Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известен оръжеен търговец пита как офшорка, свързвана с Пеевски, общо взето ръководи държавата

05 декември 2019, 08:30 часа • 31166 прочитания

Вече не е странно, но сагата продължава – преди не беше странно. Така оръжейният търговец Емилиян Гебрев коментира как върви разследването по опита за убийство срещу него.

Гебрев коментира, че е ясно какво е оръжието на атаката срещу него от 2015 година и че то е забранено за ползване от ООН – става въпрос за отрова, макар че Гебрев не я определи категорично като "Новичок", както и кои са замесените, като и българската прокуратура го е потвърдила, по думите му. Те нямаше да го направят, ако не бяха получили команда – а защо са я получили, е обект на разследване, категоричен е оръжейният търговец. Според него, покушението срещу него е следствие на "смесен вариант" – информация от България, пратена навън, като не се нае да каже кой всъщност го е поръчал.

На въпрос на bTV докъде стигна разследването за опита на убийство, Гебрев отговори, че става въпрос за планирани действия за административно унищожаване на бизнеса му. Той е собственик на "Емко" и беше част от битката за "Дунарит", където все още няма абсолютна публична яснота кой ръководи. Гербев твърди и, че офшорката "Виафот", свързвана с Делян Пеевски, продължава да съществува и да действа с голям натиск срещу него. Как една фирма, която няма един работник, един цент, общо взето ръководи държавата, попита оръжейният търговец. Припомнете си в този материал какво каза Цветан Василев пред вече несъществуващата телевизия BiT за "Виафот" и ролята ѝ в сагата "КТБ".

По думите на Гебрев, действията на държавата срещу "Емко" продължават. Той твърди, че поредният натиск е на междуведомствена комисия, която искала да спре негова сделка за износ на оръжие към "една бяла държава".

Гебрев попита и как бяха купени "Булгартабак", ИПК "Родина", БТК, след като той има повдигнато обвинение, че знаел, че "Дунарит" бил купен от Гебрев с "престъпни пари" от КТБ . Нека има обвинения за всички тогава, каза оръжейният търговец. За мен е ясно, че 80% от ставащото е заради "Дунарит", каза той.

Правени са много опити да бъдат отстранен от оръжейния бизнес и продължават, заяви оръжейният търговец. И припомни как новият главен прокурор Иван Гешев лично заяви, че са правени опити "Дунарит" да мине в руски ръце. Собственик на "Дунарит" съм аз, доказвам го с Книгата на акционерите. От 2017 година съдът многократно разпорежда на Търговския регистър да впише увеличението на капитала на дружеството (с което Гебрев поема контрола над русенския завод) и той не го прави, твърди Гебрев и пита Търговският регистър над съда ли е и кой командва Търговския регистър?

В нашата държава има прекрасни и съвестни прокурори, но дава ли им се свободата да работят, попита оръжейният търговец.

Каква публикация, свързана и с Гебрев, и с агресивната руска външна политика, излезе преди часове с Le Monde, научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес