Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Леви депутати призовават Радев за вето върху Кодекса на труда

16 декември 2020, 14:06 часа • 1161 прочитания

Депутати призоваха президента Румен Радев да наложи вето върху последните промени в Кодекса на труда, с които се увеличиха часовете извънреден труд, договарян между работник и работодател в колективния трудов договор, предаде БГНЕС.

„Очаквано, логично и необходимо е президентът на България да използва конституционното си право и да наложи вето на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

По този начин той ще оправдае и очакванията на левите избиратели, които дадоха подкрепата си за неговия избор, за да бъде истински и институционален регулатор в полза на една социална политика за защита на хората на наемния труд“, смята Красимир Янков, един от напусналите парламентарната група на БСП.

Според него именно човекът е основната част от „политическото верую“ на прогресивните социалисти, както се самоопределят той и неговите колеги, отделили се от левицата. Затова те настояват държавния глава да върне за ново разглеждане промените.

„Промяната в статуса на работещите бедни не трябва да бъде за сметка на здравето и пълноценната им почивка, а в резултата на нова цена на труда, увеличение на доходите, по-добро нормиране на почасовото възнаграждение“, смята Янков.

С промените мнозинството одобри увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа, както и по-дълъг период на сумарно изчисление на работното време.

„Обявилите се срещу текстовете депутати призоваха и за мобилизация по темата на всички народни представители, които не са част от управляващото мнозинство, прокарало текстовете.

Още: Ваня Григорова за увеличението на извънредния труд: ГЕРБ не чува аргументите ни

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес