Караянчева: Резолюцията на ЕП за България няма правна стойност (ВИДЕО)

6586
Караянчева: Резолюцията на ЕП за България няма правна стойност (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Тази резолюция е един политически акт. Тя няма нито законодателна, нито правна стойност. Ние сме показали, че се съобразяваме с препоръките на Европа, които са в докладите, който доклад вече е отминал. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева по най-горещата политическа тема на седмицата - резолюцията на Европейския парламент за българското правосъдие и дали сме правова държава.

"Резолюцията се ползва единствено от опозицията и ще видите какво ще се случи следващата седмица", добави Караянчева. И определи резолюцията като политически акт, като несправедлива, защото нямало нищо за записите от СРС, свързани с Румен Радев - тези за съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев.

"Бяхме казали, че до края на мандата минималната работна заплата ще е 650 лв.", обясни Караянчева как трябва да си говорим за реалности. Припомняме, че това още не е факт, но вече е публикувано правителственото постановление за вдигането на минималната заплата от 610 лв. на 650 лв. от 1 януари, 2021 година - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Пълният текст на резолюцията на ЕП ВИЖТЕ ТУК! А ето и конкретно най-важният параграф в резолюцията във връзка с българското правосъдие, параграф 7:

" ... изразява загриженост във връзка с продължаващата липса на разследвания за корупция по високите етажи, които да водят до осезаеми резултати; отбелязва, че корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат широко разпространени проблеми в съдебната система и че общественото доверие в съдебната система продължава да бъде ниско поради впечатлението, че магистратите са податливи на политически натиск и няма равнопоставеност при раздаването на правосъдие; отбелязва увеличения брой разследвания на корупцията по високите етажи, включително по случаи с трансгранични аспекти, образувани срещу високопоставени длъжностни лица и известни обществени фигури; отбелязва със загриженост несъответствията между решенията на съдилищата от първа и от по-горна инстанция, които също така допринасят за липсата на окончателни и ефективни осъдителни присъди; изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, както и от задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите, появили се през лятото на 2020 г., както и във връзка със скандала "Апартаментгейт", скандала с къщите за гости, аферата с танкера (бел. ред. - "Бадр"), случая с крайбрежния имот в "Росенец" и скандала, свързан с предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Българската банка за развитие (бел. ред. - част от новия глобален скандал с т.нар. досиета FinCEN), като всички те – взети заедно – говорят за дълбоки и системни слабости във връзка с принципите на правовата държава и антикорупционните мерки в България; освен това изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в „Сънсет ризорт“ в Поморие; приветства създаването на нова единна агенция за противодействие на корупцията в България; призовава българските органи да гарантират, че агенцията е в състояние да управлява ефективно целия си широк кръг отговорности, включително предотвратяването, разследването и отнемането на незаконно придобито имущество".

Специално за Българската банка за развитие има отделен параграф, номер 26: ".. призовава българските органи да разследват разкритията, съдържащи се в досиетата на Мрежата на САЩ за борба с финансовите престъпления (FinCEN), съгласно които три български банки са участвали в обработването на плащания, за които е установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма; застъпва становището, че България трябва да предприеме решителни действия за подобряване на надзора на банковия сектор и да засили мерките за борба с изпирането на пари, включително чрез укрепване на институциите, разследващи тези проблеми; подчертава, че досиетата на FinCEN разкриха слабостите на световната система и нейната уязвимост от злоупотреба от страна на престъпници и корумпирани лица и изтъкнаха неотложната необходимост от подобряване на банковия надзор в целия свят и от приемане на по-добри механизми за третиране на презграничните трансакции; призовава Комисията и държавите членки да ускорят работата в тази област, включително чрез създаването на европейски надзорен орган, за което Парламентът вече е отправял призиви".

Още: "Крах на почти всички текстове, защитаващи Борисов и Гешев в резолюцията на ЕП за законността в България"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика