Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов отрече САЩ да са ни казвали, че ще пратят военен кораб в Черно море

09 декември 2018, 12:30 часа • 5888 прочитания

Няма искане към България. Има искане към Турция за разполагане на външни кораби в турски пристанища. Според мен това е една проверка на САЩ към партньорите от Турция. Това каза в интервю за БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Към България няма искане за засилване на присъствието на натовски кораби и за участие в натовски сили срещу чужди държави, подчерта той. НАТО присъства в Черно море благодарение на Турция, България и Румъния - като НАТО-вски държави. Регулярно се правят учения с участие и на други страни. Но всичко се прави според Конвенцията от Монтрьо, уточни военният министър според БГНЕС.

Коментарът на Каракачанов дойде след новината, че САЩ се готви да вкара военен кораб в Черно море. Досега няма официален коментар от Вашингтон дали са уведомили Турция за такова намерение. Евентуално такова действие ще се разглежда като позиция за инцидента в Керченския проток, при който руският флот задържа три украински военни кораба, рани трима украински моряци и в момента държи украинските екипажи в ареста, като е стартирано дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

Никой няма интерес от конфликт. Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. Дрънкане на оръжие – да, но не и реален конфликт, коментира Каракачанов, като поясни, че интерес имат руският и украинският президент.

България трябва да се ориентира не само по интересите на своите партньори, а и на своите. България няма интерес от засилването на напрежението в Черноморския регион, каза министърът.

Политическата обстановка

Интересен нов момент във виждането на Каракачанов относно сегашното управление е, че единственият въпрос, по който се наложи компромис от страна на "Обединени патриоти", са пенсиите. Припомняме, че едно от обещанията на "националистите" ако дойдат на власт беше минималната пенсия да стане 300 лева - нещо, което не се случи.

"Не ме е страх, но не ми се правят предсрочни избори. Уморително е и губене на време за държавата. В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", каза военният министър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес