ГЕРБ ограничи правото на правосъдие с огромно поскъпване на някои съдебни такси

4009
ГЕРБ ограничи правото на правосъдие с огромно поскъпване на някои съдебни такси
Снимка: БГНЕС

Въпреки съпротивата от страна на неправителствения сектор и от извънпарламентарни партии, управляващото мнозинство взе решение за стократно увеличение на съдебните такси по касационните дела пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС).

Увеличението е наистина сериозно, особено що се отнася до дела с материален интерес. Тогава таксата е пропорционална на интереса и може да стигне до 4500 лева! Иначе таксата за граждани се повиши от 5 на 70 лева, за фирмите и гражданските организации - от 25 на 370 лева.

Отказ от правосъдие - чрез налагана от ГЕРБ финансова бариера

Точно преди месец ГЕРБ внесе в парламента проект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с който се пред...

Поправките в Административно-процесуалния кодекс бяха гласувани на второ четене, а БСП обяви, че ще ги прати в Конституционния съд веднага щом бъдат обнародвани в "Държавен вестник", предаде в. "Сега". Аргументите - гyби ce бaлaнcът мeждy ycĸopявaнe нa пpaвocъдиeтo и пpaвoтo и дocтъпa нa гpaждaнитe дo пpaвocъдиe, тaĸcитe в aдминиcтpaтивнoтo пopизвoдcтвo cĸaчaт дo 900 пъти, зaяви пpeд жypнaлиcти в пapлaмeнтa Явop Бoжaнĸoв oт БCΠ, цитиран от "Де факто". 

Народното събрание може да проведе извънредно заседание следващия вторник (17 юли), което да бъде изцяло посветено на промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), внесени от ГЕРБ. Предложението е на Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия. Той го аргументира с изключително дългото забавяне на разглеждането на поправките, които бяха внесени още през юни 2017 година.

Кирилов и заместникът му в правната комисия Хамид Хамид вчера трикратно опитаха да удължат работното време на парламента, за да напредне обсъждането на промените на второ четене. Мнозинството депутати обаче упорито отказваха да ги подкрепят. Решението дали парламентът ще работи допълнително идната седмица ще бъде взето от председателския съвет на Народното събрание.

Иначе поправките за съдебните такси минаха, след като от ГЕРБ бяха достатъчно упорити да ги прокарат за втори път. При първия опит законопроектът беше спрян. Аргументите на управляващите за приемането бяха, че сега ниските такси позволявали много дела пред ВАС и това товарело съда, а освен това имало нужда от допълнително финансиране на работата на съда.

Съпротива и в парламента срещу шоково увеличение на съдебни такси

Намерението на ГЕРБ за вдигане на съдебните такси при обжалване на трета инстанция т.е. пред Върховния административен съд (ВАС) чрез п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com