X
 
 

Дипломатически скандал заради съдебната ни система и олигархична сянка

73329 6
photo of Дипломатически скандал заради съдебната ни система и олигархична сянка
Снимка: БГНЕС
Голяма компания за производство и търговия с вина и водка, оперираща в България, въстана срещу съдебната ни система. Френска фирма счита, че съдебно решение я ощетява, а френският посланик у нас направи многозначителен коментар, макар и на езика на дипломацията.

Предисторията

Става въпрос за "Белведере Кепитъл Мениджмънт" - собственик на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“. С решение от миналия петък производителят е с подменен менидмънт след съдебно решение. Същвременно фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева.

"След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”. Това разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф в ефира на bTV.

През октомври тази година след "неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност" и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества e назначен временен синдик, твърди Смирноф. Същвременно е наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдия постанови сегашното управление да бъде спряно, а синдикът да поеме управлението, обясняват от "Белведере Кепитъл Мениджмънт".

Смирноф обяснява още: „Миналият петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до Върховния съд. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение да бъда заменен като управител от синдика".

Кои са съдията и синдикът

Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната между двамата, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от задържания в Сърбия банкер.

Синдик влезе в ТV7, от медията се оплакаха от Николай Бареков

Синдик е влязъл в офисите на ТV7 в 17:10 ч в четвъртък, 3 юли. По думите на мениджърите на телевизията той е бил придружаван от дузина ...

Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в коропративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск срещу телевизията, отново чрез системата за случаен подбор, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Коментарът на френския посланик

В ефира на bTV посланикът на Франция негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан обясни, че само една от дъщерните фирми на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" има задължения. Въпреки че той е платен, в компанията-майка е назначен синдик, който започва да се разпорежда.

Сигурно целта е дъщерните фирми да фалират, има охранителна фирма, която е влязла, коментира посланикът. Той разказа, че с назвачето на Велков е бил сключен и договор за охрана за 30 хил. евро на месец. Тези пари отново трябва да дойдат от производителя.

Ирена Кръстева: Аз, семейството ми и фирмите, които управлявам, нямаме задължения

Ирена Кръстева, която е майка на изключително спорния бивш депутат от ДСП Делян Пеевски, наруши частично мълчанието си. В писмо до "вси...

Не мисля, че съдията беше избрана на случен принцип. Трябваше да се чака 2 часа, за да се падне делото на съдия Ченалова, заяви категорично дьо Кабан. Той допълни, че няма съмнения, а е убеден, че има връзка между съдията и синдика. На въпрос знае ли кой седи за двамата, дипломатът отговори, че няма идея.

По време на интервюто стана ясно, че това не е единичен случай. Колега на посланика му разказал, че нещо подобно се е случило и с компания от неговата страна. На въпрос за коя държава става въпрос, френският посланик отговори, че не може да каже.

"Има генерален проблем със съдебната система", категоричен беше посланикът. Според него в родната съдебна система има гнили ябълки, а връзките между отделните политически и икономически субекти са неясни.

На въпрос: "Каква е оценка Ви за съдебната система в България", дьо Кабан се засмя и заяви, че не може да каже. Той добави, че трябва да се изчака докладът на Европейската комисия и какви мерки ще вземат от Министерството на правосъдието.

Все пак дипломтът отчете, че има много българи, които искат справедлива системата, но тне знаят как да работят заедно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • kukoto 4 kukoto преди 4 години Профил на трол?
  Може да не са толкова млади-както онези жълтурковци от НДСВ, но неопетнени и компетентни.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  До1 Русия е мафиотска държава и изнася корупция,затова не може да бъде надежден партньор в бизнеса.Ако България си \"оправи\"правосъдието,почти всички политици трябва а отидат зад решетките.Трябват ни повече млади и неопетнени кадри в управлението на държавата!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ти си платен или безплатен глупендър.И безочлив Вече 25 години ние нямаме държавни и институционални връзки с Русия. Имаме бизнес връзки. А в момента - не зная дали знаеш - върви точно СКАНДАЛ срещу бившия президент на Люксембург и настоящ председател на ЕК ЮНКЕР. Анадъмо? Така че тези практики са познати и практикувани в ЕС-то. Отдавна е смешно да се упреква Русия за всичко у нас. Това безуспешн виж още ›› о го правят соросоидите - затова им плащат и са длъжни като папагали да повтарят нелепости.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Много голяма част от българските политици, чиновници на всички нива и бизнесмени, са свързани с Русия и изпълняват нейни поръчки. По тези връзки към България непрекъснато тече поток от корупция, мръсни пари, безотговорност, предателство към българските интереси и безнадеждна азиатска изостаналост.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Време е безобразието съдебна система на България да бъде променено и след като няма воля вътре в страната, нека стане от вън. Затова сме толкова големи приятели на Русия, т.к. така се запазва корупцията.