ГЕРБ отвърна на Нинова за изборите и всъщност не разсея някои нейни опасения

2887
ГЕРБ отвърна на Нинова за изборите и всъщност не разсея някои нейни опасения
Снимка: БГНЕС

Не ни изненадва, че твърденията на Корнелия Нинова са неверни, че има множество правни и логически спекулации. Г-жа Нинова не представи нищо вярно. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, коментирайки по-ранното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова за готвено "узаконяване на фалшификацията на изборите".

Неграмотен прочит – така Кирилов коментира твърдението на Нинова и призна, че депутатът от ГЕРБ Анна Александрова внесла предложенията заради "негово настояване" и Кирилов "застава зад тях". Не се ограничава правото на обжалване на решение за избирателните комисии, добави народният представител, по думите на който ставало въпрос за предложение след като Върховният съд върне за повторно решение казус на ЦИК, тогава да има решение от ЦИК с обикновено мнозинство, тъй като иначе имало "правна нула" - не можело да се стигне до решение. Освен това, съдебни обжалвания само пред окръжен съд всъщност щели да облекчат процеса, а не да се протакало със съдебен процес в съд, който всъщност не правораздава в съответния район. Кирилов оправда и това предложение с поправките в АПК, с които се вдигнаха таксите за касационно обжалване "според интереса" - защото общото административно производство обхващало и изборното производство.

Парламентът прие промени в Изборния кодекс, одобри частично машинно гласуване

Парламентът гласува на първо четене промените в Изборния кодекс. „За“ измененията гласуваха 115 народни представители, двам...

Не повдигнахме въпроса за смяна на ЦИК, за да не оставим впечатление, че се прави в полза на управляващите, увери председателят на правната комисия в парламента. Ако търсим доверие, би следвало да делегираме на сегашната ЦИК, е тезата му. На директен въпрос ще има ли избори с ЦИК с изтекъл състав, депутатът от ГЕРБ цитира "съдебна практика" - че ЦИК има правомощия до избори за нов състав. Той се оправда, че няма много време преди европейските избори например и това ще спъне цялостната организация, като подчерта, че и европейските, и местните избори ще бъдат валидни в този състав на ЦИК. Кирилов обаче показа желание ГЕРБ да се откаже от готвената промяна за въвеждане на т.нар. втори протокол за гласовете, което и без това щяло да създаде повече работа на секционните избирателни комисии (СИК).

Не се отнемат никакви права – машинно гласуване е имало и ще продължи да има, подчерта Кирилов и добави, че "би следвало" на второ четене да се обсъжда само колко машини за гласуване да има. Машините биха могли да са ефективен и икономичен инструмент за отчитане на вот, но по закон трябва СИК-овете да преброят разписките от машината и ги вписват пак в протоколите т.е. те не пестят време и не премахват риска от манипулация на вота в СИК-овете, обясни депутатът на ГЕРБ.

Днешната ни пресконференция е тренировка за следизборния конгрес на БСП, когато г-жа Нинова ще трябва да обясни на съпартийците си защо са загубили, иронизира друг депутат на ГЕРБ - Тома Биков, според когото Нинова си подготвя почвата за оправдание след бъдеща загуба. Той напомни, че ГЕРБ е спечелила дори избори, организирани от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика