САЩ се готви да прати военен кораб в Черно море?

1852
САЩ се готви да прати военен кораб в Черно море?
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са започнали подготовка за изпращане на свой военен кораб в Черно море. Това твърди CNN, като се позова на трима представители на американските власти, които твърдят, че "въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да информира Турция за тези планове". САЩ се готвят за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив.

Съгласно международните конвенции САЩ трябва да предупреди Турция за такава мярка поне 15 дни преди прилагането ѝ, а в мирно време съответните плавателни съдове могат да останат в Черно море до 21 дни.

Порошенко иска НАТО да дойде в Азовско море с военни кораби

Украинските власти очакват от западните държави конкретни действия във връзка със събитията в Керченския проток, а също така искат да п...

На 25 ноември Русия задържа три украински бойни кораба и техните екипажи. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Те ще останат в ареста поне до 25 януари в съответствие със съдебно решение, предаде ТАСС. От Държавния департамент са отказали коментар по въпроса.

Вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че "властите в Киев очакват от западните държави конкретни действия във връзка със събитията в Керченския проток, а също така искат да поканят кораби на НАТО в Азовско море". "Изявленията на САЩ, на Г-7, на Евросъюза, на другите наши съюзници, различните остри изказвания безспорно са силна подкрепа за Украйна. Но мисля, че докато западните партньори правят остри изявления, руският президент Владимир Путин действа“, добави украинският лидер.

Според него в тази ситуация е необходимо по-голямо координиране и действия. "Да действаш – това не означава да започнеш война. Да действаш – това означава нов пакет санкции срещу Русия. Под названието "азовски санкции" - увеличаване на присъствието на НАТО в Черно море и, възможно, в Азовско море", каза още той. Порошенко заяви, че властите в Киев "биха поканили кораби на НАТО, за да запазят стабилността".

След инцидента турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи своята страна като посредник за разрешаване на инцидента с украинските кораби в Керченския пролив. "Ние обсъдихме с двете страни /с Русия и Украйна/, какво може да бъде направено и дали можем да играем ролята на посредник“, каза Ердоган на 29 ноември. От кабинета му уточниха, че той е провел преговори с Владимир Путин и Петро Порошенко. Ердоган е изслушал позициите на двете страни във връзка с инцидента в Черно море и е отбелязал важността създалата се ситуация да се разреши по дипломатически път.

Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават

Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни дали Украйна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби...

Москва определи инцидента от 25 ноември като провокация, а украинските власти въведоха военно положение. ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com