Корнелия Нинова: ГЕРБ иска да узакони фалшификацията на изборите

3379
Корнелия Нинова: ГЕРБ иска да узакони фалшификацията на изборите
Снимка: БГНЕС

Узаконяват фалшификацията на изборите през Изборния кодекс с нови законови предложения. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която определи случващото се не като "пълзяща диктатура", а вървяща с огромни крачки и обяви: "Една партия, една държава".

Каква е основната промяна – избирателните комисии т.е. ЦИК, РИК и СИК, да вземат решения с обикновено мнозинство, а не както е в момента – с 2/3 мнозинство от присъстващите членове. Това щяло да елиминира опозицията в съответната комисия, смята Нинова. А ако районен съд отмени такова решение, отново с мнозинство от 50%+1 да се вземе пак решение какво да се случи, добави Нинова за друго предложение на ГЕРБ. Тя каза, че в момента съдебно решение означава автоматично насрочване на нови избори.

ДПС пак иска законова промяна, за да си осигурява по-лесно гласове от Турция

ДПС винаги е настоявало всички български граждани, независимо от това къде се намират, да упражнят правото си на вот. Не става въпрос з...

Отменя се и правото да обжалваш пред Върховния административен съд (ВКС), ако загубиш на първа инстанция, подчерта Нинова за друга готвена промяна.

Според Нинова, формален вносител на всички промени е Анна Александрова, от ГЕРБ, като това се правело между първо и второ четене, което по принцип е в противовес с правилника на Народното събрание.

ГЕРБ да изтеглят тези поправки, а утре, 6 февруари, внасяме проект за решение за промяна на състава на ЦИК, каза още лидерът на БСП. Според Нинова, настоящата ЦИК е с приключен мандат. На въпрос какво не харесва на сегашния състав на ЦИК, който беше избран по времето на кабинета "Орешарски", лидерът на БСП отговори: "Въпросът е принципен". Процедурата по закон трябва да започне в срок от три месеца, с начало от 20 декември, 2018 година, заяви Нинова.

Искаме да има само един протокол, който да служи като оригинал, както и да има Публичен регистър на избирателите, това е предвидено по закон, каза и червеният депутат Крум Зарков какви са предложенията на БСП за изменение на Изборния кодекс. Той заяви, че вносителите от ГЕРБ не обясняват нормално какви промени искат да направят в кодекса, което вреди.

Управляващите със спорна идея - да отпадне забраната за изнасяне на социологически данни в изборния ден

Отпадане на забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронни и информационни медии в изборния де...

По отношение на ситуацията във Венецуела, Нинова наблегна на думи на де факто външния министър на ЕС Федерика Могерини, че ЕС не може да признава суверенитет – това било работа на всяка национална държава. Лидерът на БСП заяви и, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е обявил, че ООН няма да взема страна по темата "Венецуела". Да се поддържа диалог между управляващи и опозиция във Венецуела за мирно решение е позицията на БСП, каза Нинова и с това се припокри с позицията на президента Румен Радев. Не е работа на БСП да определя кой е президентът на Венецуела, подчерта соцлидерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика