Изчезването на Сертов - част от план на Русия за дестабилизация на България?

33647
Изчезването на Сертов - част от план на Русия за дестабилизация на България?
Снимка: Getty Images/Guliver

Петко Сертов беше двигател на частен проект, с който трябваше да се направи реформа в ДАНС, за да има ефективна борба с мафията и корупцията в България. Така енергийният експерт Стефан Гамизов започна разказа си за познанството му с изчезналия бивш шеф на ДАНС.

Когато започнахме проекта, руското крило на ДАНС доста се разтревожи. Говоря за Цветлин Йовчев, Иван Драшков, Владимир Писанчев. Няма да им се извинявам – те правеха така, че се обвиняваха непрекъснато хора, които работеха срещу руските интереси в България, каза Гамизов пред Нова телевизия. И даде пример – как отишъл в Сърбия заради завод за гуми и как ДАНС написал безумна справка, че Гамизов работи против нечии интереси.

Петко Сертов работел по Стратегия за преструктуриране на българската енергетика

Да, Петко Сертов беше в офиса в деня на изчезването си – петък, 5 декември. Това потвърди шефът на мултинационалната енергийна ко...

По онова време с Петко Сертов не съм бил приятел – напротив, гледали сме се с подозрение, защото той беше офицер от Държавна сигурност. Сертов беше франкофон и това не се харесваше на „руснаците” в ДАНС. Върху мен започна да се оказва голям натиск заради проекта в ДАНС и всичко се разруши, а Петко Сертов беше разглеждан като предател, който е дал ДАНС на „лошия” Запад, обясни Гамизов. След провала на този проект дойдоха трагедиите – арбитража за Белене, Цанков камък, дългосрочните договори с американските централи (ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3) и дългът на НЕК – близо 10 млрд. лева, по думите на Гамизов.

Оттук насетне Стефан Гамизов направи връзка – франкофонът и енергетик Петко Сертов, блъснат съдия за кандидат на председател на Върховния касационен съд, падането на „Южен поток” и френският скандал в съдебната система. Ако трябва да стабилизирате едно общество, първо правите ужасяващ хаос, твърди Гамизов. Твърдо вярвам, че се прави подготовка това правителство да бъде съборено през януари-февруари от хора, свързани в Русия. Русия загуби всичките си ключови интереси за ЕС, заяви Гамизов. Ние сме най-слабата държава в ЕС и точно тук се води войната – между Путин и ЕС. Ако Путин не продава газа си по Южния газов коридор, свършват му парите, смята Гамизов.

Позицията на Гамизов беше подкрепена от депутата и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. Не сме само ние слабото звено – вижте Унгария, Чехия, вижте как беше посрещнат Владимир Путин в Сърбия. Как може да се събира парламента и да пише декларация по думите на Путин за „Южен поток”. Гласуването беше 98 на 97 гласа – как щяхме да изглеждаме, ако беше обратното и трябваше да пишем декларация за „Южен поток” все едно я пише Путин, попита Андреев.

Защо падна първият кабинет Борисов? Малко преди да падне, България обърна внимание на газовите полета в Черно море. Сега беше приета стратегия за концесия за проучване на нефт и газ. Още през 1969 година Русия, с тогавашните технологии, засича 400 млн. тона петрол. България има и огромни залежи газ. Ние обаче трябва да сме енергийно независими – чак тогава да правим „Южен поток”, каза Андреев.

"Кой е по-по-най" в енергетиката

В свиреп спор, достоен за някое детско предаване, заради спирането на "Южен поток" влязоха депутатът от Реформаторския блок и заместник...

Кой възропта, когато Петко Сертов изгони Драшков от ДАНС? Ахмед Доган, каза Андреев. ДПС е партия за реализиране на руски интереси в България, категоричен беше Андреев. ДПС почва да подклажда напрежение с ромски протести. От моя регион ми се обаждат как емисари на ДПС идват да вдигат циганите, възмути се Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика