Окончателно: Изцяло машинно гласуване в България от 2020 година нататък

5412
Окончателно: Изцяло машинно гласуване в България от 2020 година нататък
Снимка: БГНЕС

Изцяло машинно гласуване, без хартиени бюлетини, след евровота в края на месец май и местния вот през тази есен т.е. от 2020 година - това реши на второ четене парламентът с поправка в Изборния кодекс.

Машинното гласуване се превърна в поредна тема на караници, нападки и витиевати обяснения при множеството промени в Изборния кодекс, които се приеха през днешния 14-ти февруари.

Машинното гласуване не е панацеята

Машинното гласуване се превърна в панацея за изборна чистота. Поне така излезе от позицията на президента Румен Радев, който вчера (13 ...

Основният сблъсък беше ГЕРБ – БСП, като той се съсредоточи върху това възможно ли е всъщност да се изпълни взетото преди часове решение на ниво "правна комисия" и сега потвърдено в пленарна зала - да има най-малко 3000 секции с машини за гласуване за евроизборите в края на май, 2019 година и най-малко 6000 секции с машини за гласуване за идващия местен вот през есента на 2019 година. Иначе основата на решението на комисията беше да се въведе изцяло машинно гласуване в България от 2020 година, като хартиени бюлетини се ползват само в райони с под 300 избиратели, в секциите в лечебни заведения, домове за стари секции, кораби и секции извън страната - нещо, което в крайна сметка беше прието.

Първата основна теза на БСП беше следната – как ще се приеме такова нещо, след като досега ЦИК се оправдаваше, че не може да осигури толкова машини. Беше даден и пример с едно от експертните обсъждания с ЦИК – искаме да полетим в Космоса, но не можем. Пламен Христов от "Воля" пък се усъмни, че машините щели да остареят и призова да се мисли за електронно гласуване, докато от ГЕРБ бяха категорични – машината е с една ролка, няма флашка, не може да се хакне. Христов обаче опонира – щом има тъчскрийн, устройството не е механично, такива са само пишещите машини, на които сигурно работите вие.

Бившият икономически министър от кабинета "Орешарски" и депутат от БСП Драгомир Стойнев обаче зае позицията – трябва изцяло машинно гласуване веднага, за да няма невалидни бюлетини. Той не се усъмни, че може да има 3000 машини за евроизборите и 6000 за местните избори, но попита къде ще се разполагат, защото в най-малките населени места ставали най-големите далавери. Георги Свиленски от БСП пък попита как на правна комисия по обяд влиза доклад от ЦИК за възможност за 1000 машини, а се излиза с 3000 машини. Колегата им Таско Ерменков обаче смело обяви, че ако бъде прието да има машини за гласуване, ГЕРБ нямало да може да се възползват от поправки като да има обикновено мнозинство при решение на изборни комисии, защото това значело мнозинство на управляващите без ограничения, както и да няма касационно обжалване на решения на изборни комисии.

Не се мина и без модерната напоследък размяна на реплики какво е диктатура, кой я прилага и т.н. Тук блесна Тома Биков, който попита как при сегашния "авторитарен" режим има такъв опозиционер като Корнелия Нинова да казва как ще се фалшифицират избори, а не е имало такъв опозиционер по времето на Тодор Живков.

Окончателно: Няма да има актуализация на избирателните списъци, мъртвите души остават

След като беше отложено с 8:30 часа, в крайна сметка предложението на БСП да има публичен регистър на избирателите, актуализиран на баз...

Интересен факт е, че ЦИК вече е задължена да приеме пътна карта за експериментално електронно дистанционно гласуване до 31 март, 2020 година. А председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов похвали приложението за електронно гласуване на "Да, България", с което беше избран техният кандидат за общата евролиста на "Демократична България" - Стефан Тафров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика