Дипломатически скандал заради съдебната ни система и олигархична сянка

77814
Дипломатически скандал заради съдебната ни система и олигархична сянка
Снимка: БГНЕС

Голяма компания за производство и търговия с вина и водка, оперираща в България, въстана срещу съдебната ни система. Френска фирма счита, че съдебно решение я ощетява, а френският посланик у нас направи многозначителен коментар, макар и на езика на дипломацията.

Предисторията

Става въпрос за "Белведере Кепитъл Мениджмънт" - собственик на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“. С решение от миналия петък производителят е с подменен менидмънт след съдебно решение. Същвременно фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева.

"След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”. Това разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф в ефира на bTV.

През октомври тази година след "неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност" и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества e назначен временен синдик, твърди Смирноф. Същвременно е наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдия постанови сегашното управление да бъде спряно, а синдикът да поеме управлението, обясняват от "Белведере Кепитъл Мениджмънт".

Смирноф обяснява още: „Миналият петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до Върховния съд. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение да бъда заменен като управител от синдика".

Кои са съдията и синдикът

Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната между двамата, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от задържания в Сърбия банкер.

Синдик влезе в ТV7, от медията се оплакаха от Николай Бареков

Синдик е влязъл в офисите на ТV7 в 17:10 ч в четвъртък, 3 юли. По думите на мениджърите на телевизията той е бил придружаван от дузина ...

Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в коропративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск срещу телевизията, отново чрез системата за случаен подбор, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Коментарът на френския посланик

В ефира на bTV посланикът на Франция негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан обясни, че само една от дъщерните фирми на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" има задължения. Въпреки че той е платен, в компанията-майка е назначен синдик, който започва да се разпорежда.

Сигурно целта е дъщерните фирми да фалират, има охранителна фирма, която е влязла, коментира посланикът. Той разказа, че с назвачето на Велков е бил сключен и договор за охрана за 30 хил. евро на месец. Тези пари отново трябва да дойдат от производителя.

Ирена Кръстева: Аз, семейството ми и фирмите, които управлявам, нямаме задължения

Ирена Кръстева, която е майка на изключително спорния бивш депутат от ДСП Делян Пеевски, наруши частично мълчанието си. В писмо до "вси...

Не мисля, че съдията беше избрана на случен принцип. Трябваше да се чака 2 часа, за да се падне делото на съдия Ченалова, заяви категорично дьо Кабан. Той допълни, че няма съмнения, а е убеден, че има връзка между съдията и синдика. На въпрос знае ли кой седи за двамата, дипломатът отговори, че няма идея.

По време на интервюто стана ясно, че това не е единичен случай. Колега на посланика му разказал, че нещо подобно се е случило и с компания от неговата страна. На въпрос за коя държава става въпрос, френският посланик отговори, че не може да каже.

"Има генерален проблем със съдебната система", категоричен беше посланикът. Според него в родната съдебна система има гнили ябълки, а връзките между отделните политически и икономически субекти са неясни.

На въпрос: "Каква е оценка Ви за съдебната система в България", дьо Кабан се засмя и заяви, че не може да каже. Той добави, че трябва да се изчака докладът на Европейската комисия и какви мерки ще вземат от Министерството на правосъдието.

Все пак дипломтът отчете, че има много българи, които искат справедлива системата, но тне знаят как да работят заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика