Телевизия BIT смени собственика си

8892
Телевизия BIT смени собственика си
Снимка: iStock/Guliver

Стартиралата като интернет телевизия BIT вече е продадена. Досега тя беше собственост на братята Павел и Румен Вълневи, които са емигранти от дълги години и развиват основно логистичен бизнес в САЩ, но вече е продадена на продуцента Мирослав Янев.

Продажбата беше очаквана, тъй като за нея се говореше в медийните среди още откакто Сашо Диков стана програмен директор на BIT, а предишният такъв директор Ралица Ковачева напусна с горчиво послание. Слуховете, както обикновено при данни за голяма сделка в България, особено на медийния пазар, сочеха връзка към Делян Пеевски.

Сега вече е ясно, че новият собственик е Мирослав Янев, който в края на 2010 година става изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част Central European Media Enterprises (СМЕ). Припомняме, че в началото на 2010 година CME купи bTV! Янев е известен като част от екипите, стоящи зад формати като "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", продуцент е и на игралния филм "Бензин".

Ето и какво каза Павел Вълнев в специално обръщение при раздялата с BIT:

Уважаеми зрители,

журналисти,

партньори,

приятели,

Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television) вече не е мое притежание. Въпреки че винаги съм гледал на телевизията като на бизнес проект, трябва да призная, че се разделям с нея с тъга. За малко повече от две години тук срещнах хора, които биха били гордост за всяка световна медия – и журналисти, и зрители. И тъй като нямам друг бизнес в България, не познавам политиците й, освен тези, които са гостували в Чикаго, преживявам раздялата като прощаване с чиста мечта.

Мечтите обаче трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е особен – телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам. Ако съдя по ситуацията в САЩ, където живея, а и в Европа, за кратко време и тук ще се установи, че малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация.

Но вече не съм в позиция да раздавам съвети. Винаги съм правил разлика между икономическата част на медията и нейното съдържание. Няма да намерите човек, отвътре в Би Ай Ти или отвън, който да каже, че някога съм се намесил в съдържанието. Нещо повече – винаги съм опазвал медията от външна намеса – политическа или икономическа. Затова хората на Би Ай са свободни. Новият собственик няма да сгреши, ако уважи и съхрани свободата и независимостта на екипа. Може би този е начинът България отново да се изкачи нагоре по скалата на свободата и независимостта на медиите. Трудно е, но не и невъзможно. Показва го кратката история на БИТ досега. Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията само за две години.

Благодаря ви за доверието.

За мен и за брат ми Румен беше чест!

Павел Вълнев,

Чикаго, САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com