X
 
 

Нов Изборен кодекс: Нов съдебен контрол над изборите, без социология и в изборния ден

3152 7
Нов Изборен кодекс: Нов съдебен контрол над изборите, без социология и в изборния ден
Снимка: Actualno.com
Куп нови промени в Изборния кодекс прие парламентът, след като днес, 14 февруари, се стигна до нов прецедент в работата му – да върви пленарно заседание и водещата комисия в същия момент да приема решения и да дописва доклад по точката, гласуваща се в пленарната зала.

Беше гласувана промяна относно обхвата на обжалване на решенията на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС). Сега той е по-широк – може да се обжалват всички решения, взети съгласно чл. 57, ал. 1, т. 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 35 от Изборния кодекс. Новост е обжалването на условията и реда за провеждане на предизборна кампания, всички решения по жалби за нарушения на изборния процес, условията и реда на машинното гласуване, параметрите на компютърната обработка на данните от машинното гласуване, контрола върху провеждането на предизборната кампания от доставчиците на медийни услуги с национален обхват. Може да се обжалва дори определената форма и електронния вид на списъците за участие на независими кандидати.

Слави: Управляващите ни любят силно, даже ни лашкат душманската

Не знам колко от вас са влюбени и празнуват Свети Валентин. Но със сигурност знам, че днес нашите управляващи и нашите депутати празнув...

Както се и очакваше, беше променено правораздаването при обжалване на решения на районна избирателна комисия (РИК) в съда. Вече такива жалби ще се гледат от Районен административен съд – в състав от трима административни съдии, след като досега се гледаха пред Върховния административен съд (ВАС). Що се отнася до решения на общинска избирателка комисия (ОИК), то при жалби срещу решения по същество отново се отива при тричленка на административен съд в района, от които е ОИК – също както и при РИК. Освен това вече при отмяна на решение за отхвърляне, РИК ще взема ново решение с 50%+1 от членовете си. Същото важи и за общинските избирателни комисии (ОИК). Ако решение на ЦИК бъде върнато от ВАС, то ЦИК може да го прегласува с обикновено мнозинство, не с 2/3.

Всички тези промени бяха внесени от депутата от ГЕРБ Анна Александрова, като още когато се разбра за тях, председателят на правната комисия и също депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов каза, че стои зад тях.

Не мина обаче предложение на БСП членовете на СИК да имат задължително поне средно образование. Не мина и традиционното вече предложение на ДПС да се води кампания на майчин, не само на български език, като този път партията на Ахмед Доган искаше при водене на кампания на майчин език да има осигурен превод на български език.

Изненадващо не беше прието да има оповестяване на резултатите от социологическите проучвания как вървят изборите в самия изборен ден, което на правна комисия всъщност беше одобрено! Депутатът от БСП Филип Попов иронизира, че след като това ограничение пада, да се махне най-добре и денят за размисъл. Опит това да се случи имаше минути по-късно – да се премахне забраната да няма публикуване на допитвания до обществено мнение 24 часа преди изборния ден. А вносителят – депутатът от ГЕРБ Диана Саватева, защити промените с аргумента, че така и така се случвало и излизали резултатите преди да завърши изборния ден, особено в интернет и най-вече във Facebook – затова по-добре да не е незаконно. Надделя обаче мнението, че ако падне забраната, ще има осребряване на зрителско и читателско внимание от медиите. Като инициатор на предложението от медийна страна се хвалеше в. "24 часа".

Нов връх на НС: Отложиха предложение за регистър на избирателите, докато бъде написан нов доклад

Хаосът в работата на Народното събрание достигна нови висоти, след като при днешното второ четене на Изборния кодекс се стигна до ситуа...

Покрай медийната тема беше прието нещо интересно - профилите на печатните, обществените и търговските електронни медии, както и на онлайн новинарските услуги в социалните мрежи се считат за "медийна услуга". Това означава, че публикуване на социологически изследвания там 24 часа преди и по време на изборния ден ще е наказуемо, след като забраната не падна.

Мина предложение на "Воля" в състава на всички избирателни комисии да има промяна в съотношението на членовете от партиите и да има поне по 1 представител от всяка парламентарно представителна партия. Ще се предават и видеозаписи от кабините за гласуване и секциите с машини за гласуване на ЦИК, но само от секциите в чужбина, а няма да има видеонаблюдение на живо и при броене на гласове, както искаше партията на Марешки! Беше одобрено и друго предложение на "Воля" - в консултациите при областните управители да не могат да участват представителите на евродепутати от партии, които не са парламентарно представени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • сега или никога 3 сега или никога преди 9 месеца Профил на трол?
  Спечеливците са : Щастлив ден Никола Мадура- Златният билет Доналд Трамп- Домашни любимци домоуправител 8-ми етаж- Спечели всичко Бананова- Честит празник! фирмен фиш, енергото- Трите 777-ци моят отчетник ВиК- Твоят късмет Гурбетчика, ферма за ягоди, Англия- Зодиак каруцарин в блатистното- Тото джакпот незнаеният- Големият удар Кардиоложка Чаша Процента Рак виж още ›› иова- Черният диамант местният поп- Златото на фараона продавач на картофи- Каре АСА служител от КТБ- Суми за думи - кръстословица Перко Наумов- 60 години СПОРТ ТОТО Коментар Коментарое- Златният феникс Депутат- Островът на съкровищата 2 Депутатка- Разбий трезора нов партиен член- Празнични печалби Парламентарист- Първа класа Евро Депутат Брюксел- Супер късмет Секретарка Евро Депутат Брюксел- Фреш Посланик Супер късмет през лятото Космонавт полет до Марс- Фен зона С.Трифонов- Златната акция един от акторите- Зимна приказка ударник в рудник Перник- Ези или тура Котката на съседка
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Престъпници! Скоро ще го духат!
 • Боко Мазника от БРЕГ 2.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 9 месеца Профил на трол?
  Вината винаги е персонална, но не бива да се разминава без санкция. А у нас, циганите са богопомазани. Тях обикновено не ги съдят поради "социално милосърдие". Те обикновено са гласуващите под натиск и финансиране за ГЕРБ и ОП, те са тези удобни лица (неграмотни - това е извинението), на който българската мафия прехвърля фалирали фирми или фирми със задължения, защото знаят, че на цигани виж още ›› те, а и на тарикатите, които ги използват, ще им се размине. Нима неграмотност е извинение? Образованието е задължително. Затова присъдата трябва да включва и това нарушение на законите на страната. А циганската малолетна раждаемост, защо не се нарича с истинското име - педофилия и да бъдат съдени тези, които нарушават отново закона!!! Циганите са платените гласоподаватели на мафията ГЕРБ и ОП!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“ !!!
  : 0 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 2.2 Боко Мазника от БРЕГ преди 9 месеца Профил на трол?
  Мафия на ГЕРБ и ОП започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници!!! Опитват се да смажат тези, които показват как ГЕРБ и ОП - тази организирана престъпна група, разграбва България!!!. Това няма да спре умният български гласоподавател!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка виж още ›› “ !!!
  : 0 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 2.3 Боко Мазника от БРЕГ преди 9 месеца Профил на трол?
  Смешникът Бойко Борисов не спира да говори простотии, хвалби и лъжи. Също като при безразборното строителство навсякъде в страната. Не стига, че мафиотите на ГЕРБ и ОП ни ограбиха, но вече ни натрапват и какво да гледаме, слушаме и "ценим" !!! Обезличаването на нацията води до нейното намаляване, чувствително и безвъзвратно!!! Метастазите са обхванали всички области на живота у нас и виж още ›› населението няма защита от тях. Но защо българският народ, не иска да се защитава??? Но малкото борещи се с тях са все по-притиснати и безпомощни!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 0 !
 • Кметът 10% - Тотев ! 1 Кметът 10% - Тотев ! преди 9 месеца Профил на трол?
  Творчески да се използва опитът на пловдивския кмет Иван Тотев, който на видеозапис от 2012 г. инструктира местната структура на ГЕРБ как изборните комисии правят невалидни 30 процента от бюлетините за други партии.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Честито за патриотите чорбари и на УпУзицията + умните, красивите и ненагледните !
  : 1 !