира завоя на 180 градуса на ГЕРБ относно вече приетите поправки за преференциалното гласуване в Изборния кодекс – с 69 от 69 гласували депутати на ГЕРБ.

На изричен въпрос защо Бойко Борисов трябва да се намесва и какво говори това за авторитета на парламента, Дончев отговори, че всеки политически организъм си имал система за вземане на решение и в дадени случаи не е хубаво да вървиш на инат. Ставало въпрос за 100 000 членове и не можело да се гарантира, че всеки от тях постоянно си спазва задълженията и не "кривва". Естествено, че значение имат правилата, но това, което има най-голямо значение, е волята на хората, обобщи Томислав Дончев.

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за връщане на преференцията

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание нов Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с кой...

Винаги се случват грешки, продължи Дончев, но се съгласи, че точно тази грешка едва ли може да се сравнява с лапсус. Освен всичко друго, тази грешка звучала много лошо в ушите на гражданите, защото не им се давало да пренареждат листите, които партиите редят, каза още вицепремиерът.

Попитан от Нова телевизия може ли ГЕРБ да се подложи на експеримент – всички важни фигури в партията, например от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, да бъдат сложени на последно място в съответните районни избирателни райони и да опитат да се преборят за преференция, отговорът на Дончев беше "с удоволствие", обаче с уточнението, че няма намерение скоро да се явява на каквито и да е избори. Безспорно желанието на гражданите е по-важно от волята на партията, добави той.

Дончев призна и, че "осигуряването на кворум в парламента" напоследък било нелека задача, но всичко си има граници. Припомняме, че точно с компромис с кворума вчера (18 февруари) премиерът Бойко Борисов обясни защо се е стигнало дотук – соченият за дясна ръка на Борисов и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бил взел такова решение в края на миналата седмица – да се гласуват промените в Изборния кодекс, заради кворума и

Вицепремиерът разкритикува и лидера на БСП Корнелия Нинова за думите ѝ, че можело да се фалшифицират протоколи от секционните избирателни комисии. Как ще се фалшифицират протоколи, като има представители на всички политически партии, попита Дончев и не коментира промяната, че вече решения на избирателните комисии ще се вземат с обикновено, а не квалифицирано мнозинство.

Слави за изборните промени: Спете спокойно, деца

"Днес Спасителят се появи и ГЕРБ веднага обявиха, че ще възстановят преференциалното гласуване „по подходящ начин“. Ще запо...

По въпроса с машинното гласуване Дончев използва думата "дъвка" и напомни, че в Европа две държави наскоро се отказали от този тип гласуване. Било глупаво и да се наемат машини, защото трябвало да се дава гаранция за сигурността, а как можело да стане това при наем, продължи с аргументите вицепремиерът, намеквайки защо ГЕРБ почна да дава назад и за машинното гласуване.

За финал Дончев коментира и проблемът с корупцията, като призна, че има корупция, но неглижира нещата с твърдението, че всеки, който се гневи, сигурно има член на семейството, който е давал например рушвет на пътен полицай, за да се отърве от акт за нарушение. Освен това другите балкански държави не били много по-добре от България, каза вицепремиерът след като му беше посочено, че вече пред нас в индекса на Transparency International вече са държави като Суринам и Гана. Припомняме, че според началника на кабинета на Бойко Борисов и бивш МВР министър Румяна Бъчварова обаче корупцията е субективно усещане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика