България през 2019 г.: Апартаментгейт (I част)

8748
България през 2019 г.: Апартаментгейт (I част)
Снимка: БГНЕС

Безспорно сагата "Апартаментгейт" се превърна в скандала на годината – защото тя показа болезнено ясно всички недъзи на обществото и държавата ни. Показа, че когато си някой, минаваш по-различно и добре за теб от гледна точка на справедливостта и закона, който се оказва безсилен. Показа, че обществото няма достатъчно сила да реагира. Показа, че политиците ни дори и в тази сфера не се целят толкова високо – точно както и в сферата "държавност".

Всичко започна от Радио "Свободна Европа" и вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов. В края на март финансираната от американската държава медия излезе с материал за новото жилище на Цветанов – доста пиперлив материал. Защото се оказа, че Цветанов има 240 квадрата луксозен апартамент, взет за цена, четири пъти по-ниска от обичайната от известната строителна фирма "Артекс". А на всичкото отгоре до апартамента се стига с ВИП асансьор.

И се започна – как точно Цветанов така изгодно е успял да се сдобие с такова жилище? Той почна да обяснява как е направил замяна за новия апартамент, като дал два други и доплатил. Само че сделката се оказа не толкова невинна – оказа се, че апартаментите, които Цветанов е дал за новия, са купени от човек от предизборния щаб на ГЕРБ – на двойно по-висока цена, отколкото са дадени в заменката – там цената е данъчна оценка. Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) публикува документи и от тях стана ясно, че сделките всъщност са три – собствениците на фирма "Артекс" семейство Мирянови първо продават луксозното жилище на собствената си фирма, компанията ги заменя с двата по-стари апартамента на Цветанов, после продава на Симеон Емилов Велков и съпругата му старите Цветанови имоти на ул. "Елемаг". Всичко се изповядва при един нотариус, а в крайна сметка старите жилища на Цветанов се оказват по-скъпи от новото – почти два пъти по-скъпи.

Именно въпросът с въртележките "данъчна оценка – пазарна цена" беше поставен и на Цветанов, който не пожела да отговори. Вместо това президентът Румен Радев се оказа виновен. Но по-важните въпроси бяха: има ли укриване на данъци със сделките и дали няма бартер "услуга срещу сделка" между Цветанов и "Артекс"?

По въпроса с доходите – бързо стана ясно, че Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е проверявала втория човек в ГЕРБ и е открила много интересни неща. Излиза въпросът дали стойността на имуществото на семейство Цветанови не е нарочно занижена? И още - Антикорупционната комисия е хванала несъответствие в доходите на Цветанови от над 136 000 лева за 10 години! Само че това нищо не значело, защото прагът за конфискация на имущество по времето, когато е правена проверката – де факто още в началото на управлението на второто правителство на Бойко Борисов, е 250 000 лева! Затова – никакви действия от отговорните органи спрямо Цветанов. Мълчание от КПКОНПИ, мълчание и от Цветанов, който се скри от въпроса откъде са тези пари, зададен му от Actualno.com.

Търговия с влияние в полза на "Артекс" или не?

Въпрос номер две обаче има още по-сериозни последствия, а именно – направил ли е Цветанов някаква услуга на "Артекс", за да се сдобие с луксозното жилище и каква е тя? Подозренията не закъсняха – дали той не е бил част от задкулисна игра за удобна промяна на Закона за устройство на територията (ЗУТ) в полза на "Артекс", за да може фирмата да реализира струващия десетки милиони проект "Златен век" в столичния квартал "Лозенец"?

Буквално 2-3 дни след като излезе новината за апартамента на Цветанов, беше припомнено и как той, като председател на парламентарната вътрешна комисия, препраща сигнал на Инициативен комитет "Лозенец" до столичния кмет Йорданка Фандъкова за проверка на валидността на строителното разрешително на "Златен век" и 4 дни по-късно сделката за новото му жилище с "Артекс" е факт. Освен това, минават и промените в ЗУТ, с които разрешителни за строеж за обекти като "Златен век" се удължават от 5 на 10 години, а главният архитект на Столична община Здравко Здравков, който първо не презаверява разрешителното, го прави след промените в ЗУТ и след като Цветанов си купува новия апартамент. Разрешителното на "Артекс" за строеж на "Златен век" е признато до 2020 година – след тълкувателното писмо на МРРБ, подписано от зам.-регионалния министър Валентин Йовев, за което протестиращи граждани, обединени в Инициативен комитет "Лозенец", са препратили до отговорните институции, получено от тях становище на новия регионален министър Петя Аврамова в началото на 2019 година, че въпросното писмо не е със задължителен характер. Самата Аврамова посочи пред медиите, че тълкуванието на Йовев не може да е правно основание да се признае или не разрешителното за строежа. Признаването на разрешителното за валидно, а не изтекло, обаче става с аргумент на МРРБ, че през 2010 година "Артекс" отваря строителната площадка на обекта, макар че самото разрешително е издадено през 2007 година! А Столична община изрично уточни, че има оттегляне на искане за презаверяване на разрешителното на обекта (всъщност са подадени 2 такива искания, като първото е още от времето, когато срокът за такива разрешителни е само 5 години), като оттеглянето става на 3 февруари, 2017 година, а промените в ЗУТ, за които гласуват 61 депутати от ГЕРБ, включително Цветанов, минават окончателно на 25 януари, 2017 година – не само обаче с подкрепата на ГЕРБ, но и с тази на шестима депутати от Реформаторския блок, както и на двама депутати от БСП и братовчедката на Христо Ковачки - Красимира.

В интервю за Actualno.com от средата на май, 2018 година, главният архитект на София Здравко Здравков казва следното: "Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване".

Здравков, обаче, каза и нещо друго, много по-важно за "Златен век" пред камерата на Actualno.com, по време на обществено обсъждане за друг скандален проект – опитът на НИКМИ да строи небостъргач на ъгъла на столичните булеварди „България” и „Петко Тодоров”: "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес". В коментара си Здравков уточнява, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени преговори за намаляване на височината на сградата на ул. "Златен рог" - поне да е висока колкото хотел "Маринела" т.е. с кота корниз 98 метра, а не 120 метра, както първоначално тръгва да строи "Артекс" своята сграда. В крайна сметка такова намаление има (бел. ред. – във ВИДЕОТО след 48-ма минута). Въпросът обаче е защо се преговаря за намаление на височината – не би ли трябвало това да се решава още на ниво проект, преди изобщо да се издаде разрешително, а не се гледа по същество валидно ли е разрешителното или не е?

Всичко това, което излезе на бял свят, накара "Артекс" да заплашва със съд всеки, който петни доброто им име, но Инициативен комитет "Лозенец" потърси сметка на ДНСК пред съда заради бездействие със строителното разрешително. ДНСК обаче отвърна, че няма законов проблем с разрешителното, но ИК "Лозенец" не се отказа и посочи друго съдебно решение за друг проект като основание и в сегашния случай, че строежът на "Златен век" е незаконен.

Показателни бяха и политическите реакции – Йорданка Фандъкова си изми ръцете като Пилат Понтийски, макар че твърдеше как настоявала валидността на разрешителното да не се удължава, но бързо се сети, че ДНСК трябвало да каже. Стигна се до среща при премиера Бойко Борисов и той обеща спиране на строежа, като ИК "Лозенец" се надяваше това да стане на база именно валидността на разрешителното за строеж. Но не се случи така – строежът беше спрян на база технически пропуски, след чието отстраняване всъщност той можеше да продължи. Съдът обаче се произнесе на първа инстанция и за валидността на разрешителното, като не видя проблем - според съдия Мария Ситнилска, след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок, а последната заповед на главния архитект на София Здравко Здравков за разрешителното е от 2018 г. Това означава, че 10-годишното разрешение за строеж изтича през 2028 г. Премиерът Бойко Борисов обаче разпореди да има обжалване. А новият кмет на район "Лозенец" Константин Павлов-Комитата беше още по-конкретен – разрешителното за строеж не е валидно и от "Артекс" са почнали да строят след изтичането му, а премахването на построеното не е нарушение на закона. "Артекс", разбира се, не се съгласи. "Демократична България" пък видя пропуски в работата на ДНСК, а ДНСК отвърна, че чака окончателното решение на съда. А то се очаква догодина, когато най-вероятно ще стане напълно ясно каква ще е съдбата на "Златен век".

Какви обаче са последствията от "Апартаментгейт" и кои са другите герои - ще научите във втората част на обзора!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com