X
 
 

САЩ мълчат за военния кораб в Черно море, не мислят за военен отговор заради Керченския проток

1929 0
photo of САЩ мълчат за военния кораб в Черно море, не мислят за военен отговор заради Керченския проток
Снимка: Getty Images/Guliver
САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение да изпратят кораби в Черно море, което е изискване на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща престоя на военни кораби там. Това заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахон. Така той коментира информацията на CNN, че САЩ планират да изпратят военен кораб в Черно море заради инцидента в Керченския проток.

"САЩ осъществяват своите действия в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Въпреки това ние не коментираме дипломатическата кореспонденция, която се предава на турското правителство", каза Пахон, без да дава повече подробности.

Порошенко иска НАТО да дойде в Азовско море с военни кораби

Украинските власти очакват от западните държави конкретни действия във връзка със събитията в Керченския проток, а също така искат да п...

Престоят на военни кораби в Черно море се регулира строго от Конвенцията в Монтрьо, която съхранява свобода на плаването през проливите /Босфор и Дарданели/ само за търговски кораби. Режимът за плаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е различен. При предварително уведомяване на Турция черноморските държави могат да прекарват през проливите в мирно време свои военни кораби от всякакъв клас. За военните кораби на нечерноморските държави са въведени сериозни ограничения за клас и тонаж.

В САЩ не се водят разговори за възможния военен отговор на действията на Русия в Керченския проток. Това заяви председателят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

"Не е имало военен отговор, не е имало дискусия за военен отговор на инцидента в Азовско море", подчерта той на конференция, организирана от The Washington Post.

"Първо, нашите отношения с Украйна се концентрират върху две неща: ние им помагаме да реформират своите въоръжени сили, и второ – ние осигуряваме техните отбранителни възможности, за да могат сами да се защитават. За да не се бъркат двата въпроса – инцидентът в Азовско море и помощта за Украйна като цяло – в момента не се води дискусия във военно отношение за отговор на инцидента в Азовско море", уточни военният. Едновременно с това, той отбеляза, че неговата работа се "състои в това президентът на САЩ Доналд Тръмп да има възможни варианти за ответни действия с използването на армията".

Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават

Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни дали Украйна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители