ЕС ще компенсира България за техниката и хуманитарната помощ за Украйна

2743
ЕС ще компенсира България за техниката и хуманитарната помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ от България за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала.

Това стана ясно от изявлението на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов в Костенец днес, където той откри ново производство в държавното дружество от групата на „ТЕРЕМ Холдинг“ ЕАД – „ТЕРЕМ Цар Самуил“ ЕООД. Европейският фонд, за който Стоянов говори, е механизмът за подкрепа на мира - European Peace Facility (EPF).

Украйна ни поиска бронетанкова техника и ракетни комплекси, обяви военният министър

Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси, но и искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Няма ...

Така за първи път беше обявено официално, че страната ни ще получи пълна компенсация за помощта, която оказва на Украйна. Към момента сумата на предоставената техника и хуманитарна помощ от страната ни към Киев не може да бъде посочена, гласи прессъобщението на Министерството на отбраната.

„Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева - говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите“, каза Димитър Стоянов. Припомняме, че става въпрос за 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи - полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и 5000 броя обувки.

Механизмът EPF беше създаден на 22 март 2021 г. с решение на Съвета на ЕС. Той е извънбюджетен инструмент, който има за цел да повиши способността на ЕС да предотвратява конфликти, да изгражда мир и да укрепва международната сигурност, като дава възможност за финансиране на оперативни действия в рамките на общата външна политика и политика на сигурност, които имат военни или отбранителни последици.

От 2021 г. той заменя и разширява предишните финансови инструменти в тази област, а именно механизма Athena и Механизма за подкрепа на мира в Африка.

Анализ: Какво трябва да направи Украйна, за да стигне до победата през 2023 г.?

Когато преди близо година започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, на преден план излезе въпросът за самото съществуване и оц...

Финансовият таван на Европейския фонд за мира за периода 2021-2027 г. възлиза на близо 5,7 млрд. евро по текущи цени. Годишният таван се увеличава от 420 млн. евро през 2021 г. до 1,1 млрд. евро през 2027 г. Вноските ще се определят въз основа на брутния национален доход (БНД).

След като парламентът веднъж миналата година отказа страната ни да прати оръжие на Украйна, на 3 ноември 2022 г. Народното събрание одобри военната помощ за Киев. В началото на 2023 г. депутатите на БСП и „Възраждане“ атакуваха решението в Конституционния съд и КС образува дело. Междувременно Министерството на отбраната изготви списък с оръжия за украинската армия, който остава конфиденциален.

ОЩЕ: Има ли Украйна самолети Су-25 от България? Военното министерство пак отрече

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com