Липсата на кворум няма да провали заминаването на Сергей Станишев за ЕП

20150
Липсата на кворум няма да провали заминаването на Сергей Станишев за ЕП
Снимка: БГНЕС

Депутатите трябваше да гласуват прекратяването на пълномощията на Сергей Станишев като народен представител, след като вчера стана ясно, че той ще заеме мястото си на евродепутат от първи юли.

Решението му противоречи на заявеното неколкократно от него по време на предизборната кампания, че няма да отиде в Европарламента, припомня БНР.

Екатерина Михайлова: Станишев не може да е евродепутат "за малко"

Възможно ли е Сергей Станишев да е „за малко” евродепутат и да се върне после като депутат в българския парламент? Този въп...

Днес обаче Народното събрание не заседава поради липсата на кворум. Така въпросът остана нерешен.

Няма да бъдат изтървани сроковете за прекратяване на пълномощията на Сергей Станишев като народен представител, защото има текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков във връзка с това, че поради липса на кворум парламентът не прекрати пълномощията на Станишев като депутат, предаде „Фокус”. Той добави: "Има и практика по въпроса. Това не е големият проблем”.

Сергей Станишев спаси себе си, постави личното желание над всичко останало. Така известният с опозиционното си говорене в БСП Георги Кадиев, който преди дни напусна Народното събрание, коментира решението на червения лидер. Бившият народен представител добави: "Почувствах се срамно. Един политик трябва да си държи на думата. Тук чух обяснения за нови роли, за нови реалности. Ами като има нова реалност, това значи ли, че аз трябва да отида в ГЕРБ, примерно”.

 

ЦИК обяви имената на българските евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева обяви имената на избраните кандидати за членове на Европейския...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика