X
 
 

Каква балансирана политика? Те са ни влезли в леглата или няколко тези на Соломон Паси

3270 39
Каква балансирана политика? Те са ни влезли в леглата или няколко тези на Соломон Паси
Снимка: БГНЕС
С цветисти сравнения и образни метафори президентът на Атлантическия клулб в България описа три от водещите теми в България в мометна: разпространението на коронавируса, мръсния въздух в София, последните разкрития около руските шпиони и процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп.

Борбата с коронавируса: Си Дзин Пин назначи за шеф на комисията, която се бори със заразата, свой отявлен опонент и критик

„Китайските власти реагираха по един впечатляващ начин за ограничаване на заразата от коронавируса. За контраст, през 2003 г., когато се появи вируса SARS, тогава те реагираха горе – долу както реагира правителството на Тодор Живков по време на трагедията в Чернобил. Те покриха всичко в тайна и хората отнесоха негативите персонално. В този случай обаче те реагираха по един истински впечатляващ начин. Те се отвориха. Си Дзин Пин назначи за шеф на комисията, която ще се справя с този случай, лекар, който го е критикувал през 2003г. т.е. Той назначава начело на процеса човек от опозицията, което е наистина впечатляващо.“, разказа Паси.

Неволно правиш сравнение, каза Паси и сравни трагедията в Ухан и тази в Перник. „Ухан е 11-12 милионен град, т.е. 100 пъти по-голям от Перник. Трагедията там е неочаквана, за разлика от Перник, където е очаквана. В Китай се случва нещо непознато, а в Перник е познато. Това в Китай още няма лечение, за разлика от трагедията в Перник, която има лечение и то се нарича „вода“, направи анализа си Паси.

„При тези трудни обстоятелства китайците се светкавично се мобилизират и действат и не започват да търсят кой е виновен за този вирус. Те не казват дайте да видим сега кой изяде змията (бел.ред. според последните теории, болестта е започнала след консумация на не добре термично обработена змия, която е погълнала заразен прилеп), за да го вкараме в затвора, те казват обратното – дайте да решим проблема.“, коментира още той.

„Ние в България трябва много да се поучим от китайците. Г-н Борисов е добре да се обади на г-н Си Дзин Пин и да го пита, абе г-н президент, как ги решавате тези върпоси, че и ние да ги решим, защото не можем.“

За мръсния въздух в столоцата: 13 години ГЕРБ управлява София и след 13 г. да ни кажат той е много сложен въпроса...

„13 години г-н Борисов и неговият екип управляват София. От 2007г. до днес са вече 13 години и след 13г. да ни кажат „ама той е много сложен въпроса“. Не е сложен. Знаете ли колко не е сложен? Нека отидат до кмета на Лондон,( в момента е Садик Хан, преди беше Борис Джонсън, и с двамата се целуват прегръщат и обичат) и да ги пита как в Лондон решиха въпроса с мръсния въздух преди 100 г. Лесно. Лондончани взеха мерки. Просто взеха мерки.“, разпали се евроатлантикът.

"Но ти трябва да избираш между две неща. Или да решиш един сложен въпрос или да бъдеш преизбран. Иначе другото е „дървено желязо“. Не можеш хем да взимаш непопулярни мерки и да правиш сложни решения и да решаваш проблемите на хората. Преди 30 г. влязох в политиката не да бъда преизбран, а за да направя Конституция. И ме изхвърлиха. След това пак влязох, за да влезем в НАТО и ЕС и ни изхвърлиха от политиката. Това е политиката. Ти влизаш, за да свършиш една работа и след това те изхвърлят. Това не е пожизнено CV да си министър – председател и пак, и пак, и пак. Да си 2000г. Министър-председател то малко като египетски фараон става тая работа. И накрая се превръщаш в мумия министър-председател.", обясни Соломон Паси.

От Китай трябва да се учим, но трябва и да се пазим

„От Китай трябва да се учим, но трябва и да се пазим. Китай е една сложна държава. Китайците са много мили хора, обаче те имат дългосрочна перспектива как да завладеят света и ние сме част от тоя свят. В момента има няколко големи геополитически субекта. Единият е ЕС – половин милиард души, другият е НАТО – един милиард души, третият е Китай – отива вече към милиард и половина души, и четврътият Индия – също отива към милиард и половина."

Паси: Макрон тласка Балканите към Русия

България няма интерес от това да не бъдат започнати преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това каза бившият министър н...

От Китай трябва да се пазим, а големият ни стратегически партньор в тази битка е Индия, каза Паси. Голямото бъдеще на Запада е съюзът с Индия. Преди всичко в секторите на политиката и сигурносттта, защото нахлуването на Китай специално с компанията "Huawei", в изграждането на 5G мрежите на Запад, е един изключителен дългосрочен и непоправим риск. Другият ни съюзник е Тайван. В индийците заради огромния им размер, а с тайванците заради тяхното изключително ноу хау и тънкото им разбиране на Китай, каза той.

Импийчмънтта на Тръмп - познатият сценарий на Априлското въстание

„Там всичко е ясно от самото начало. Няма изненади. Знае се къде имат мнозинство демократите, къде - репобликанците. Тръмп няма да бъде импийчнът. Тази акция на демократите в САЩ е нещо като Априлското въстание на системните играчи в американската политика. Те няма да успеят,, но е добре да опитат. Въстанието е било обречено на неуспех, но привлича световното внимание. И по същия начин смятам, че демократите са се поучили от българското Априлско въстание и правят подобна акция 140 години по-късно.“, обясни евроатлантикът."

Много бих се учудил, ако американският президент Доналд Тръмп не бъде преизбран, каза Паси.

Няма руски шпионски скандал, това е ежедневен казус

Посланикът ни в Китай с последни данни за коронавируса

"Няма засегнати българи, няма дори засегнати граждани на ЕС. Ситуацията се развива изключително бързо. По данни към 24 часа тази нощ 27...

"Защо го наричате скандал? Това е напълно ежедневен казус – изгонването на руските дипломати. Не смятам, че трябва да го наричаме скандал. Това е напълно в ежедневния дневен ред на дипломацията. Едните гонят, другите гонят. Още септември месец предупредих, че в Руското посолство има прекалено много шпиони. Те са много повече извън него у нас, отколкото в него. По онова време имах много точна информация. Те бяха 57 шпиони в Руското посолство в София. Те са твърде много. И наистина периодически те трябва да се прочистват и гонят. И малко са изгонени. Наистина много малко руски шпиони са изгонени.

„Давате ли си сметка какво каза руската страна само преди няколко дни. Те ще анексират курорта Камчия. Както анексираха преди време Крим. Както анексираха Северна Грузия - Осетия и Абхазия, така ще анексират и Камчия. То е тяхно вече, то е тяхна собственост. И ако българската държава не си го ре-национализира като обект на националната сигурност, наистина опасността да възникне подобен конфликт е много сериозна. Ние имаме огромно количество руски собствености в България, които дори и президента Владимир Путин каза, че ще ги защитава.“, обясни Паси.

Ние и без това имаме твърде много депутати в Русия, ако те си тръгнат сами – по-добре, коментира той евентуалното изгонване на български дипломати от Москва.

„С изгонване на няколко дипломата няма да се ограничи руското влияние. Трябва да има една много систематична превантивна политика, но тук трябва да имаме и подкрепата на съюзниците ни в ЕС, което не винаги е така. България въобще не е черната овца на Европа. Погледнете бившият канцлер на Германия Герхарт Шрьодер отиде да работи за „Газпром“. Това е абсолютно недопустимо като морал. Това и германците трябва да го знаят и ЕС. Ние трябва да имаме Кодекс за поведението на политиците в ЕС, който да бъде унифициран.“

"Каква балансирана политика като те са ни влезли в леглата, попита Паси за руското влияние в България и балансираната позиция на дипломатите ни. Ти може да имаш балансирана политика със Шри Ланка, която е на другия край на Земята, обаче с Русия... Не става така тая работа. Няма как да имаш балансирана политика с човек, който е нахлул в дома ти. Той и Тодор Живков имаше такава политика, наричаше го „политика на снишаването“. Балансираната политика е политиката на снишаването. В политиката най-важното нещо е политическият избор. Петър Стоянов го наричаше цивилизационен избор, д-р Желев – членство във всички евроепйски структури. Няма как. Не може да балансираш между жена си и някой друг. Ти си се оженил, създал си семейство и вече не може да балансираш след това.", завърши Паси.

Actualno.com

Етикети:

 • Българският Чернобил ! 21 Българският Чернобил ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Впрочем, чехите вече имат печален опит със замяната на руски касети с американски, включително в чешката АЕЦ „Темелин“. След като заредиха с гориво на Westinghouse претърпяха загуби, тъй като се яви проблем в активната зона, в която има 163 касети, всяка от които струва по близо един милион долара. След като гризнаха американското дърво, чехите се върнаха към руското гор виж още ›› иво.
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Бляд, страдание за петте рубли ли изживяваш? Ами денги окончились, денги нету, но въй держитесь!! Много си прозрачен, сволочь.
  : 4 !
 • Анонимен 21.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  21.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 0 !
 • Анонимен 20 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Американците заставиха Украйна да закупи ядрено гориво "Уестингхаус-Фукушима" за голямата атомна централа в Запорожие, но след няколко предаварийни "Чернобили" и те се отказаха, въпреки американските доларови инжекции . Козлодуй : руска атомна централа + американско ядрено гориво = Чернобил !
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Бляд, страдание за петте рубли ли изживяваш? Ами денги окончились, денги нету, но въй держитесь!! Много си прозрачен, сволочь.
  : 3 !
 • Анонимен 20.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  20.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 0 !
 • Анонимен 19 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ей,чифут,май Освиенцим рано спря да работи!!!
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Абе, поне сибирските лагери още работят, скоро Актуално писаха за инцидент с пожар в такъв лагер.
  : 6 !
 • Анонимен 19.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  19.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 0 !
 • Българският ЧЕРНОБИЛ ! 18 Българският ЧЕРНОБИЛ ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Охранената пуйка Теменужка отива в Щатите да договори атомно гориво "Уестингхауз-Фукушима" за 1 милиард долара, отпускани от американска банка . Така тя изпълнява нареждането на Чорбаджиите, което получи Агента Мафиот, когато го превикаха там на ПРЕКЛОНЕНИЕ .
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Бляд, страдание за петте рубли ли изживяваш? Ами денги окончились, денги нету, но въй держитесь!! Много си прозрачен, сволочь.
  : 5 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  18.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 1 !
 • Софокъл 17 Софокъл преди 4 седмици Профил на трол?
  Единственото по-неприятно от евреин е българин-помак с ген на марокански евреин - педе@@ст!
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Значи какво излиза, че тази гад се казва Сюлейман ! А той отрязан ли е, сигурно е отрязана тази гад .
  : 2 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Помакът Соломон : "Майната му на православието", аз пък твойта майка ...
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Този не е евреин, а българин-помак с ген на марокански евреин! Най-гнусна смеска. В рaзличнитe пeриoди в рaзвитиeтo тoвa ca eдни и cъщи хoрa. Aфрo Кушити = Aрaби = Aмoрeи = Юдeи = Eврeи = Гърци = Рoмeи=Турки, вcички CA ПOМAЦИ. Толкова за "българина", "евреин" Соломон Паси т.е. Сюлейман Хафъз!
  : 4 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Че защо трябва да ти влизам под юргана, че да ти слагам рога, бе, кретен??? Мога и отвън.
 • поета 15.1 поета преди 4 седмици Профил на трол?
  Дaйтe нoвинa зa нeкoя читaвa тa и днec дa дрacнa пoeмa, тая приличa нa cурикaт c eкзeмa, дa я глeдaш или дa ce гръмнeш e дилeмa, нo втoрoтo рeшeниe мaй пo-лecнo ce взeмa.
  : 1 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Май Бойко вече го виждат като мумия от атлантическия клуб. Не е лесно да си от ГРУ и да се правиш на натовец когато гонят руски шпиони. Явно на Бойко съдбата му е решена от руските служби и той търси закрила при американците. Интересно какво ще е развитието.
 • Непоносима ГАД 13 Непоносима ГАД преди 4 седмици Профил на трол?
  Coлoмoн Пacи e бългaрcкo пoмaчe. Рoдeн e в ceлo Cтoйкитe, Cмoлянcкo. Мaйкa му e oт Рoдoпитe, бaщa му e eврeин. Тoвa рaзкри в "Дикoff" Кocтaдин Чaкърoв, cъвeтник нa Т. Живкoв . Когато фалшивият евреин Соломон Паси мърсува с православието, това отблъсква хиляди българи от американците – защото той се продава/афишира като главният местен американофил.
 • Гаварит Масква: 12 Гаварит Масква: преди 4 седмици Профил на трол?
  С 2 турски партии за последните 30г, едва сега има дело за шпионаж ....и то на руснаци :-) Ей...закривайте я тая държава да не се мъчите...ем сте малко, ем сте прости и продажни! Нема смисъл да се мъчите!
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  12. Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 4 !
Нагоре
Последно в Актуално